• Главная
  • ЛЕНТА НОВОСТЕЙ
  • АРХИВ
  • RSS feed
  • Уряд із задоволенням спостерігає за зростанням ВВП
    Опубликовано: 2005-05-26 10:58:12
    Такими словами розпочав прес-конференцію Міністр економіки України Сергій Терьохін, яка була присвячена результатам роботи за лютий – травень 2005 року.

    Міністр наголосив, що за звітний період спостерігається збільшення промислового виробництва на 6,7%. Найбільша динаміка зростання - в харчовій промисловості (на 16% зростання в порівнянні з аналогічним періодом минулого року), хімічній і нафтохімічній (14%), машинобудуванні (12%). Також, за вказаний період відмічено зростання експорту на 16,8% та імпорту – на 18,5%. Сальдо зовнішньоторгівельного балансу становить +$859 млрд. На кінець року цей показник прогнозується на рівні +$1 млрд. Досягнення таких показників планується, в першу чергу - за рахунок експорту послуг, а не товарів. Крім того, за звітний період зафіксовано реальне збільшення заробітної плати на 14,8%, а зростання реальних доходів населення на 23%. Терьохін повідомив, що за звітний період на 9% перевиконано надходження до бюджету.

    Міністерство економіки України прогнозує, що в липні-серпні слід очікувати дефляційних процесів. За песимістичними прогнозами це буде 0,3-0,5%, а за оптимістичними – 2%. „Якщо це станеться, то ми ввійдемо в інфляційні показники по нинішньому року” – відмітив Терьохін. Нагадаємо, що в бюджеті цей показник закладений на рівні 9,8%.

    Мінекономіки також прогнозує падіння темпів зростання експортних поставок з України. Проте, це буде зумовлено зовнішніми факторами. Особливо відчутно це буде спостерігатися в галузі металопродукції і хімічній галузі, оскільки зараз на світовому ринку відбулось переорієнтація найбільших імпортерів цієї продукції (Китай, Індія) на потужний експорт по доволі низьких цінах. „Слава Богу, що Нацбанк почав проводити консервативну грошову політику” – такими словами прокоментував міністр ревальвацію гривні.

    За переконанням міністра, бензинову кризу зумовила картельна змова основних постачальників нафти в Україну, хоча офіційно цей факт не встановлено. Він відмітив, що для попередження в майбутньому подібних криз, потрібно сформувати запас нафти на 90 днів. Саме такий запас зараз в ЄС, хоча в перспективі його планується збільшити до 120 днів. Формування стратегічних запасів - справа не одного року. В той же час міністр прогнозує поступове зростання цін на нафтопродукти. Причина полягає в тому, що Росія постійно підвищує експортне мито для нафтотрейдерів. Останні ж в свою чергу не бажають зменшувати свої надприбутки, а тому будуть компенсувати їх за рахунок нафтопереробки в Україні.

    Доволі однозначно міністр заявив про переваги вступу України до СОТ. „Вступ до СОТ не має для України негативних наслідків”, - зазначив міністр. Зокрема, тільки за рахунок доступу на ринки, які зараз закриті для України, можна очікувати зростання ВВП на рівні 5%. „СОТ потрібен кожному громадянину, СОТ потрібен кожному підприємству”, - цими словами Терьохін дав зрозуміти, що конкурентне середовище – найкращий стимул для розвитку економіки.
    ElcomartNews

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с ELCOMART.COM активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Торгово-промышленные новости ELCOMART.COM" обязательна.



    info@elcomart.com
    При использовании материалов сайта в электронном виде активная ссылка на elcomart.com обязательна.