• Главная
  • ЛЕНТА НОВОСТЕЙ
  • АРХИВ
  • RSS feed
  • Юлія Тимошенко: "Уряд Єханурова - це є домовленість старих і нових кланів"
    Опубликовано: 2006-01-31 15:39:00

    Вам Єхануров повернув розкладушку кабмінівську?

    На жаль, вона там вже абсолютно нікому не потрібна, ця розкладушка, і вона там десь валяється по складам. Але я вірю в те, що розкладушка - це є, знаєте, такий самобутній символ того, що уряд мусить працювати цілодобово, незважаючи ні на які перешкоди, і давати результат. Що надання результату суспільству - понад усе.

    Ви кажете про цілодобово. Є інформація, що з п’ятниці на суботу «Нафтогаз» і «Росукренерго» таки підписали документи по СП. Чи володієте інформацією – правда, неправда?

    Власне, я також маю цю інформацію. Нічого гарного, коли вночі робиться політиками, не відбувається. Тому о третій годині ночі, у нас є інформація, що НАК «Нафтогаз» та «Росукренерго» підписали спільну угоду, де НАК «Нафтогаз» здав повністю внутрішній ринок газу в Україні компанії «Росукренерго».

    Ви деталі знаєте?

    Я не знаю деталі. Я також як і ви користуюсь інформацією. Безумовно, я не можу свідчити це, тому що я не була там присутня. Але якщо так сталося – це дуже прикро. Це значить, що громадянське суспільство просто нічого не важить для цих політиків. І світова думка нічого не важить. І головне – інтереси України нічого не важать. Я хотіла б, щоб коли-небудь для України ця карма закінчилась.

    Антимонопольний комітет все ж таки не дав добро на створення цього підприємства, поки що крапку не поставив. В разі, якщо виявляється: «Росукренерго» є брудною компанією, підтверджено документально, вона випадає з ланцюжка. Як події тоді будуть розвиватися далі?

    Сьогодні не знаю будь-якого іншого уряду, якій міг би освятити і ці газові угоди, і ці створення СП, і все взагалі, що є сьогодні на газовому ринку. Тому у мене надія на те, що весь світ сьогодні повстав проти цієї угоди. Всі розумні політики, мені здається, знайшли сили повстати. Я дуже дякую тим журналістам, які можуть адекватно оцінювати ситуацію. Тому що сама перша преса не мусить мовчати, коли такі здачі в Україні відбуваються.

    І коли я сьогодні читаю, наприклад, «Дзеркало тижня», то я хочу подякувати і Юлії Мостовій, і Рахманінова, і Аллі Єрьомєнко. Хочу подякувати всім журналістам, Тетяні Коробовій, Марині Пирожук, що люди не мовчать. І в той же час я хочу звернутися до тих, хто мовчить. Дорогі мої, та невже ж ми з вами не здатні спільними громадськими зусиллями зупинити такі проекти. Невже, якщо люди сьогодні, які далекі від влади, далекі від газу, якщо ці люди не здатні сьогодні зрозуміти деталі, невже так звана наша еліта не може чітко, зрозуміло, в унісон сказати про ті речі, те, що вони варті?

    Як, на вашу думку, варто було вирішувати цей газовий конфлікт?

    Власне, це дуже легко сказати, як треба діяти. По пунктах можна? Перше. Зрозуміло, що 1 січня в Україні нагніталася істерія. Нагніталася каналами Росії, телеканалами України. Тому перше, що потрібно було зробити, вимкнути ті всі канали телебачення, які створювали неспокій, і створювали певну ситуацію нестабільності. Щоб люди у себе вимкнули.

    Щоб просто не припадали на такі спеціально створені інформаційні приводи. Друге – нашому уряду потрібно було взяти ту довідку, яку я взяла. Я її взяла в НАК «Нафтогазі» у людей, які 25 років технічно працюють і знають, як функціонує газотранспортна система. І переконатися, що Росія не може нам вимкнути газ, не може обмежити газ. Тобто, власне, технічних можливостей в Росії для того немає.

    І якраз довідка, яка в мене в руках, це свідчить. Там написано: «ВАТ «Газпром» не має технічних можливостей обмежувати постачання природного газу в Україну. Українська сторона може в односторонньому порядку відбирати належне, згідно чинних угод, природній газ». Потрібно було спокійно, згідно діючих угод, а діюча угода також є, вона абсолютно конкретна, вона має і терміни до 2009 року включно. Газ по 50 доларів. І потрібно було, відбираючи газ, спокійно сказати Росії, що ми не порушуємо довгострокових угод. Наступне.

    Якщо Росія не погоджується з такими нашими діями, вона мусила йти до Стокгольмського суду і пояснювати, чому Україна не права. Але це не зупиняло б нам постачання газу. І наша позиція в Стокгольмському суді була абсолютно чіткою, правовою, і вона біла надійною з точки зору захисту наших інтересів. Так само повелася Болгарія. І саме тоді, коли ми, згідно угод, споживали газ, не було б ніяких сьогоднішніх криз. А тепер, в чому та проблема насправді?

    Не в тому, що я сказала або не сказала. Хтось сказав або не сказав. Проблема в тому, що сьогодні кожне наше слово вже перевірене життям. От я тримаю в руках заяву виконуючого обов’язки прем’єр-міністра Єханурова, де написане: «підприємства мають знизити обсяги споживання газу аж до припинення основного виробництва. Аби тільки забезпечити життєдіяльність підприємств». І далі в мене вже є довідка з промислових підприємств, які пишуть, що сьогодні завод опинився під загрозою зупинки доменних печей. Це відома історія, але я хочу запитати, чому сьогодні ніхто не відповідає за ці наслідки? Чому люди пояснюють те, що сьогодні заводи залишились без газу з холодами. Це в нас що, вперше в Україні зима? У нас що, вперше в Україні такі мінусові температури?

    Так давно не було

    В нас було і мінус 10, і мінус 12, і мінус 15. Але мова в тому, що до такої кризи призвели як раз зменшення обсягів газу, які завжди отримувала Україна. І це значить, що «Росукренерго» передали майже 20 мільярдів кубічних метрів газу українського балансу. І тому сьогодні в нас така нестача газу.

    Ви якось казали, щоб вам ще декілька разів зустрітися б з Путіним, і газ би Україна отримувала б безкоштовно. Шляхом якого механізму?

    Власне кажучи, я думаю, що будь-яка людина відрізняє жарт від серйозних заяв політиків. Я просто мала на увазі, що якщо б українська влада, причому на самому високому рівні, чітко розуміла наші сильні позиції, а у нас їх більше ніж достатньо, то зовсім по іншому б вела переговори.

