• Главная
  • ЛЕНТА НОВОСТЕЙ
  • АРХИВ
  • RSS feed
  • АУБ: Чи повинні підприємства робити окремий звіт за останній день першого кварталу?
    Опубликовано: 2005-05-18 18:48:40
    Асоціація українських банків отримала лист Міністерства фінансів України, у якому повідомляється, що набрання чинності норм Закону України “Про оподаткування прибутку підприємств” припадає на 31 березня 2005 року. Раніше АУБ у листі до Мінфіну висловлювала стурбованість стосовно небезпеки розповсюдження дії зазначеного Закону на весь звітний період. Адже, з одного боку, закон набирає чинності з моменту опублікування, з іншого закон не повинен мати зворотної сили, тобто не повинен розповсюджуватися на весь перший квартал. Відповідно до листа Міністерства фінансів, дія закону розповсюджується лише на останній день звітного періоду, в зв'язку із чим у платників податку на прибуток після отримання вищезгаданого листа виникає чимало питань.

    З цього приводу Асоціація українських банків звернулась до міністра фінансів Віктора Пинзеника та голови ДПА України Олександра Кірєєва, наголосивши, що Мінфіном не визначено порядку застосування внесених змін до Закону України “Про оподаткування прибутку підприємств” саме з 31 березня поточного року.

    Аналізуючи відповідь Міністерства фінансів, можна зробити висновок, що законодавчий орган передбачав, що всі основні зміни у згаданому Законі наберуть чинності з другого кварталу, тобто з 1 квітня 2005 року. Проте, згідно листа Мінфіну, платники податку на прибуток за перший квартал 2005р. повинні надати податкову звітність з врахуванням норм старої редакції Закону, враховуючи при цьому з 1 січня 2005 року новий порядок віднесення до складу валових витрат будь-яких витрат платника податку, пов'язаних із поліпшенням основних фондів, що підлягають амортизації. Що стосується 31 березня, як слідує із змісту листа Мінфіну, за цей день платники податку повинні надати податковому органу нову декларацію з податку на прибуток вже з врахуванням змін, внесених Законом №2505.

    Таким чином, наголошується у зверненні АУБ, вищезгаданим листом Мінфіну перший квартал 2005р. розподілено на два податкових періоди, що є порушенням Закону України "Про оподаткування прибутку підприємств", яким для платників податку на прибуток визначені наступні податкові періоди: податковий квартал, півріччя, три квартали, рік.

    Враховуючи, що Закон №2505 було опубліковано 31 березня і платники податку (які несуть відповідальність за сплату податку і саме до яких податковими органами у разі допущення помилки будуть застосовуватися штрафні санкції) не встигли навіть ознайомитися у податковому періоді із внесеними змінами до Закону, а також із відсутністю у податковому періоді декларацій з податку на прибуток, у яких враховані зміни, внесені Законом №2505, Асоціація українських банків просить Міністерство фінансів України разом із Державною податковою адміністрацією надати спільне роз'яснення щодо застосування змін, внесених Законом №2505 до Закону України “Про оподаткування прибутку підприємств” з 1 квітня 2005 року, тобто з другого кварталу 2005 року.

    “У разі, якщо платники податку звітували у першому кварталі з урахуванням змін, внесених Законом №2505, то переплати по податку на прибуток за перший квартал згідно п.21.3 Закону України “Про оподаткування прибутку підприємств” мають бути зараховані їм на зменшення платежів до бюджету майбутніх періодів”, – наголошується у зверненні АУБ.

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с ELCOMART.COM активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Торгово-промышленные новости ELCOMART.COM" обязательна.



    info@elcomart.com
    При использовании материалов сайта в электронном виде активная ссылка на elcomart.com обязательна.