• Главная
  • ЛЕНТА НОВОСТЕЙ
  • АРХИВ
  • RSS feed
  • Віталій Кличко: "Я йду в політику не для того, щоб зайняти якусь посаду"
    Опубликовано: 2006-02-22 11:30:00

    Пане Віталію, питання, яке цікавить багатьох українців, багатьох наших земляків: хто саме порадив Вам обрати політичну стезю?

    Я розумію, що це рішення, мабуть, Ви приймали самостійно. Я знаю, що Ви є людиною вольовою, яка сама ухвалює всі принципові рішення, але, мабуть, все-таки була якась людина, яка це Вам порадила. Хто це, якщо це не таємниця?

    У мене ніколи не було цілі до своїх усіх регалій приписати додатково ще одну - "мандат народного депутата".

    Сьогодні усі говорять про те, що Віталій Кличко йде в політику. Для чого він йде? Отримати мандат народного депутата - такої цілі для мене ніколи не було. Я йду в політику не для того, щоб зайняти якусь посаду, мені б дуже хотілося, щоб мої діти, моя сім'я, мої друзі, моя країна жили у гідній економічній, соціальній...

    Це зрозуміло. А все-таки була людина чи не була? Був хтось, хто сказав, що, Віталію, ти розумний, молодий, сильний, перспективний, популярний, у тебе світла голова, тебе любить народ, давай в політику - хто був цією людиною?

    Віталій Кличко: Не було такої людини, яка б говорила, що у мене світла голова, давай тепер у народ. Я завжди намагався бути активною частиною суспільства. Займаючись спортом, не займаючись ним, ми брали участь у багатьох соціальних проектах, суспільних проектах. Не було людини, яка підштовхувала.

    Була одна людина, яка дала мені цей поштовх. Це мій батько. Професійний військовослужбовець, він завжди виховував любити свою Батьківщину. У нього професія така: "захисник Вітчизни". Не високі слова: любити те місто, в якому ти живеш, любити рідних, любити сім'ю, любити Батьківщину і захищати її.

    У мене ціла династія військових: батько мого батька, мій дід був військовим, мій прадід був військовим. Я теж став військовим. Можливо, не в тому сенсі, але я є капітаном запасу на сьогодні. Служив у спортивному клубі армії.

    Це я знаю. Це відома сторінка Вашої історії. А зараз я поставлю питання трошки інакше. Чи була пропозиція від Віктора Ющенка для Віталія Кличка увійти до списку блоку "Наша Україна" і кандидувати на парламентські вибори саме у списках цієї політичної команди? Була чи ні? Якщо була, то чому Ви відмовились?

    Такої пропозиції не було.

    Вас це здивувало чи ні?

    Я вдячний тим політичним силам, які бачили Віталія Кличка в своїх списках. Дякую за ту довіру, але я вже багато разів говорив і ще раз хочу сказати, що я приймаю рішення самостійно, тільки так. Я підтримав той демократичний процес, який був рік тому, також самостійно. Всі мої дії, які я роблю як спортсмен, як людина, то я всі рішення приймаю самостійно і самостійно відповідаю за них.

    Вам, безумовно, недоторканність не потрібна. Я в цьому глибоко переконаний.

    А зараз пропоную послухати точку зору людини, яка непогано розуміється на політиці і також кандидується до ВР по політичних списках однієї сили і яка свого часу в юнацтві займалася боксом, як кажуть, дуже непогано. Отже, слово Володимиру Полохалу.

    У нього є всі шанси для зростання, але це станеться, мабуть, пізніше, а не сьогодні. Можливо, цей програш політичний на виборах мера чи до парламенту буде теж (слово незрозуміле), чи захоче він залишитися в цій невдячній сфері, чи буде штурмувати інші висоти.

    Вас на виборах київського міського голови, чи будете Ви робити другу спробу залишитися у великій політиці, чи на якийсь час Ви відкладете цю справу?

    Може треба було трошки зачекати і на цей ринг виходити трохи пізніше, набувшись певного досвіду?