    І треба звикати до того, що українські політики мусять їздити до Росії не здавати національні інтереси. Це 14 років в нас було очевидно – як тільки поїхав український політик до Москви – здав інтереси. А тепер потрібно просто їздити для того, щоб захищати інтереси. З Путіним я бачилась декілька разів, і вважаю, що цей діалог потрібно продовжувати. І я буду бачитися з усіма світовими лідерами.

    В разі, якщо ви виборете вибори, в разі, якщо у вас буде прем’єрське майбутнє, які бізнесові кола в Росії будуть контактними. З ким ви будете співпрацювати в першу чергу? Росіяни кажуть: «Газ – це бізнес»

    Cправа в тому, що газ - це не просто бізнес. Це система незалежності держави, і це система безпеки держави. І навіть в стратегії російської безпеки написано, що газ і транзит газу, а також транзит енергоносіїв, є важелем впливу самоформування політики Росії в світі. І саме тому, я вважаю, що це далеко не бізнес. І хто говорить, що це бізнес – це просто є маніпуляція людською свідомістю.

    Я вважаю, що газ в тих самих масштабах, яких він існує сьогодні як питання відносин між Росією і Україною – це чисто концентрована політика. І угода, яка підписана по газу, це є система управління Україною через створення боргу, через претензії на газотранспортну систему. І не потрібно розглядати це, як питання забезпечення України газом.

    Чому Ющенко, коли ця ситуація виникла, не поїхав до Москви вирішувати персонально?

    Мені важко це сказати. Тому що, насправді, врегулювання таких питань, це, безумовно, рівень президентів країни. Безумовний рівень. І було б не варто Віктору Андрійовичу брати на себе публічну відповідальність, декларуючи, що все добре і все гаразд, не зробивши тих переговорів, які мусив би робити президент.

    І взагалі, я хочу постійно розділити президента і тих людей, які сьогодні формують політику влади. Я хочу розділити, тому що для мене абсолютно неможливою є думка, що президент може це знати, і може це підтримувати.

    Ви натякаєте на те, що винен не президент, а винне його оточення? Але є ж фраза: «Скажи мені, хто твій друг, і я скажу, хто ти»

    Я б хотіла констатувати одну важливу річ. Президент, коли прийшов до влади, отримав владу і мав надзвичайні повноваження. Він не впорався з кланами, які управляли Україною 14 років. Не впорався, і практично завдяки в тому числі і людям, які опинилися в його команді, він став залежним, він став маніпульованим саме тими людьми, які і 14 років ганьбили Україну, і зараз продовжують те ж саме робити.

    Нічого не змінилося. Все залишилося так, як воно було. І коли сьогодні таку велику корупційну схему подали, як українську перемогу, і після того, як Україна після Помаранчевої революції стала ще однією новиною в світі саме зараз на базі газу, то, як мінімум, президент мусить звернути на це увагу, подивитися і дати цьому оцінку. І я знаю, що якщо не сталося так, що президент вирішив питання плановості в Україні, то у нас є ще одна спроба, це - парламентські вибори, таки вирішити це питання і дати абсолютно інші стандарти життя.

    Після того, як в Україні почала працювати політреформа, парламент показав, що він не зовсім знає, як з нею боротися, як з нею жити. Приклад – газове питання. Замість того, аби відставити двох конкретних відповідальних, відставили весь уряд

    Думаю, що відставка уряду для кожної політичної сили, яка голосувала, мала абсолютно свої підстави. Я можу сказати, що, наприклад, наша політична сила голосувала за відставку уряду Єханурова з трьох причин. 1. Ми не голосували за призначення уряду Єханурова. Тому що з початку і до кінця знали, що уряд Єханурова створений, власне, на базі консолідації сил старих і нових. Скажемо так, я не буду уточнювати кого, що уряд Єханурова був проголосований на базі підписання меморандуму між Ющенко і Януковичем. І саме тому і фракція Януковича, і фракція Пінчука, ну, практично, родина Кучми голосувала.

    Це була просто образа...

    При чому тут образи? Відкладіть образи в сторону. Відкладіть емоції в сторону. І давайте говорити про конкретні факти. Ми голосувала за зняття уряду Єханурова, тому що уряд Єханурова - це є домовленість старих і нових кланів. І це є компроміс, який є несумісний взагалі з нормальним чесним політичним життям. 2. Чому ми голосували. Тому що практично підписані газові угоди - це є система здачі національних інтересів. Це бомба уповільненої дії. І не тільки тому, що вони газові угоди підписали.

    А тому, що сьогодні вже підішли фактично до ядерної енергетики. І сьогодні цей уряд під тиском певних бізнес кіл починає складати ядерні угоди, де зменшують вартість нашої сировини уранової, і збільшують вартість ядерного пального. 3. Тому що ми добре знали наслідки, які буде мати робота уряду Єханурова в суспільстві. І я, відкриваючи такий маленький політичний секрет, просто хотіла розмежувати відповідальність президента і відповідальність уряду Єханурова. І я вважаю, що саме уряд Єханурова сьогодні в суспільстві мусить нести відповідальність за всі наслідки, які сьогодні народжуються.

    Це без кількох людей саме той уряд, яким саме керували ви. Ви кажете, була змова старої і нової влади. В чому саме була змова?

    Очевидні речі. Це є великі бізнес-інтереси. Причому, не чисті бізнес інтереси, а збереження власне всього того, що було дуже критикованим під часи Кучми. Я хочу запитати, якщо сьогодні на базі домовленості залишили в спокої власність на всі стратегічні об’єкти України за старими тіньовими власниками, якщо сьогодні ніхто не відповідає за те, що так ретельно руйнували економіку України 14 років, що сьогодні фактично все суспільство живе по остаточному фінансовому принципу, а, безумовно, скоординовані головні фінанси в 5-6 родинах України, якщо все це потрібно було залишати і знаходити в цьому компроміс – то в мене запитання: а навіщо була наша революція?

    Недоторкання бізнесу і персоналій...

    Та при чому тут недоторкання... Збереження всієї тіньової складової, практично інтересів певних родин в Україні. Видача їм індульгенції, видача амністій, без погодження на те суспільства. Так я хочу запитати: а навіщо тоді було кричати на всіх Майданах «Бандитам тюрми!»? І навіщо тепер скривати, що трошки інше гасло зараз практично лунає «Тюрми в Ради!» Мається на увазі, що всі, хто оголошувався нечесними людьми, людьми, які працюють в тіньовому секторі економіки, сьогодні пішли в Ради всіх рівнів. Від Верховної до практично місцевих Рад. Якщо це була мета всіх подій, які відбувалися під час президентських виборів, то я тоді мушу заявляти про інші речі.

