• Главная
  • ЛЕНТА НОВОСТЕЙ
  • АРХИВ
  • RSS feed
  • Тарасюк виступив перед ЄП
    Опубликовано: 2006-01-31 16:52:00

    31 січня ц.р. Міністр закордонних справ України Борис Тарасюк виступив на засіданні Комітету у закордонних справах Європейського Парламенту.

    У ході виступу Б.Тарасюк поінформував членів Європейського Парламенту як про внутрішньополітичну ситуацію, так і про бачення Україною подальшого розвитку стосунків з ЄС, а також з ряду міжнародних питань.

    Характеризуючи внутрішньополітичну ситуацію у нашій державі, Міністр запевнив у готовності України забезпечити проведення демократичних, чесних і прозорих парламентських виборів у березні ц.р. Глава українського зовнішньополітичного відомства наголосив, що органи державної влади і, зокрема Міністерство закордонних справ України надаватиме всіляку підтримку діяльності міжнародних спостерігачів, у тому числі, від Європейського Парламенту.

    „В Україні усвідомлюють, що майбутні вибори розглядаються євроатлантичними партнерами як свого роду тест для української демократії. У мене немає сумніву, що цей тест буде складено на відмінно”, - зазначив Міністр.

    Б.Тарасюк висловив вдячність депутатам Європарламенту за підтвердження своєї позитивної позиції щодо євроінтеграційних прагнень України в ухваленій 19 січня 2006 року резолюції ЄП щодо європейської політики сусідства.

    „Як і рік тому Європейські парламентарі чітко підтримали європейське майбутнє України”, – відзначив Міністр.

    Наголошуючи на пріоритетних напрямках роботи українського уряду на найближчу перспективу, Міністр закордонних справ поінформував про хід виконання нашою державою Плану дій Україна-ЄС.

    „Ми вважаємо План дій вважливим документом у проведені внутрішніх реформ, поступовому зближені з ЄС, інтеграції України до Спільного європейського ринку та підготовки нового рівня відносин з Європейським Союзом”, - зазначив Б.Тарасюк.

    Результати минулого року засвідчили досягнення значного прогресу у виконанні Плану дій, про що свідчать, зокрема, результати Саміту Україна-ЄС, який відбувся 1 грудня 2005 року, надання Україні статусу країни з ринковою економікою у рамках антидемпінгового законодавства.

    Б.Тарасюк позитивно охарактеризував переговорний процес у рамках спрощення візового режиму з ЄС. „Ми задоволені результатами другого раунду переговорів з делегацією Єврокомісії щодо проекту Угоди між Україною та Євросоюзом про спрощення візового режиму і з оптимізмом готуємося до завершення переговорного процесу найближчим часом.”

    Міністр також наголосив, що Україна надає пріоритетного значення вступу України до СОТ та започаткування роботи з ЄС про створення зони вільної торгівлі.

    З огляду на те, що у 2008 році закінчується термін дії Угоди про партнерство та співробітництво між Україною та ЄС, глава зовнішньополітичного відомства відзначив необхідність започаткування консультативно-переговорного процесу про укладання нової посиленої угоди.

    „На нашу думку, - сказав Міністр, це має бути Європейська угода про асоціацію між Україною та ЄС, яка включала б перспективу набуття нашою державою членства в ЄС”.

    Б.Тарасюк також позитивно оцінив розвиток двостороннього діалогу між Україною та ЄС у сфері спільної зовнішньої та безпекової політики, зокрема практичне зближення позицій сторін з найбільш актуальних питань міжнародного життя та активне залучення України до проведення операцій ЄС із врегулювання криз.

    У ході виступу глава зовнішньополітичного відомства відзначив високий рівень співробітництва між Україною та ЄС у питанні придністровського врегулювання.

    У контексті врегулювання “газового диспуту” між Україною і Росією Б.Тарасюк зазначив, що виникнення цієї проблеми свідчить про необхідність співробітництва всіх європейських країн у сфері диверсифікації джерел енергопостачання.

    Міністр відзначив прагнення українського керівництва розвивати стратегічні добросусідські відносини з РФ, які мають базуватися на рівності, партнерстві та взаємовигідності співробітництва, та підкреслив, що Україна продемонструвала свою відповідальність як надійного транзитера газу до Європи і надалі дотримуватиметься виконання усіх своїх зобов’язань у повному обсязі.

    Окрему увагу Б.Тарасюк звернув на потенційну роль міждержавного утворення ГУАМ у зв’язку з транзитними можливостями його країн-членів задля забезпечення енергетичної безпеки Європи.

    У ході обговорення виступу Б.Тарасюка члени Європарламенту висловили підтримку курсу України на європейську інтеграцію. Європарламентарі та глава зовнішньополітичного відомства України обговорили ряд актуальних питань європейського співробітництва в регіоні Центральної та Східної Європи, врегулювання заморожених конфліктів та інше.

    Прес-служба МЗС



    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с ELCOMART.COM активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Торгово-промышленные новости ELCOMART.COM" обязательна.



    info@elcomart.com
    При использовании материалов сайта в электронном виде активная ссылка на elcomart.com обязательна.