    Знаєте, згадуючи Вашу спортивну кар'єру, Ви починали не з Тайсона, не з Льюїса і не з Рахмана, Ви починали з якихось суперників, на яких Ви тренувалися, на яких відпрацьовували певні прийоми тактичні, на яких Ви набували певного досвіду. Може, і зараз було варто так само зробити?

    А, можливо, справді купити собі гарненький будиночок на Канарах, в Лос-Анджелесі і спостерігати з боку за тим, як розгортаються події в Україні, в якому напрямку розвиватиметься Україна? Я можу собі це дозволити, адже я більш-менш забезпечена людина.

    Ні, я не хочу сидіти далеко від України. Мені не байдуже те, в якому напрямку буде розвиватися Україна, мені не байдужі ті процеси, які відбуваються тут.

    Я знаю, що якщо люди не будуть соціально, політично активними, то Україна може вибрати зовсім інший шлях розвитку. Якби українці не були б активними, якби вони у чомусь не були б з першого погляду наївними, виходячи рік тому на Майдан, то Україна не вибрала б демократичний шлях розвитку.

    Я хотів би сказати усім тим скептикам, які щоденно підходять до мене і кажуть, щоб готувався, мовляв, я можу програти, то як надалі будуть розвиватися події? Я вдячний їм лише за те, що все моє життя ті скептики давали можливість доводити їм, самому собі, що я справлюся з тими задачами, які ставлю перед собою.

    Блок "ПРП-"Пора", з Вашої точки зору, здатен взяти не менше 5% на парламентських виборах. У разі, якщо блок "ПРП-"Пора" таки потрапить до ВР, чи можливе утворення спільної коаліції Вашої фракції з блоком "Наша Україна"? Якщо так, то на яких умовах?

    "ПРП-"Пора" готовий співробітничати і з БЮТ, і з "НУ", з тими силами, які стояли за демократичні зміни рік тому на Майдані.

    Сергій Рахманін: В разі, якщо складеться коаліція "Нашої України", "Регіонів України"... Відомо, що ці дві політичні сили без варіантів потраплять до ВР, а також відомо те, що зараз точаться переговори між цими двома блоками.

    От уявіть собі ситуацію, що утворилася коаліція "Нашої України" і "Регіонів України", а кандидатом на посаду прем'єра висувають Віктора Януковича. Фракція "ПРП-"Пора" підтримає таку кандидатуру чи ні?

    Фракція навряд чи підтримає. Я думаю, що така коаліція навряд чи можлива, так як дуже різні ідеологічні підходи, погляди. Це суперечить тій ідеології, яка стоїть в основі нашого блоку.

    Не хочу Вас засмучувати, але досвід політичний все-таки доводить, що дуже часто-густо ідеологія як така відходить на задній план, коли починаються політичні переговори, і тут можливі союзи всіх з усіма. Ви можете бути готовими до того, що можливе створення і такого блоку?

    Інше питання. Якщо кандидатом буде Юлія Тимошенко. З Вашої точки зору, з точки зору лідера політичного блоку, вона гідна посісти посаду прем'єра?

    А чому ні?

    Тобто, в разі чого Ваша підтримка є гарантованою?

    Це складний процес. Там має бути ряд домовленостей, які мають бути означені між партіями, блоками, союзами.

    Ви готові висувати свого кандидата на посаду прем'єра, блок "ПРП-"Пора", у Вас є людина, яка може кандидувати на посаду прем'єра, скажімо, Віктор Пинзеник або ще хтось?

    Ви обговорювали це питання в межах блоку?

     

     

    Крок за кроком - це основне. В першу чергу, для нас стоїть ціль бути в парламенті і провести туди максимальний відсоток членів нашого блоку. Після цього ми будемо готові дати відповідь і на наступне Ваше запитання.