    А навіщо була тоді участь суспільства, а навіщо тоді стільки жертв суспільство приносило під час цих президентських виборів? Навіщо дух піднімали ми людям, якщо ми потім мали на увазі цей дух так низько опустити. Тому, я вважаю, що така змова, яка власне і призведена до призначення уряду Єханурова.

    Ви ж, я думаю, не сумніваєтеся, що мене відставляли не за те, що є якійсь провали в економіці, а за те, що я ніколи в житті не освятила такі союзи, і ніколи в житті не дала дороги таким союзам. При мені ніколи б такі газові угоди не були б підписані. Тому що для мене є щось, як ви сказали, крім нарощування рейтингів на початку, і взагалі, я не хочу, щоб взагалі мою команду хвилювали рейтинги. І якщо ми не здатні будемо зайняти ту позицію, яка потрібна суспільству, то навіщо нам ті рейтинги?

    Нещодавно в нас був пан Іванов, секретар РНБО Росії. Він казав, що ніякої холодної війни між Києвом і Москвою немає. Як ви трактуєте дії російських чиновників?

    І не може бути ніякого дипломатичного протистояння. Коли з одного боку повна домінанта, повне проведення інтересів, повне рішення всіх проблем. А з іншого боку просто дипломатична капітуляція. І мені нагадує все, що відбувається сьогодні в переговорах між Києвом і Москвою, це певно нагадує шахову партію. Коли з однієї сторони сідають гросмейстери, які можуть будь яку партію блискуче завершити в три ходи матом. А з українського боку сідають просто учні, які навіть не знають фігури на дошці.

    Але ж є якісь фактори, які можуть поставити мат протилежному бокові?

    Я якраз і хотіла сказати, що Україна має прекрасні, сильні дипломатичні правові позиції в усіх переговорних процесах з Росією. Ми маємо надзвичайно потужну систему транспортування і газу, і електроенергії, і нафти. Ми маємо угоди, що гарантують правову позицію України. Наприклад, ніхто не поставив питання про те, що Україну не ратифіковані нульові угоди, які, наприклад, декларували, що в нас взагалі немає ніяких фінансів. Я можу привести таку річ. Ніхто в Україні не знає. І це питання абсолютно не піднімається, що всі заощадження людей (українців) залишилися в ощадбанках Росії.

    Це загальновідомо...

    Ніхто в дипломатичних розмовах це не піднімає. Що наші гроші, валютні резерви і ресурси промислових підприємств України залишилися в Російських банках. Ми маємо з вами надзвичайно сильні переговорні позиції, але не користуємося ними по трьом причинам.

    1. Надзвичайно слабкі професіональні кадри, які є сьогодні в Україні, що представляють ті, чи інші галузі.
    2. Абсолютна необізнаність в історії цих питань. Тому що ця історія питань не вивчається досконально. Історія втрачена, тому що важливі чиновники були звільнені.
    3. Це продажність, корупція, яка сьогодні практично панує так, як вона панувала і при Кучмі. Ось в цьому питання.

    Запитання з Майдану. Ви помиритеся з Президентом і взагалі раніше ви виступали однією командою. А зараз йдете в парламент двома різними шляхами...

    Дуже важливе питання. Я зараз тільки повернулася з регіонів. Мені на кожній зустрічі задавали приблизно таке питання. Скажіть, будь ласка, враховуючи те, що вас вже багато разів зрадив Президент, коли ви вже втомитеся простягати руку? І я на ці запитання завжди відповідала, мені здається, внятно. Тому що для мене Віктор Ющенко – не тільки президент України, це власно кажучи є уособленням голосів довіри, віри, очікувань мільйонів людей, яких я власно загітувала голосувати за Віктора Ющенко. І коли я сьогодні бачу Президента, я за ним бачу ці мільйони очей, які на мене дивились в тому числі, коли я просила: „Давайте віддамо голоси”.

    І тому від мене ніхто не дочекається того, щоб я сказала, що я не підтримую Президента і не підтримую ті мільйони людей, які сьогодні ще продовжують вірити Президенту. В чому власне кажучи, питання? І чи погано розкол помаранчевої команди? Хочу сказати, що це є непогано. Тому що помаранчева команда прийшла іншою, різною. І на цих виборах парламентських президент не балотується. Ми його обрали на п’ять років. А балотується команда Нашої України, політику, тактику, стратегію якої формують сьогодні далеко не Єхануров, не Руслана і не інші спортсмени, які залучені.

    Хто на вашу думку?

    Формує: Безсмертний, Порошенко, Третьяков, Мартиненко Жванія та інші люди...

    А сідати з ними за один стіл ви не збираєтесь?

    Не про це мова. А мова про те, що і люди сповідують абсолютно інші стандарти, інше бачення. І власне те, що ми розійшлися на дві команди, у людей залишився вибір. І якщо б у нас був один список, де умовно, на другому місті Тимошенко, на третьому – Порошенко, на четвертому – Турчинов, на п’ятому – Третьяков, потім пішов Безсмертний. Скажіть, будь ласка, як людям обирати? І що обирати, коли ми з цими людьми сповідуємо абсолютно різні бачення. І тому шлях дуже простий. Цей шлях такий. Зараз на парламентських виборах обираємо, і це я думаю можливо будуть перші демократичні і чесні вибори, що також є нашими з вами досягненнями.

    А після парламентських виборів я мрію і прошу пробачення у порядних людей, які є в списку Наша Україна, щоб саме відсотки Нашої України були мінімізовані, щоб мінімізувати вплив тих людей, що я перерахувала на позицію Президента. І я зараз дивлячись в очі тій людині, яка задала мені це питання. Що я особисто і вся моя команда – ми підтримуємо Президента в парламенті і важливо тільки, щоб Президент також відчув, що на наше плече можна спиратися. І що наша команда його в жодний корупційний скандал, акт як це зараз є, просто не втягне.

    Запитання з Майдану. Скажіть про ваш акт злуки з Путіним, після якого російська прокуратура закрила всі кримінальні справи проти вас...

    Я хочу втішити штаб Нашої України, проти мене ніякі кримінальні справи не закриті, щоб ви знали. І що переслідування продовжується, і воно, до речі, знову підтримується з України. І те, що сьогодні акту злуки бути не може, це є очевидним, тому що саме коли мене відправляли у відставку, першим підтримку в цих речах висловив Путін. Другим – Лукашенко. Третім – Жириновський. І якщо ви думаєте, що це саме і є підтримка з боку Росії, то тоді це дуже дивна підтримка.

