• Главная
  • ЛЕНТА НОВОСТЕЙ
  • АРХИВ
  • RSS feed
  • Уряд заявляє, що вирішить житлову проблему
    Опубликовано: 2005-05-16 19:47:08
    Зрозумiло, що для створення справжньої сiм'ї матерiальний добробут – чинник не визначальний.

    Але щонайменше - суттєвий. Адже навiть найпалкiшi почуття є надзвичайно уразливими перед побутовими дрiбницями. Що вже казати про вiдсутнiсть власної оселi. За статистикою, вирiшення квартирного питання нинi потребують пiвтора мiльйона наших спiвгромадян. Допомогти їм збирається уряд. Що з цього вийде - дiзнавалася Лариса Мартюшева.

    Як вiдреагує ринок на житлову iнiцiативу уряду передбачити було не важко. Зростанням цiн на нiбито приреченi хрущовки. Громадяни ж, якi встигли зробити євроремонти та потерпають вiд iржавих труб, одне одному передають: уявляєте, за старе житло даром даватимуть нове. I про всяк випадок (ну, чого в життi не буває) - прислуховуються до нових урядових заяв. Скептики сумнiваються, кажуть, щось подiбне пригадують: за радянських часiв реконструювали "сталiнки", тодi багато хто з жителiв центральних районiв опинився поза межами мiста. Жертвою такого переселення свого часу була й сама Тимошенко, тому перше, що вона зробила зараз - це заспокоїла мешканцiв хрущовок.

    Юлiя Тимошенко, прем'єр-мiнiстр України: "Нiчого для людей, якi живуть в п'яти поверхових будинках не порушиться. Спочатку будується новий будинок, поряд з їх старим. Потiм з коефiцiєнтом 1,5 збiльшення житлової площi родина переїжджає в новий будинок. Усi сусiди залишаються, всi родичi поряд.

    Весь житловий фонд України - це 241 мiльйон квадратних метрiв, iз них 72 мільйони потребують реконструкцiї. Пiвтора мiльйона українських сiмей нинi, "живуть, де можуть" - каже прем'єр. Щороку будується 6-7 мiльйонiв нових квадратних метрiв, необхiдно ж - 100. Саме тому, вважають фахiвцi, житло дороге i для бiльшостi громадян - не доступне. З урядовим експериментом проблему сподiваються вирiшити. Масово руйнувати "хрущовки" починуть з центру, або неподалiк вiд нього. Елiтний Печерськ у столицi, де майданчикiв пiд забудову майже не лишилося - ласий шматочок для будiвельникiв, їх прибутки як кажуть експерти, - сотнi вiдсоткiв.

    Київдержбуд, близький до столичного мера, разом iз росiйською будiвельною компанiєю, що пов'язують iз мером Москви - поки що єдинi виконавцi замовлення українського уряду. Щоправда, кажуть, перемовини нинi ведуться також iз турецькими та балтiйськими компанiями. Утiм, навiть якщо їх залучити не вдасться, не всi експерти підозрюють Кабмiн у змовi з монополiстами.

    Iльдар Гiзазуллiн, експерт: "Ну, якщо говорити про таке цивілізоване лобiювання, дiйсно прем'єр зацiкавлена в розвитку будiвельних послуг, прем'єр має бути зацiкавлена в розвитку економiки, я думаю, що це цiлком нормально".

    Володимир Поляченко, голова компанiї ''Київмiськдержбуд'': знаєте, ми давно говорили, що треба пiдходити до п'ятиповерхiвок я упевненений, що сьогоднi досвiд "Київмiськбудiвський" уже пiшов в регiони".

    Мешканцi столицi Тетянi урядовi плани подобаються. Вона багато рокiв живе у маленькiй квартирцi разом iз чоловiком i вже дорослою донькою. Каже, коли влаштовувалася на роботу, обiцяли бiльшу площу, тепер - уся надiя на те, що будинок, якому вже рокiв сорок, знесуть. До того ж, планують залишити зелену зону та збудувати магазини. А от сусiди переїжджати вiдмовляються, бо усе життя тут пройшло, до своєї квартири звикли i не хочуть нiяких змiн. Недовiра людей до державних експериментiв - головна проблема, - вважають експерти. А от - чи стане урядова програма ефективною, думки розiйшлися. Однi говорять далi центру вона - не пiде, iншi вважають, що тiльки у такий спосiб i можна вирiшити "квартирне питання" в масштабах держави.

    Олександр Бондаренко, голова асоцiацiї рiелторiв України: "Самой программы мы не видели. Ее никто не видел, есть просто заявления правительства о том, что такая программа готовится, можно позаимствовать опыт наших российских коллег, у них пакетно принято 28 законов, которые направлены на развитие программы доступного жилья".

    Такi змiни до українських законiв готують вже кiлька мiсяцiв. У середу на засiданнi уряду Тимошенко наполягала затвердити 7 нових законопроектiв i передати їх до парламенту. Мiнiстри вмовили прем'єра зачекати до кiнця тижня. Пiсля суботньої зустрiчi повiдомлень про ухвалення Кабмiном програми "Територiя якiсного життя" не надходило. Напевно, урядовцi таки вирiшили сiм разiв вiдмiряти, лише один - вiдрiзати.

    Инф. Подробности-ТВ

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с ELCOMART.COM активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Торгово-промышленные новости ELCOMART.COM" обязательна.



    info@elcomart.com
    При использовании материалов сайта в электронном виде активная ссылка на elcomart.com обязательна.