    Трошки повертаючись до боксу. Чи може Віталій Кличко, який прожив майже ціле життя на рингу, провести певні аналогії між своїм колишніми суперниками на ринзі і нинішніми політичними супротивниками? Наприклад, кого з провідних вітчизняних політиків, з Вашої точки зору, зокрема лідерів партій, блоків можна прирівняти з Люїсом, Тайсоном, Рахманом, Туа, Валуєвим. Скажімо, у Вашому уявленні Янукович - це хто, або ж Ющенко - це хто?

    Це запитання некоректне. Я не хотів би проводити якісь паралелі між однією та іншою людиною і шукати спільні риси.

    Різниця між політикою та спортом в тому, що у спорті є відповідні правила, і кожен із спортсменів зобов'язаний працювати за декларованими правилами. У випадку порушення цих правил, результат анулюється, спортсмен дискваліфікується.

    У політиці, на жаль, є дуже багато прикладів, коли політик неодноразово порушує ці правила. Дуже часто цих правил взагалі не дотримуються, їх не існує.

    Я дуже хотів би, щоб політики прийшли з принципами, за якими живуть у всіх розвинених країнах. В політиці мають бути чіткі правила. Політик, який порушив ці правила, втрачає авторитет, втрачає можливість далі представляти своїх виборців і бути в активній політиці. Дуже багато таких прикладів на Заході. На жаль, це не притаманне українській політиці.

    Ваше бажання брати участь у виборах Київського міського голови Ви неодноразово пояснювали. В принципі, мета і мотиви зрозумілі.

    Але всі дуже добре знають, що Вас поєднують добрі приятельські стосунки із Олександром Омельченком. Зараз Ви виступаєте його конкурентом. Причому, я далекий від думки, що це гра у піддавки, хоча б тому, що у списках "ПРП-"Пори" присутні, принаймні, двійко людей: В.Бондаренко та І.Салій, які досить жорстко, послідовно і рішуче критикують О.Омельченка. У тому числі, натякаючи на його причетність до корупції, до незаконного розпродажу землі та до інших неприємних моментів.

    Чи позначилася ваша конкуренція на особистих стосунках із Омельченком?

    І ще. У разі, якщо Ви переможете, чи готові Ви взяти Омельченка до своєї команди? Якщо так, то на яку посаду?

    Моя чітка позиція, що мають прийти нові люди, які не скомпрометовані корупційними зв'язками.

    Тобто, Ви вважаєте, що Омельченко скомпрометований корупційними зв'язками?

    Я думаю, що прикладів того більше, ніж достатньо. Для цього не обов'язково робити соціологічні дослідження. Корупцією пронизане все, починаючи від ЖЕКів до найвищих кабінетів київської влади. Прикладів того більш, ніж достатньо.

    Я хочу сказати, що кожен керівник відповідає за свою команду, відповідає за ті процеси, які відбуваються у підлеглих йому управліннях. Так само голова Києва відповідає за ті порушення, за ту корупцію, яка існує на сьогодні.

    Якщо не відповідає, то питання можна так поставити: або собака крутить хвостом, або хвіст собакою.

    Щодо місця у команді, то я переконаний, що у Олександра Олександровича великий досвід. Якщо з його боку будуть якісь поради чи рекомендації, то я думаю, що до порад людини досить досвідченої у київському господарстві можна буде дослухатися.

    Навіть попри те, що за ним корупційні зв'язки, можливо?

    До порад варто прислуховуватися.

    Ви давно з ним бачилися? Давно Ви з ним спілкувалися особисто?

    Перед Новим роком ми з ним бачилися, а після Нового року говорили по телефону, вітали одне одного із новорічними святами, які були.

    Він пропонував Вам відмовитися чи, навпаки, підтримати його під час виборів? Чи про політику не йшлося?

    Віталій Кличко: На нашій останній зустрічі ми розмовляли про політику. Ми говорили про ту ситуацію, яка відбувається в Києві. В даному випадку наші точки зору на ті проблеми, які сьогодні хвилюють киян, розійшлися. І на способи вирішення.

    Прикро.

    Тому сьогодні В.Кличко і О.Омельченко балотуються на посаду мера.