    А з іншого боку, посол Росії в Україні, і всі чиновники в Україні виразили надзвичайне розчарування, що Єхануров став виконуючим обов’язки. І до речі, я б хотіла запитати в тієї людини, яка зараз задає такі питання «Чи знайомі ви з заявою російського уряду відносно всіх газових угод і відносно поведінки уряду, який зараз працює в Україні?» Так, щоб ви знали, що після того, як російська сторона на офіційному рівні висловлювала привітання Януковичу, який перемагав там два, чи три рази на президентських наших виборах, то після того пролунала друга офіційна заява уряду Росії саме з приводу того, що робить сьогодні уряд України.

    Я вам просто процитую, щоб відчули кого і як підтримує Росія. «Правительство российской федерации выражает полное удовлетворение фактом российско-украинских отношений в газовой сфере на базе перехода к общепринятым на международном рынке правилам и принципам.

    И правительство России рассматривает подписанные 4 января документы, как окончательное юридическое разрешение возникшей спорной ситуации».
    Тому просто вас невірно проінформував. І щоб ви знали, що ніякі мої поїздки в будь-яку країну світу ніколи не завершаться такими речами, за які буде соромно Україні. Я на всіх зустрічах буду стояти саме на позиціях ваших і України. І тому не бійтеся, коли виїжджаю, а навпаки треба підтримувати і радіти, коли ми такі можемо проводити зустрічі.

    Запитання з Майдану. Що в ваших виборчих списках роблять фінансисти Кучми Абдулін і Хмельницький?

    Ці люди ніколи в житті не були фінансистами Кучми. І я б хотіла, аби ми дуже уважно подивилися на список кожної партії. Я в цьому випадку спираюся на слова міністра внутрішніх справ Юрія Луценка, який на своїй Інтернет-конференції сказав, що до списків блоку, який я очолюю, претензій немає.

    І всі люди, які прийшли до нашої команди, або будуть слідувати за принципами, метою, позиціями, який сповідує наш блок, Али вони не будуть в тій команді. Якщо ми з вами згадаємо історію, то навіть у Ісуса Христа серед апостолів було 10% тих, хто його зрадили. І тому я не виключаю, що і нашу команду можуть зрадити. Але ми головне, не зрадимо принципам.

    Запитання з Майдану. Якщо вас виберуть прем’єр-міністром, які будуть перші кроки?

    По-перше, дійсно, ці вибори парламентські дають право всенародно обрати прем’єр-міністра. І в цьому є відмінність цих парламентських виборів від інших. І коли я зможу завдяки народній підтримці, а не кулуарним домовленостям, повернутись на посаду прем’єр-міністра, я продовжу робити те, що я робила віце-прем’єр-міністром паливно-енергетичного комплексу, прем’єр-міністром.

     Це народжувати певну справедливість в стосунках між великим бізнесом і всім іншим суспільством. Між владою і суспільством. І мені здається, якщо ми здатні будемо з вами привести команду незаангажовану кланами, це буде перший шанс взагалі народити справедливість влади в Україні. І тому що ми будемо робити: закривати всі тіньові оборудки, робити так, аби ніхто не порушував закон, на базі цього суттєвішим чином збільшувати фінансові можливості держави, розгортати новітню податкову систему без податку на додану вартість. І кожну копійку, яку принесе нам наведення порядку в державі спрямувати саме для того, аби люди відчули – щось змінюється в Україні.

    Запитання з Майдану. Однією з причин зняття вас з поста була м’ясна криза. Не зрозуміло, чи можна було в тому випадку взагалі щось зробити? Коли аграрне лобі кістьми лягло на шляху імпорту м’яса в Україну, держрезерв пустий, а парламент не здатний був до прийняття законодавчих актів. Якщо б він їх прийняв, вони б дали ефект не раніше ніж через рік. Ви нагадували тоді людину, що зв’язана по руках, але з неї вимагають рішучих дій...

    Думаю, сьогодні вже ні для кого не є секретом, що люди, які мріяли узурпувати нову владу нового Президента з перших днів нашої з вами спільної перемоги, чітко на 6 місяців створили план зняття мене не тільки з посади прем’єр-міністра. Не сумнівайтесь, що в їхній план входило інше і воно було більш суттєвим. Це дискредитувати мене будь-якою ціною. Принизити мій авторитет в суспільстві, зруйнувати кожну програму, яку я починала як прем’єр-міністр.

    І потім всіма інформаційними зусиллями зробити з мене людину, яка не здатна нічого змінити в вашому житті. Зробити так, аби в вас не було ані надії, ні шансу. І потім прийти спокійно вже на пустому полі, вільному від будь-якого супротиву нечесності при владі. Прийти людям, які б швидко навели такий порядок, як їм потрібно. І тому те, що стосується, по-перше, бензинової кризи. Згадайте, я не просто припинила таку вседозвільну діяльність монополістів по виробництву нафтопродуктів на Україні. А ми їх поставили в чіткі рамки і межі. І навіть кілька тижнів вони спокійно ставили ті ціни, які були адекватними до ринкових цін.

    Але ви пам’ятаєте, що було тоді? Тоді якраз адміністрація Президента зібрала Президенту Ющенко круглий стіл з усіх нафтових олігархів. Вони їм сказали: «Та що ви звертаєте увагу на цього прем’єр-міністра? Ви зробіть їй саботаж, ви зробіть їй такі ціни, як ви хочете. Вас же ніхто не зупиняє!» І тоді перший раз Президент на тому круглому столі з нафтовими олігархами сказав: «А чого ви слухаєте прем’єра? Ви робіть свою справу. А якщо вона вам буде заважати, я її просто звільню з посади». Чому так зробилося? Тому що важливо було, йому це важливо було зробити.

    Щоб просто люди не сприймали того, що я просто можу щось міняти в їх житті. А тепер питання – м’ясна криза. Це теж питання. Власне чому такі високі ціни були? Тому що в нас всі ринки монополізовані, узурповані. І ціна між ціною виробника і ціною, по якій ринок продає, відрізняється значно. І коли ми почали виконувати програму по демонополізації входження сільгоспвиробників в ринки, щоб не тільки посередники могли на ринок потрапити, а саме виробники м’яса, то команда пішла у всі регіони закрити ринки, зруйнувати цю команду і віддати...

    Від кого?

    Та безумовно, з адміністрації Президента.

    А персонально по прізвищам?

