• Главная
  • ЛЕНТА НОВОСТЕЙ
  • АРХИВ
  • RSS feed
  • Президент Украины: «Правительство опозорило страну»
    Опубликовано: 2008-02-17 22:45:57

    «Газовый ажиотаж» - наверное, именно так можно обозначить сегодняшнюю суматоху и обеспокоенность будущим украинцами. Вот как оценивает положение дел дня грядущего Президент Украины Виктор Андреевич Ющенко.

     

    Эксклюзивное интервью Президента

     

    Руслан Сенічкін: Вікторе Андійовичу, добрий вечір!

     

    Віктор Ющенко: Добрий вечір.

     

    Р. Вікторе Андрійовичу, вирішення газового питання - воно було знайдене під час зустрічі із Володимиром Путіним. Довелося якісь компроміси шукати, у вас були різні позиції чи все таки у вас було спільне бачення вирішення питання ще до самого початку зустрічі?

     

    Ю: Компроміс приходилося шукать по двом питанням із цілого блоку. Питання перше - розрахунки 2007 року. А уряди провели так, що країна, по суті, стала перед фактом відключення поставок газу. Тому що ні одна країна в світі 4 місяці не наважилася не розраховуватися за зимовий період за газ, це зробила тільки Україна. І кожний вину скидає на попереднього: то не встиг, то не міг, то забув. І це є не правильно. Ми говоримо про державу, про наш імідж, про нашу репутацію. І забувати 4 місяці розрахуватися за газ, це є ганьба, це є неправильна політика перш за все виконавчої влади. Але тут виникло багато правових питань - що робить з 2007 роком? Перша наша базова фундаментальна домовленість, що ми домовляємося - що розрахунки, за газ спожитий у 2007 році, здійснюється по цінах 2007 року, крапка. Блок другий: почався 2008 рік, у нас уже є претензія «Газпрому» про розрахунки за газ 314 долларів за тисячу кубів, вмотивована претензія «Газпрому». Якщо взяти різницю цін 2007 року і проблеми які накопили в цьому, вже в поточному році по неплатежах «Газпрому», вірніше російській стороні за поставлений газ зверх планові борги України, які утворилися. Вони складали приблизно десь 330 мільйонів доларів, або півтора мільярди гривень.

     

    Р: Після того як ви вирішили газове питання на політичному рівні тепер доведеться на певні запитання відповідати власне уряду. Як буде розраховуватися за борги НАК «Нафтогаз України»? За яким принципом будуть створені спільні підприємства і так далі? На ці питання власне уряд не може дати відповідь, тобто можна розуміти так , що до такого розвитку подій уряд був не готовий? Як ви відчуваєте?

     

    Ю: Я згоден з такою оцінкою. 20 числа - прихід уряду, одну команду змінює друга. Потім проходить січень місяць за грудень приходиться розраховуватися новій команді. Нова команда не розраховується. Проходе січень місяць, треба в лютому розраховуватися, розрахунки не йдуть і виник цілий клубок зв'язків, які б я сказав би так, привели до того, що, власне кажучи, країна стала перед фактом відключення енергії. РНБОУ стало перед фактом того, що 4 місяці країна не платить, що у нас жодна з сторін не бере відповідальність.

     

    Р: Якщо з вітчизняного ринку буде усунута кампанія «РосУкрЕнерго» і яка власне гарантує ту ціну, за яку Україна сьогодні закуповує газ у Росії, а уряд не зможе далі контролювати ситуацію, якщо спрогнозувати , що ви будете робити далі?

     

    Ю: Уряд не зможе контролювати ситуацію тільки в одному випадку, коли він не впровадить в найближчий час нові правила організації газового ринку в Україні. Правила починаються з того, що сам уряд повинен дати приклад, що він розраховується по всіх зобов'язаннях які в нього в рамках чинного бюджету передбачено перед НАК «Нафтогазом».

     

    Р: Нинішні домовленості, вони ведуть до більш прямих відносин скажімо так між Росією і Україною щодо газового питання?

     

    Ю: Так, вони ведуть до того що зараз НАК «Нафтогаз» уперше почне закуповувати газ безпосередньо в РосУкрЕнерго на кордоні, буде розмитнювати цей газ, буде проводити бюджетні платежі. Це перша новація яка стосується уже січня місяця. Друге - це те , що ця компанія виходить на ринок привабливий - це ринок української промисловості, української індустрії. Третє, НАК «Нафтогазу» передається вся монополія на транзит - це ключова дохідна частина, яка там 2 з лишнім мільярди доларів оцінюється в розрахунку на рік.

     

    Р: Вікторе Андрійовичу, якісь суперечливі питання залишилися невирішеними з російською стороною після вашого візиту в Москву?

     

    Ю. По газу?

     

    Р: По газу, по газу.

     

    Ю: Ні, ні.

     

    Р: Все вирішено? Добре, а як ви змогли порозумітися в питанні НАТО з Москвою? Ви відчуваєте це порозуміння з російською стороною чи ні?

     

    Ю: Відчуваю. Відчуваю, що це - перш за все, діалог. Це не пікетування, це не жести, це - діалог. І мені було приємно, що одним із висновків цього діалогу є те, що Росія визнає право України моделювати власну безпеку політику. Це дуже важливо. До речі, ми із Володимиром Володимировичем все по етапах обговорювали. Позиція перша, як бути коли в Севастополі буде військова база НАТО Та ніяк не бути. Тому що такої бази не буде. Тому що я хочу нагадати всім, хто хоче це почуть українська конституція забороняє на території України мати військову базу будь-якій країні, будь якій-країні. чи блоку країн. Теза друга, а якщо на території України будуть розміщені наприклад ядерні запаси? Певного призначення. Ми говорим, Україна більше 10 років назад підписала угоду міжнародні зобов'язання, де ми чітко заявили на території України ніколи не будуть розміщені ядерні запаси. Ні власні, бо ми добровільно вийшли з ядерного клубу, ні ядерні запаси інших країн. Це відповідь на те, що наша концепція безпекою політики не приносить нових загроз.

     

    Р: Ну дивіться - ваш візит в Москву, судячи зі всього не заспокоїв російську сторону. Сьогодні президент Путін сказав: «по имеющимся у нас сведениям подавляющее большинство граждан Украины против вступления в НАТО, тем не менее в руководстве Украины взяли и подписали бумажечку на начало процеса присоединения, имеется в виду ПДЧ , разве это демократия?» - запитується російський президент . Це сталося сьогодні.

     

    Ю: Відверто скажу, мені не дуже подобається, щоб я коментував слова Володимира Володимировича, людину яку я поважаю, бо він є президент великої країни, нашого сусіда, з яким потрібно завжди жити дружньо, у порозуміннях, і я все роблю, для того щоб ці порозуміння побудувати. Я б відповідь на ваше питання, знаєте, почав з чого - всупаєм в НАТО чи не вступаємо? Питання для українського суспільства звучить таким чином - як нам треба сформувати систему національної безпеки і політики , щоб вона відповідала українському суверенітету і нашій територіальній цілісності?

     

    Р: Дякую вам за інтерв'ю.

     

    Ю: І вам щиро дякую.



    E-NEWS
    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с ELCOMART.COM активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Торгово-промышленные новости ELCOMART.COM" обязательна.



    info@elcomart.com
    При использовании материалов сайта в электронном виде активная ссылка на elcomart.com обязательна.