    Рік тому під час виборів Президента України Ви в інтерв'ю британській газеті заявили про те, що Ви стоїте тут, на Майдані, заради того, щоб почалося нове життя, і Ви глибоко переконані у тому, що з 2005 року у нас почнеться нове життя. Воно почалося чи ні?

    Так. Я в цьому переконаний. Україна -зовсім інша країна. Люди встали з колін, вони втратили почуття страху. Та людина, яка стала з колін, її практично не можливо поставити знову на коліна. Країна змінилася. Основна зміна - це свобода преси, свобода слова - це основний принцип демократичної держави.

    Нам треба змінити так багато. Так багато було дано обіцянок на Майдані. На жаль, багато розчарованих людей, так як частина із обіцяного залишилося тільки словами.

    Я переконаний, що мають прийти люди, які ті обіцянки, які були дані рік тому, зобов'язані впровадити у життя.

    Свого часу помаранчева символіка, взагалі всі бренди, пов'язані з виборами-2004 і з революцією та Майданом, були запатентовані і записані на В.Ющенка та людей довкола нього. Фактично вони є власниками цього бренду.

    Ви зараз у своїй рекламі використовуєте частину цієї символіки.

    Ваш коментар з цього приводу відомий. Ви заявили про те, що є речі, які неможливо приватизувати, оскільки вони належать всьому народу. Я з Вами погоджуюся. Але суто юридично Ви можете вважатися порушником закону.

    Вас не намагалися представники команди Ющенка зупинити, сказати, що Ви використовуєте чужу інтелектуальну власність? Чи не боїтеся Ви, що після виборів можете наразитися на судовий позов?

    Як можна заборонити людині використовувати помаранчевий колір? Як можна приватизувати колі? Як можна приватизувати слово? Не було таких претензій до блоку, який на сьогодні дуже активно себе рекламує, що все не так.

    Так ось, ми хочемо сказати, що все так. "Так" - тим принципам, за які стояли люди. "Так" - тим змінам, які повинні бути реалізовані. "Так" - новим людям. "Так" - змінам.

    Багато з тих людей, які злякалися після революції, зайняли нейтральну позицію і вичекали певний час. Гасло "Бандитам - тюрми!" так і лишилося гаслом. Сьогодні вони відчули силу, відчули безкарність, відчувають ілюзію, що вони можуть повернути все на круги своя.

    Використовуючи помаранчевий колір, використовуючи слово "Так!", ми хочемо сказати, що ми від тих принципів, які були проголошені на Майдані, не відмовляємося і далі буде їх реалізовувати, робити все, щоб довести до кінця усе, що сьогодні не зроблено.

    Тобто, Ви можете стверджувати, що та команда, яка сьогодні при владі, яка прийшла до цієї влади, завдячуючи народу і революції, не дотримується своїх обіцянок?

    Багато із тих обіцянок, які були дані, не дотримані. Я кажу про це відкрито.

    Ви говорите про нові обличчя. Їх у списках Вашої політичної сили, мабуть, найбільше. Але там є і представники сьогоднішньої влади: міністр фінансів В.Пинзеник, плюс люди, які співпрацюють з Секретаріатом Президента: В.Каськів, М.Лубківський.

    Є певне протиріччя. Ви критикуєте цю владу, цілком слушно, за те, що вона не дотримується своїх обіцянок, але натомість у цьому списку є представники цієї влади. Можливо, був би сенс, якби ці люди вийшли з Кабміну, залишили роботу у Секретаріаті Президента і працювали б виключно на передвиборний блок. Ви їм пропонували це як лідер чи ні?

    В першу чергу, ми як члени команди показуємо на ті помилки, які зроблені. Ми хочемо, щоб ці помилки були виправлені. В цьому і заключається наша критика.

    Пане Віталію, Ви говорили про те, що (можу з Вами погодитись), враховуючи Ваші зв'язки численні з різними дуже впливовими людьми в цьому світі, Ви можете для Києва зробити дуже багато, зокрема, привнести до Києва інвестиції?