    Ну, всі ми знаємо ці прізвища. Знаємо, хто працював в тіньовій сфері, і хто працював тіньовим урядом тоді. Те, що стосується цукрової кризи. Це те ж саме.

    Принцип дій ви вважаєте кожного разу в кожній окремій галузі зберігався.

    Я хочу ще раз підкреслити, що всі ці тяжкі події, які називали кризами, створювалися абсолютно штучно, щоб зруйнувати мій авторитет в країні і щоб зруйнувати довіру людей до мене, як до прем’єр-міністра. І крім того, є ще така річ, яку не знають сьогодні люди. Але я хочу, щоб вони почули зараз це від мене.

    Що це за події були? Ви всі пам’ятаєте, що вдалося нашому уряду на 70% збільшити доходну частину бюджету. І ми кожну копійку віддали абсолютно на всі соціальні програми. Перші. За що і назвали наш бюджет, бюджетом проїдання. Тому що, насправді, ніхто ніколи того робити не збирався. Віддавати вам хоч ті копійки, які з тіньової сфери є можливість витягнути.

    Може краще було в розвиток?

    А це і є розвиток, коли людина може собі купити все, що їй потрібно. Це і є підтримка ринку. Це є розвиток наших виробників, які знаходять ринок збуту. Так я як раз хочу закінчити речення. Ми ніяк не могли зрозуміти, чому, коли ми виплачуємо соціальні гроші і виплачуємо з великою ступінню захисту від інфляції. Чому в країні народжується інфляція?

    І коли ми зараз зробили аналіз, то ми знайшли дивні данні. Національний банк України рівно в ці тижні, коли ми виплачували соціальні платежі, робив чудовищну масу друку пустих гривень. Тобто, чудовищний обсяг емісії гривні на внутрішні ринки України. Що це значить? Велася скрупульозна продумана боротьба проти тих позитивних наслідків, як могла дати нова влада.

    В такому разі, як ви можете прокоментувати факт девальвація гривні. Стельмах документ показував за підписом Терьохіна, в якому там 4,50 мав бути долар.

    Хай не маніпулюють документами. Уряд в нас по закону відділений від Нацбанку. Уряд не має прав надавати директив Нацбанку, ні управляти. І все, що робить Національний банк, є незалежна абсолютно річ. І повірте мені, коли ми подивилися, що така грандіозна емісія в два, два з половиною рази ніж норма робилася в ті тижні, коли ми давали людям гроші, ми зрозуміли, що такої жорсткої компанії проти уряду за часи незалежності в Україні ще не було.

    Запитання з Майдану. Ми всі стояли на Майдані. Чому ви зрадили Майдан?

    Такі закиди робити треба маючи дуже і дуже ретельну для цього основу. Працюючи в уряді, я жодною своєю дією не зрадила жодному принципу. Навіть коли було важко працювати в уряді і я знала систему опору, я не написала заяву, не зробила ніяких різких кроків. Я продовжувала в надзвичайно важких умовах давати результат людям. Хіба я звільнялася з посади прем’єр-міністра? Мене звільнили ті, хто дав таку пораду президенту і довів її до логічного завершення.

     І це значить, що помаранчеву команду, справжню помаранчеву команду, далеко не я розколювала. Ви це добре знаєте. Я дивлюся сьогодні на цих великих бігбордах, де написано «Не зрадь Майдан!» мені здається, що саме ті люди, що створювали ці бігборди, мусять замислитися над тим. Тому що сьогодні кожен, хто бачить цей плакат великий, думає над тим якого ступеня цинізму треба досягнути, щоб написати «Не зрадь Майдан!» в той час, коли вже два корупційних скандали практично зруйнували імідж.

    Президенту порадили... А він в нас що не в стані сам приймати рішення?

    Власне така система роботи навколо Президента створена, що Президент сьогодні просто є достатньо залежним від цих людей. І він залежний від тих порад. Він залежний від того, що вони скажуть і зроблять. Залежний саме своїми діями. Своїми рішеннями.

    Його за руку ніхто не тримає. Як він може бути залежним. До нього інформацію не доносять...

    Я можу сказати наступне. Я вірю в те, що є повна дезорієнтація і повна дезинформація Президента. Якщо б я а це не вірила, мені б дуже важко було б взагалі відноситись сьогодні до діяльності Президента. Я дуже добре знаю, ще працюючи прем’єром, як підбиралися Президенту матеріали, як вони заносилися, як Президент ізолювався від зустрічей. І саме тому я хочу вірити, що власне він просто не має змоги в повному обсязі оцінити те, що відбувається.

    І до речі, я б просила саме людей, що стоять зараз на Майдані, коли виговорите такі фрази «зрадити Майдан», «не зрадити Майдан», щоб задавали конкретну абсолютно тезу: «Що ви вважаєте зрадою Майдану?» – це було б чесніше. Якщо б ви вважали, що моєю нормальною поведінкою покрити просто все те, що відбувається сьогодні при владі і освятити це словами підтримки, то мені здається тоді дійсно треба будувати іншу країну. І якщо вам потрібна сьогодні злагода і компроміс будь-якою ціною, то я не розумію, навіщо ми тоді боролися проти оточення Кучми і проти нього самого.

    Запитання з Майдану. Чому не покараний Кучма? Як ви думаєте?

    Він не просто непокараний. Більш того, незважаючи про те, що я скасувала постанову про його державне забезпечення, він сьогодні продовжує жити на державній дачі, його обслуговує сонм слуг, які фінансуються з бюджету. Його сьогодні охороняє тьма охоронців, які також утримуються за рахунок бюджету. А чому він непокараний, та тому що всі домовилися. Тому що сьогодні ніхто нікого і не збирається карати. Тому що абсолютно поза думкою суспільства і поза спиною суспільства просто домовилися про те, що всі живуть мирно.

    Ющенко домовився з Кучмою?

    Абсолютно точно. І меморандум, до речі, який підписали Ющенко і Янукович свідчить про те. І те, що Єхануров сьогодні повернув практично своїми документами тисячі гектарів землі в Борисполі, які були подаровані Кучмою Зінчуку – повернув абсолютно в родину Кучми! І більш того, дискредитував навіть перед Японією, яка жадала кредити на розбудову державного національного аеропорту Бориспіль.

    Що сьогодні практично зупинені навіть рішення Верховного Суду відносно повернення в державну власність тих стратегічних об’єктів, які були передані Зінчуку під час правління Кучми. Все це сьогодні відкладено в сторону. І тому і Єхануров, і ті, хто до того причетні, і оточення Президента – всі помирилися з Кучмою, з його командою.

