• Главная
  • ЛЕНТА НОВОСТЕЙ
  • АРХИВ
  • RSS feed
  • Газова сенсація
    Опубликовано: 2006-01-19 14:16:00

    Нова газова сенсація. У середу український «Нафтогаз» заявляє, що підписана з росіянами 4 січня угода про врегулювання відносин у газовій сфері є не більше ніж протоколом про наміри. Це офіційно стверджує заступник голови «Нафтогазу» Андрій Лопушанський.

    Його трактування статусу угоди, як протоколу про наміри, дозволяє Україні, на думку експертів, змінити досягнуті з Росією домовленості і відкласти підписання з нею остаточного газового договору. Однак, уряд будь-що обіцяє зробити це. Нехай Єхануров дихає гарним повітрям. Із цими словами деякі українські металурги відмовляються платити за російський газ 230 доларів за тисячу кубометрів. Володимир Бойко, голова правління ВАТ «ММК ім. Илліча»:«Я сегодня встречаюсь с Ехануровым и все выскажу ему. Если он хочет, чтобы комбинаты платили 230 долларов за тысячу кубов, то нам легче остановить эти предприятия, и пусть он дышит хорошим воздухом».

    Зіпсувати прем`єрові повітря металурги згодні тільки після перегляду цін. За їхніми словами, озвучене Єхануровим подорожчання газу для підприємств призведе до їхньої повної неконкурентноздатності, втраті збуту продукції, закриття і масових звільнень. Ігор Коритько, генеральний директор Єнакіївського метзаводу: «Металлургия в Украине основная отрасль. Просто так игнорировать интересы металлургии нельзя. Акцию протеста мы рассматриваем, как самый крайний последний вариант».

    Але ці попередження аж ніяк не лякають виконуючого обов`язки прем`єра Єханурова. Він вимагає скорочувати споживання газу і переходити на електроенергію. Юрій Єхануров, і.о. прем`єр-міністра України: «Ми не можемо погодитися з вами з приводу тих пропозицій, які були наприкінці року про 7,8 мільярда кубометрів газу. Це є надзвичайно високою цифрою, і просив, щоб 10% ми не обмежувались. Мова йде про те, щоб ви переходили на електроенергію».

    Однак, крім переходу на електроенергію металурги та інші вітчизняні промисловці можуть отримати ще один сюрприз. Більше платити вони ризикують не тільки за сам газ. Але ще й за його транспортування українськими трубами, що можуть опинитися в руках росіян.

    Сергій Єрмілов, екс-міністр палива та енергетики: «Сьогодні підписанням цієї трьохсторонньої угоди президент України і президент Росії фактично відмовились від підвищених стандартів транзиту і безпеки по цих питаннях. Я можу з впевненістю вам сказати, що підписання цієї трьохсторонньої угоди призведе до аналогічного поглинання газотранспортної системи України».

    Підписання зазначеного Єрміловим контракту між «Газпромом», «Нафтогазом» і посередником «РосУкрЕнерго» передбачене останньою газовою російсько-українською угодою. Її анулювання сьогодні домагаються багато українських політиків і депутатів. Жорсткість протистояння в цьому питанні парламенту й уряду, за словами деяких політологів, може призвести до того, що в четвер візит президента Ющенка в парламент закінчиться словами про його розпуск і перенесення парламентських виборів на осінь. У всякому разі, у середу український міністр палива та енергетики Іван Плачков запевняє: тристоронній газовий договір будь-що буде підписано. Причому, вже в цю суботу.

    "НТН"



    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с ELCOMART.COM активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Торгово-промышленные новости ELCOMART.COM" обязательна.



    info@elcomart.com
    При использовании материалов сайта в электронном виде активная ссылка на elcomart.com обязательна.