    Як правило, будь-яка людина, яка кандидує на таку посаду, має чітке уявлення, які саме це будуть інвестиції, куди саме будуть інвестуватися гроші, і що саме вона буде розбудовувати?

    Отже, Віталій Кличко, ставши мером, буде перш за все розбудовувати - що: дороги, соціальну сферу, житлово-комунальне господарство, розваги, спортивні майданчики?

    У Києві велика кількість проблем, які хвилюють кожного киянина. Проблема житлово-комунального господарства, транспорту, медичного обслуговування, екологічна проблема... Їх можна перераховувати безкінечно. Хаотична забудова міста і так далі. Але можна розпочинати з однієї чи іншої проблеми.

    Ця боротьба буде боротьбою з вітряними млинами, якщо не знищити найбільшу проблему, яка є основою усіх проблем, - це проблема корупції. Відсутня прозорість в ухваленні рішень, немає відповідальності за свої дії. Це стає поштовхом до використання чиновниками ресурсів з метою власного збагачення.

    Ви знаєте, як це зупинити?

    Ви знаєте, є одна людина, яка пропонувала дуже простий рецепт. Вона каже, що чиновники завжди будуть брати хабарі. Скільки не боротися з корупціонером, все одно будуть брати хабарі. Єдиний варіант, дуже простий: влаштувати показовий судовий процес, посадовити двох-трьох чиновників не умовно, а реально за грати - і тоді наступний не буде брати.

    От Ви прихильник такого рецепту чи ні?

    Чиновник, який бодай раз брав хабар, який був звинувачений у корупції, не може займати місце у виконавчій владі.

    На жаль, у нас більше, ніж досить інших прикладів. Той приклад, який Ви навели, - це один із методів. Закони для того і написані, щоб їх чітко виконували. Людина, яка порушила закони, має нести відповідальність за це.

    І Ви справді вірите, що Ви в змозі будете довести бодай одну справу до суду?

    Я нагадаю, що кілька тисяч справ упродовж останнього року лежить в МВС, в Генпрокуратурі, частково в СБУ, купа гучних анонсованих процесів, але жодний з них не доведений до кінця.

    Є дві проблеми. Перша проблема - це кругова порука чиновників. Друга проблема - це проблема судової влади, яка є серйозною, на яку не можна вплинути ззовні і яка не дозволяє доводити це до кінця.

    Уявіть собі, що мер Віталій Кличко розпочав купу гучних справедливих судових процесів, але жоден із них не зміг довести до кінця. Ви не зможете побороти корупцію. Можливо, є якийсь інший варіант?

    Я ще раз наголошую, що один із головних методів боротьби з корупцією - це чіткі правила, які мають бути задекларовані і чітко повинні виконуватися. Несуть відповідальність за виконання цих правил перші особи. Перші особи міста, перші особи держави. Якщо ці правила не виконуються, якщо менеджер тієї команди, яку представляє, не справляється зі своїми обов'язками, він має бути замінений. Це моє тверде переконання.

    Сьогодні усі борються з корупцією на словах. Впродовж чималого відрізку часу, окрім слів, нічого не відбувається.

    Я хотів би наголосити , що необхідно ще 0з визначити пріоритети: це виконання закону для кожного чиновника. Мають прийти нові люди, котрі повинні працювати за новими правилами. Якщо люди не можуть виконувати ті обов'язки, якщо вони порушують закони, вони повинні бути відсторонені і ніколи більше цю посаду не займати, не мати можливості працювати в органах виконавчої влади.

    У мене є можливості, у мене є бачення, є програма, яким чином я буду це реалізовувати.

    Пане Віталію, Ви говорили про те, що є певні умови, які Ви ніколи не порушите, певні правила, проти яких Ви не будете грати. Скажімо, для Вас неможливою є парламентська коаліція по підсумках виборів 2006 (помаранчевих з тією командою, яка програла на виборах). Для Вас є неможливим голосування за прем'єра Януковича, припустімо. Ви можете окреслити коло політичних сил, з якими блок "Пора"-ПРП" в разі перемоги може укласти коаліцію, скажімо, Блок Юлії Тимошенко, Блок Литвина.