    І зробили просто таке щасливе загальне життя. Але вони просто не знають, що в житті людей не змінилось нічого. Що вони сьогодні, які жили на 300-500 гривень, так і живуть. І що більше не народжується в Україні бюджетів проїдання, тому що знову все слугує кланам. Такий підсумок сумний. Я не хочу, щоб так далі продовжувалося.

    Невже в оточенні президента зовсім немає порядних людей, з якими б ви працювали?

    Я переконана, що є нормальні порядні люди. Я переконана, що саме ті люди піднімалися на з’їзді Нашої України проти того, аби Порошенко, Мартиненко, Третьяков та інші були в списках Нашої України. Але ті порядні люди не перемогли. І не вони сьогодні формують стратегію блоку Наша Україна.

    Запитання з Майдану. Чи підтримуєте ви використання в державних установах та навчальних заходах програмного забезпечення з відкритим кодом замість продуктів Майкрософт.

    Думаю, що треба робити все на нормальних ринкових засадах і ніяких преференцій нікому не віддавати. Нам потрібно робити все для того, щоб нам ніхто ніяких питань, ніяких закидів не ставив. Ми мусимо робити так, як це робить світ.

    Попри те, що ви неодноразово звинуватили протилежний табір, табір Нашої України, пан Безсмертний сказав, що вони запросили до урядових баталій всіх колишніх коаліційників. Це запрошення до вас надходило? Ви його читали? Воно вам сподобалося?

    Я затримала запрошення від Романа Безсмертного, от воно є в мене в руках, де він запрошує сьогодні єднатися. І крім того, на 20 аркушів я отримала розподіл посад, власно кажучи...

    Вони це вже скасували...

    Прошу пробачення, от тут на кожній сторінці, хто яку посаду в тіньовому кабінеті....

    Відізвали вже цей додаток...

    А я іншого не маю, на жаль. Якраз пропозицію сісти і поділити всі посади. Вважаю, що потрібно починати не з того. Потрібно починати з повернення тих принципів, з якими ми йшли на президентські вибори. Люди, які при владі сьогодні, втратили на жаль, ці принципи. А я вважаю, що потрібно витягнути чисті руки з колосального корупційного корита.

    Які нічого не крали...

    Так. Я пропоную відродити, аби сіли, відродили нормальний переговорний процес з Росією і захистили наші інтереси. Щоб ми прибрали від влади, а не підписували з ними коаліційні угоди, всіх тих, хто фактично руйнував єдність команди, колосальний потенціал який мала помаранчева команда після революції.

    Стосовно єднання. Роман Зварич сказав: «Особливо, що Єхануров буде кандидатом на пост прем’єра від цієї помаранчевої коаліції. А Юлія Володимирівна повинна вгамувати власні амбіції і в цю коаліцію увійти». То буде коаліція, чи не буде?

    Політики ще не звикли до того, що не вони в кулуарах будуть ділити посаду прем’єра. Я переконана, що всім політикам доведеться будь якій політичній силі рахуватися з тим, кого обере народ України. Я хочу просто повернутись до президентських виборів і запитати: Хтось з кандидатів в Президенти поступався правом бути Президентом тому що в нього занадто великі амбіції? Коли політики хочуть щось міняти в державі, в країні, вони мусять отримати інструмент.

    І сьогодні я щаслива від того, що саме люди можуть чесно сказати, кого вони хочуть бачити прем’єр-міністром. Оберуть мене, чи не оберуть, віддадуть голоси, чи не віддадуть, важливо, що така можливість у людей є. І вони обов’язково скористаються цією можливістю. І тому потрібно припинити оці всі розподіли. Всі інтриги в кулуарах. Я сьогодні не ставлю жодної умови. Я хочу, щоб ми убили разом з Президентом. Я хочу, щоб ми відновили єдність в новому парламенті. Щоб ми відсторонили тих політиків, які вже на справі довели, що вони просто не розуміють, яка відповідальність на нас лежить.

    Якщо Єханурова кандидатура є умовою і вони її не відкличуть...

    Ви не хочете мене почути. Я вам кажу, що не політики сьогодні будуть ставити умови, а люди оберуть тих, кого вони схочуть бачити своїм прем’єром. Крапка. Все. І сьогодні треба чітко собі сказати, що балотуються і мають шанс формувати уряд дві політичні сили: це Партія Регіонів на чолі з Януковичем, яка сьогодні дійсно роздулася і піднялася в своєму рейтингу не тому, що Янукович став привабливішим.

    Це практично роздувається шар завдяки помаранчевим діям. Власне сьогодні став таким відомим і рейтинговим. І друга команда, яка буде боротися за право формувати уряд – це наша команда. Це команда, яку очолюю я. І так саме як Ющенко був у двобої з Януковичем, сьогодні ми в двобої з Януковичем. І треба нарешті визнати, що я не конкурую з Президентом України. Я відклала всі свої амбіції, аби Президент став Президентом. І щоб він міг управляти країною і дати результат. І тому треба припинити всім без виключення, всім політикам ділити посади, створювати коаліційні угоди по розподілу. Пропонувати якісь свої кандидатури. Крапка.

    Все робити з чистого листа?

    Крапка! Народ обирає.

    Запитання з Майдану. Всім відомо, що ви дуже багата людина, але скрізь заявляєте, що на весіллі вашої дочки люди падали з голоду – не було що їсти. Скажіть будь ласка: скільки потрібно грошей мені, аби на моєму весіллі люди з голоду не падали?

    По-перше. Я маю декларацію. Ви знаєте, після того, як Кучма трошечки розібрався з моїм бізнесом, який в мене колись був, в 1996 році, я вже багато років взагалі не те, що не займаюсь бізнесом, а навіть в ту сторону не дивлюся. І щоб ви ще знали – мені це не цікаво. Якщо б мені це було цікаво, то повірте мені, робити бізнес використовуючи владу, це зовсім неважка справа.

    Це коштує тільки якихось хабарів. Але я ще в 1996 році поставила крапку на будь якій своїй роботі в бізнесі і я щаслива від того. Бо політика – моє життя. І те, що сьогодні має моя родина, нам достатньо для того, щоб нормально жити. А те, що весілля моєї доньки не було організоване так, як я хотіла його організувати, то якщо ви нормальна людина і порядна, то ви згадаєте, що за декілька днів до весілля моєї доньки, мене Президент звільнив з посади. І, на жаль, мені було не до весілля моєї доньки. А молоді люди просто не змогли достойно організувати весілля.

