• Главная
  • ЛЕНТА НОВОСТЕЙ
  • АРХИВ
  • RSS feed
  • Придністровський конфлікт буде вирішений?
    Опубликовано: 2006-02-22 10:37:00

    До процесу придністровського врегулювання, який нині реалізується на міждержавному рівні за участі Молдови, України, Росії і Європейського союзу, активно долучаються і неурядові організації. Днями у Кишиневі було представлено план, розроблений спільними зусиллями незалежних експертів з Молдови, Румунії та України. На початку березня документ також буде представлено в Бухаресті та Києві.

    Протягом шести місяців незалежні експерти з України, Молдови та Румунії працювали над тристороннім планом врегулювання придністровської проблеми. Реалізації цього проекту сприяли фонд Сороса у Молдові, фонд Відродження в Україні та фонд Відкритого суспільства в Румунії.

    За словами одного з авторів документу, експерта Кишинівського Інституту суспільної політики Оазу Нантоя, проект неурядових організацій значною мірою ґрунтується на запропонованому українськими дипломатами плані врегулювання і доповнює його адресними рекомендаціями для сторін та учасників розв'язання конфлікту. Автори плану запропонували рішення проблеми шляхом, який можна коротко назвати "три -Д" - демілітаризація, декриміналізація та демократизація Придністров'я. Принципово новою є пропозиція залучити до придністровського врегулювання Румунію, зазначає Оазу Нантоя:

    „Суть цього плану полягає не в особливих якихсь акціях, а у в взаємному партнерстві, у взаємному зобов'язанні трьох країн - Румунії, України та Молдови в новій геополітичній обстановці вирішити конфлікт. За рахунок цього створюються умови для демілітаризації, декриміналізації Придністров’я та його об'єднання з республікою Молдова. Ми орієнтувались не на позицію керівництва України, Молдови та Румунії, а на думки незалежних експертів з цих країн”.

    На думку експерта, Румунія має розширити формат переговорів "5+2", в якому беруть участь Молдова, Придністров’я, Росія, Україна, ОБСЄ плюс спостерігачі від США і Європейського Союзу. Проект неурядових організацій передбачає, що у придністровському врегулюванні братимуть участь вісім повноправних учасників.

    Пропозиція залучити Бухарест викликала величезний резонанс у румунській пресі. На підтримку такої ініціативи висловилися численні оглядачі у цій країні.

    Однак, на думку Ігоря Волніцкого - керівника Громадського об’єднання за демократизацію та реформи, яке бере участь в моніторингу переговорного процесу, запрошення Румунії може на довгий час заморозити переговори між Кишиневом та Тирасполем:

    „В цілому, на мій погляд, цей план можна вважати непоганим. Однак в ньому, на жаль, існують декілька пропозицій, які можуть затримати на довгий час переговорний процес. Зокрема, автори цього плану пропонують Молдові відмовитися від принципу нейтралітету і вступити до НАТО та запросити Румунію взяти участь в переговорному процесі. На мою думку, Росія та Придністров’я будуть проти участі Румунії і переговори буде призупинено”.

    Згідно з проектом, перший його етап передбачає виведення російських військ. Другий етап - роззброєння всіх силових структур Тирасполю. Крім того, в документі детально описуються три рівні вирішення придністровського питання: регіональний, національний та місцевий. Експерти наголошують, що такий підхід дозволить сприяти не лише політичному врегулюванню, але і вирішенню нагальних проблем придністровців.

    Коментуючи перспективність запропонованого експертами плану, політолог від інституту громадських політик Ніколає Кіртоака висловив скепсис:

    „Я не можу назвати працю експертів від неурядових організацій трьох країн планом. Я вважаю їх тільки рекомендаціями. І хочу зауважити, що нова ініціатива відбулася тільки завдяки фінансовій підтримці з боку фонду Соросу в Молдові, України та Румунії. Відверто кажучи, політики та політологи Молдови очікували більшого, а саме аналітичної праці та глибокої експертизи. На мій погляд, ці рекомендації ще більше підкреслили глибоку кризу та неспроможність вирішити молдовсько-придністровський конфлікт”.

    Президент Молдови Владімір Воронін привітав ініціативу неурядових організацій взяти участь у розв’язанні придністровської проблеми і заявив про необхідність проаналізувати пропозиції незалежних експертів. Натомість міністр реінтеграції Молдови Васілій Шова заявив "Німецькій хвилі", що не може погодитись з багатьма пропозиціями авторів трьохстороннього плану. Помилка цього проекту, зокрема, в тому, що не було запрошено жодного експерта від неурядових організацій з лівого берега Дністра, вважає Васілій Шова. „Неможливо вирішувати долю Придністров'я без людей, які там мешкають”, - зазначив міністр.

    Цей факт розкритикувала і преса Придністров'я. Також у Тирасполі дуже насторожено ставляться до запрошення Румунії. Більшість придністровських оглядачів схиляється до думки, що у Молдові так і не зробили висновків з військового конфлікту 1992 року, який, спричинив колишній народний фронт, котрий виступав за об'єднання Молдови з Румунією.

    "Німецька хвиля"



    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с ELCOMART.COM активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Торгово-промышленные новости ELCOMART.COM" обязательна.



    info@elcomart.com
    При использовании материалов сайта в электронном виде активная ссылка на elcomart.com обязательна.