    Я готовий, і мої соратники по блоку розділять мою точку зору, що ми готові підтримати тих людей, які боролися за демократичні перетворення, ми готові працювати разом.

    На жаль, консолідації демократичних сил не відбулося, помаранчевого табору не відбулося до парламентських виборів. Я більш, ніж упевнений, що ми не маємо другого шансу. Це об'єднання обов'язково відбудеться після 26 березня.

    Хотілося б вірити. У Вас репутація людини, яка нікого і нічого не боїться. Чого чи кого насправді боїться Віталій Кличко?

    Це неправда, що існують люди, які нічого не бояться. Кожен з нас боїться: боїться за себе, боїться за свої близьких.

    Щодо мене, то я переживаю за своїх близьких, за моїх дітей, за мою дружину, я переживаю за місто Київ, я переживаю за Україну. Я боюсь поганого, того, що може відбутися зі мною, з моїми дітьми, з моєю дружиною, з моїми батьками, з моїми друзями, з українцями.

    На жаль, останній час прецедентів для тривожних думок все більше і більше .

    Яка Ваша найзаповітніша мрія? Ви свого часу дуже філософськи відповіли на питання, яка є Ваша найбільша перемога? Ви сказали, що це Ваші діти. Я з Вами абсолютно погоджуюся. А мета, мрія яка?

    Мрія? Щоб мої діти виросли щасливими.

    Ми зрозуміли, що головне питання майбутнього мера, потенційного мера Віталія Кличка - це боротьба з корупцію. Шляхетна справа, шляхетна мрія, але все одно робота київського міського голови потребує реальних проектів, яким буде найперший господарський проект мера Віталія Кличка - скажімо, розбудова доріг, розбудова каналізацій?

    Ви для себе окреслили, що буде Вашим першим реальним господарським кроком?

    Першим кроком буде боротьба із корупцією. Не перемігши боротьбу з корупцією, ми не можемо говорити про наступні проекти.

    Після боротьби з корупцією будуть ті проблеми, які найбільше хвилюють киян, ті проблеми, які хвилюють кожен великий мегаполіс: проблеми житлово-комунального господарства, (слово незрозуміле) недоступності житла.

    Київ - серед 250 найбільших міст світу. По якості життя - на 163 позиції.

    Так, серед українських міст він може виглядати не дуже погано, але тим не менше - останнє місце по екологічних нормах. Не Запоріжжя, не Донецьк, не Маріуполь, а Київ.

    У кожного киянина є бажання жити у зеленому місті, в домашньому, затишному місті-музеї, в місті економічно розвиненому, у фінансовому центрі, в культурному центрі. І ні в якому випадку я не поділяю точку зору багатьох проектантів, тих людей, які заради секундної вигоди в погоні за довгим рублем чи доларом, сьогодні реалізовують проекти, які руйнують обличчя міста, знищують його зелене обличчя.

    Цих проблем велика кількість. Про них можна говорити дуже довго. І кожна із цих проблем має свій шлях вирішення.

    Я впевнений, що коли я займу ту посаду, на яку сьогодні висунувся як кандидат, кожна із цих проблем матиме чіткий шлях вирішення і реалізації мрій кожного киянина - це жити у затишному, домашньому, комфортному місті.

    Ви задоволені цим Президентом України?

    Так. Ми за цього Президента України голосували. У кожної людини є свої плюси, мінуси, кожен із нас помиляється. Я знаю Віктора Андрійовича дуже довго. Можна його критикувати, можна говорити про багато рис його характеру, можна говорити про нього як про політика. Але для нього важливі такі фактори, як чесність і порядність. Я вважаю, що у Ющенка є ці якості.

    “Радіо Свобода”



    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с ELCOMART.COM активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Торгово-промышленные новости ELCOMART.COM" обязательна.



    info@elcomart.com
    При использовании материалов сайта в электронном виде активная ссылка на elcomart.com обязательна.