    І тому дійсно на весіллі не було достатньо їжі. І це тому, що наше життя родинне так складається, я не можу своїй родині навіть хвилини приділити. І тому дай боже, аби у вас весілля було кращим і щоб гості себе там краще почували, а не сиділи і не дивилися, що в батьків не доходять до того руки.

    Запитання з Майдану. Під час прем’єрства була розроблена програма «Контрабанда – стоп!» Після вашого звільнення програму відмінили. Чому?

    Не тільки програму «Контрабанда – стоп!» відмінили. До речі, ця програма дала бюджету втричі більше грошей від імпорту і від експорту. Скасували тому, що сьогодні повернулися знову до потужних програм контрабанди, а не контрабанди стоп. Тому що сьогодні знову все ділиться і знову все пішло в тінь. Це не тільки в імпорті і експорті. Ми сьогодні спостерігаємо до відкату, до старих норм і традицій фактично по всім напрямкам. Я не хочу, щоб за ці місяці це закріпилося і пустило коріння. Я хочу якомога швидше повернутись для того, щоб зупинити цей процес.

    Куди йдуть гроші, які колись були, а тепер в тінь?

    Тому що як працювала так і працює вертикаль по збору і направленню хабарів. І тільки руйнуючи з верхніх щаблів можна припинити ці справи.

    Куди ці гроші направляються? Коли ви були опозицією, то казали, що сіра маса грошей йде на владу.

    Вона іде не в бюджет. Оце я можу твердо сказати. Тому що по бюджетним показникам, цього в бюджеті немає.

    Ви – економіст. Куди дівається така сума грошей?

    Невже ви не розумієте, що це є насправді великі хабарі, велика система, яка працювала і раніше, і тому це відчувають люди. Це відчувають і експортери, і імпортери. Знову повертається податок на додану вартість за хабарі. Все це ми маємо і листи, і підтвердження. І хочемо прийти до влади і навести порядок.

    А хто головний? Ким вертикаль ця закінчується?

    Послухайте, ви так мені задаєте питання, як би я Генеральний прокурор, Голова СБУ і Міністр внутрішніх справ одночасно.

    Ви знаєте структуру державну. Ви там працювали...

    Тому я і кажу, що певні чиновники, які контролюють ті вертикалі, збирають ці гроші і потім розподіляють в тому колі, який причетний саме до доходів з цієї галузі.

    Запитання з Майдану. Мене дуже цікавить ваша програма «Гроші рухаються за дитиною». Прокоментуйте її детальніше. Як ви збираєтеся реалізувати це в державному масштабі?

    У нас сьогодні є велика проблема. Проблема в тому, що життя дітей складається успішно, або не успішно від стану заможності родини. І ми, коли працювали в уряді, перебачили таку модель, коли дитина в залежності від доходів родини, буде мати ще серйознішу дотацію від бюджету на своє виховання (в тому числі в дитячому садочку), на своє навчання (в тому числі в освітній школі). І щоб не тільки школа отримувала якісь гроші, що значно менше аніж їй потрібно, а щоб дитина, коли прийшла вчитися – мала повну плату за своє навчання, в тому числі від бюджету по нормативу. І якщо може родина, то певну частину, якщо заможна родина, родина, яка сьогодні приватним школам платить, щоб вона просто мала спільне фінансування.

    А якщо дитина не може бути забезпечена родиною, щоб державний бюджет так само платив за дитину, як платить родина. Це стосується і дітей-сиріт, і дітей, які живуть в незаможних родинах. І це стосується не тільки дитячих садочків, школи – і вищих учбових закладів. Тому що не секрет, що сьогодні дитина, яка здатна заплатити за навчання, вона опиниться на вищому навчанні. А дитина, яка не має таких грошей, вона часто залишається за бортом. І тому налагодити систему «Гроші за дитиною» це практично вирішити питання різного життя дитини в залежності від заможності родини.

    Від вас також йдуть люди. Ось цитата: «Мы добились свого, а она просто нас сдала. Так что есть охотник, и есть жертва...»

    А чия цитата?

    Cейчас скажу...”Тимошенко – профессиональная кидала». Волков.

    Олександр Волков. Дійсно, наша політична команда не завжди сприймає людей за певними ознаками. І саме те, що не всі, хто хотів потрапити до нас в списки, зміг потрапити, в тому числі і Олександр Волков.

    Чому він не зміг?

    Тому що повстала партія. Люди висловилися проти. І коли людина внаслідок, що не сприймається його кандидатура, кидається образами, це не дає честі жодному політику. І тому я і надалі б хотіла, щоб саме партія, саме актив партії давав оцінки тим, хто йде в списки, або хто не йде в списки. І треба змиритися з тим, що партії вже не є авторитарними після всіх подій, які відбулися на наших майданах. І тому хай люди аналізують своє життя, а не розкидаються образами.

    Про життєве. Ваш зять. Він вже подав документи на громадянство? Йому сказали, коли він вже буде громадянином України?

    Я думаю, що він дотримається всіх процедур. І мені дуже приємно, що мій зять, коли приїхав, він прийняв православ’я, подав документи на отримання громадянства. Він сьогодні з досить великою любов’ю відноситься до всього українського. І для мене це є гордість. Тому що люди з інших країн, особливо члени моєї родини, для них все, що стосується нашої країни є святим і є тим, чого значить в їх житті.

    А ви передбачаєте, що десь за рік-два, ви станете бабусею і на політику вам буде...

    Я дуже цього б хотіла. Але діти мої, вони мають таке виховання, що спочатку хочуть створити заможне життя своєї родини, облаштувати все що потрібно їм для життя своїми силами. А потім тільки заводити дітей. І тому я прошу їх про це, але вважаю по їх стану, вони скоро на це не підуть. Але я хотіла б того!

    Чим вони збираються займатись – донька і зять?

    Зять – творча людина. Він музикант. Він хоче зробити музичну кар’єру. Донька сьогодні вивчає можливі напрямки бізнесу, який потрібно робити. І до речі, вона багато працює в тій ніші, де народна наша творчість, наше мистецтво українське може стати загальновідомим для світу.

    Вона буде працювати в Україні, буде займатись своїм бізнесом?

    Вони живуть і працюють в Україні. І я щаслива від того.

    А взагалі ви уявляєте себе – бабуся, Юлія Тимошенко. Не політик.

    Запросто. Я можу собі те уявити. І більш того, можу сказати, що родина ніколи не заважала мені робити політику. Я думаю, що це буде і в майбутньому за будь-яких обставин. Я хочу вам сказати, що і ви дідусем колись станете. Тому нема нічого поганого. Це приємні абсолютно речі і треба до них годуватися.

