• Главная
  • ЛЕНТА НОВОСТЕЙ
  • АРХИВ
  • RSS feed
  • Засідання РНБО про політичну кризу
    Опубликовано: 2006-01-19 09:22:00

    Перше у цьому році засідання Рада національної безпеки і оборони України змушена була присвятити політичній кризі, в якій опинилася Україна після рішення парламенту відправити уряд у відставку.

    РНБО бачить загрози національній безпеці держави у цих діях парламенту. Водночас, керівництво держави констатувало, що відсутність Конституційного суду і набуття чинності поправок до Конституції – також фактори, що загрожуть стабільності у суспільстві.

    Дебати і депутати - пізніше

    Президент Віктор Ющенко планував у четвер взяти участь у засіданні Верховної Ради. Через очікуваний підвищений інтерес до цього засідання за участю членів Ради нацбезпеки і оборони і урядовців секретаріат парламенту навіть вирішив обмежити доступ до будинку Ради спеціальною акредитацією.

    Однак, схоже, грандіозні дебати між президентом і депутатами переносяться на невизначений термін.

    Віктор Ющенко заявив, що бачить сенс своєї участі та участі урядовців у засіданні Ради лише у разі, як результатом його будуть парламентські рішення про скасування постанови про відставку Кабінету Міністрів та відновлення діяльності Конституційного суду.

    Чи є у РНБО план?

    Рада нацбезпеки і оборони ухвалила кілька рішень, які, на її думку, допоможуть розв'язати політичну кризу.

    Перше – це звернення до парламенту із закликом надати легітимності Конституційному суду. Друге – відреагувати на прохання президента скасувати постанову про відставку Кабінету Міністрів.

    Якщо парламент відмовиться, РНБО рекомендує президенту звернутися до Конституційного суду. Щоправда, незрозуміло, чи відновить він свою діяльність на той момент.

    Окрім того, РНБО вирішила створити робочу групу із юристів та аналітиків, які б визначили загрози національній безпеці та стабільності державного устрою у новій редакції Конституції, що набула чинності з 1 січня, і запропонували нові зміни до Основного закону.

    Секретар РНБО Анатолій Кінах сказав, що після цього буде визначено, у який спосіб зреалізувати нові конституційні поправки: через всенародний референдум, чи затвердити новим складом Верховної Ради.

    Контрпропозиції

    Однак на вечір середи заклики РНБО до парламенту не виглядали такими, що знайдуть відгук у більшості Ради. У фракцій парламенту, які голосували за відставку уряду, є низка інших пропозицій, які, цілком реально, можуть пролунати у відповідь на пропозиції Ради нацбезпеки і оборони.

    Опозиційні фракції пропонують президенту звільнити з посад міністрів палива та енергетики Івана Плачкова, голову “Нафтогазу України” Олексія Івченка, міністра закордонних справ Бориса Тарасюка та юстиції – Сергія Головатого.

    Це може бути ціною, за яку опозиційні фракції погодяться привести до присяги вісьмох членів Конституційного суду, після чого діяльність цього органу буде поновлена.

    Фракція блоку Юлії Тимошенко як передумову називає також і денонсацію газової угоди із “Газпромом”, яку багато експертів називають одним із факторів, що призвели до політичної кризи.

    "BBCUkrainiane.com"



    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с ELCOMART.COM активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Торгово-промышленные новости ELCOMART.COM" обязательна.



    info@elcomart.com
    При использовании материалов сайта в электронном виде активная ссылка на elcomart.com обязательна.