    Коли будете прем’єром, якісь є плани, що далі?

    Яке питання цікаве! Далі, це є життя країни, побудова країни. Приближення нашої країни до європейських цивілізованих стандартів життя Це все, що дає людям відчуття надійності і заможності.

    Ви не станете прем’єром, що будете робити далі?

    Послухайте. Моє життя, це життя політика. І я хочу аби мене зараз почули, що я нікого ні в чому не переконую. Я не намагаюся клонити терези в сторону нашої політичної сили. І не буду цього робити принципово. Я хочу залишити право називати речі своїми іменами. А люди хай обирають і роблять висновки.

    І тим людям, які сьогодні так в захопленні сказали, що ось ви там зрадили Майдан... Я хочу запитати у них: А коли я зрадила Майдан? Я що, підписувала меморандуми? Я сідала за круглий стіл з олігархами? Я здавала Україну на підписанні газових угод? Я що, давала інтерв’ю газетам. От наприклад, останнє в нас інтерв’ю Ющенко в газеті «Файненшнл Таймс», де йому задали питання: «Чи можлива співпраця між вами та Януковичем після парламентських виборів?» На що Президент відповів дослівно: «Швидше за все – так!» Я хочу запитати: «Коли я зрадила Україну?

    Коли я навіть роблю непопулярні дії, але намагаюся дати знання суспільству?» І тому я починаю вірити в той вислів, що кожний народ достойний свого правителя. І тому я звертаюсь зараз до всіх, хто мене чує: Розберіться. Розберіться і ще раз, розберіться! Не дайте промивати свої мізки. Не дайте маніпулювати вашою свідомістю. Не дивіться ту політичну рекламу на телебаченні, яка з політиків різної якості робить таких янголів. Але що вони ховають за крилами? – то невідомо. Я хочу, щоби люди просто стали більш інтелектуальними в розмові з політиками.

    Хто має очі, той побачить... Чи обираєте інші варіанти. Крім прем’єрства? Є спікер, є Секретар РНБО?

    Я послухала тільки що промови чоловіків і я за 8 років, чесно кажучи, навіть звикла, коли наші сильні політики чоловіки можуть воювати тільки брудом. Можуть тільки кидатися брудними словами. Я зараз почула «Авантюра», зараз тут бачу, Ярослав Кензер висловлювався: «Коли остання політична куртизанка з прогнилого політичного борделю говорить про порядність – стає гірко».

    Це на сайті Наша Україна, до речі, розташовано... Хочу сказати, що чоловіки, коли вони слабкі, коли в них відсутні в політиці хребти, коли вони за полушку можуть домовити між собою все, що завгодно – єдине, чим вони можуть воювати з жінкою, вони можуть воювати брудом. То я вам скажу, шановні мої. У мене з першого дня, коли я прийшла в політику не було абсолютно ніяких ілюзій на рахунок того, що нікому з вас, чоловіків політиків, не потрібна ясність в політиці, не потрібна прозорість в політиці, не потрібна позиція. І саме тому я прекрасно розумію, чому ви, домовившись, настільки сплатили свої ряди проти мене, що сьогодні не так це привабливо виглядає.

    Спіч феміністки?

    Ні, я не феміністка. Я дуже добре ставлюся до чоловіків. Але хочу просто завий раз констатувати, що не їм потрібна моя перемога на парламентських виборах, а потрібна тим людям, які вже втомилися чекати від цієї політики щось нового. Втомилися вірити політикам і кожен раз розчаровуватися. А я втомилася кожен раз підсаджувати чергового чоловіка і отримувати результат абсолютно прогнозований, на жаль, в нашій ситуації. І тому хай вони не нервують. Я обов’язково зроблю все, аби перемогти, заради того, щоб вперше люди не сказали, що вони знову зробили все дарма.

    Ви знаєте прізвище того чоловіка, який бореться з вами такими брудними технологіями?

    Дайте, будь ласка, я покажу людям це. Дивіться, це «любі друзі». (Показує листівку) Я хочу, щоб ви подивилися, що тут я рекламую, що ваш фірмовий знак, він розумієте, у вигляді чого де. Де кожний текст тут просто принижає не тільки мене, як жінку. Він принижає кожну жінку в Україні. Я знаю, що коли любі друзі такими ж самим листівками запросили всіх пенсіонерів до «Приватбанку» отримати 25% націнки до пенсії. І коли ті нещасні пенсіонери в холод прийшли до «Приватбанків», їм просто сказали, що це провокація.

    А коли вони всіх дітей України на мій день народження, запросили для того, щоб вони безкоштовно пообідали в «Мак Дональдсі»? І коли зібралися всі родини, які розумієте, не здатні купити продукцію «Мак Дональдса» своїм дітям, а їм «от ворот поворот»...Я хочу запитати: проти кого «любі друзі» борються? – Проти мене? Чи проти свого власного народу, який ходить на їх оці заклики? Я знаєте, все бачила. Але незважаючи на такі речі, я хочу, щоб від мене почули. От добре, що ви це викинули... Щоб ви проти не робили, щоб ви не використовували, я ніколи не перейду з вами на ту ж саму лінію спілкування.

    Моє спілкування – це величезні площі в регіонах, це очі в очі з людьми. Ви не дочекаєтесь від мене брудних листівок, наклепів. Я залишаю за собою тільки одне право – сказати людям очі в очі те, що я хочу сказати. І чи зможете ви з цим справитись? Чи можете ви чимось аргументувати? Якщо є чим аргументувати – виходьте на прямі дебати по телебаченню. Чому Єхануров не прийшов, коли я запрошувала на прямі дебати?

    Боїться?

    Та думаю, що нема чим аргументувати. Чому не приходять на пряму дискусію? Просто і зараз, якщо в них хоч щось ще чоловіче залишилось, я їх просто закликаю. Ні, я їх запрошую. Хай вони сідають і розмовляють аргументами, а не образами, не листівками, де не стоїть ні тираж, ні підпис.

    Зрозуміло – очі в очі, і гострий язик на гострий язик...

    Та ні! Не гострий язик, а факт на факт. І я хотіла б щоб люди тільки користувалися історією, фактами і діями. І ніяких абсолютно реклам. Ніяких пустих обіцянок. Вивчайте життя кожного політика від його народження.

    "НТН"



    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с ELCOMART.COM активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Торгово-промышленные новости ELCOMART.COM" обязательна.



    info@elcomart.com
    При использовании материалов сайта в электронном виде активная ссылка на elcomart.com обязательна.