• Главная
  • ЛЕНТА НОВОСТЕЙ
  • АРХИВ
  • RSS feed
  • Німеччина підтримує прагнення України
    Опубликовано: 2006-02-28 11:47:00

    Сьогодні до Києва прибуває міністр закордонних справ Німеччини Франк-Вальтер Штайнмайер. Як очікується, глава німецького зовнішньополітичного відомства зустрінеться з Президентом Віктором Ющенком, прем'єр- міністром Юрієм Єхануровим та своїм українським колегою Борисом Тарасюком.

    Слід зазначити, що пан Штайнмайер прибуває в міністерському статусі до Києва вперше після того, як канцлером Німеччини стала Ангела Меркель. За нашою інформацією, її візит до України зможе відбутися не раніше другої половини цього року.

    Очевидно те, що візит пані Меркель не відбувся (це пов'язано із об'єктивними причинами - вибори в нашій країні, напруга на Близькому Сході тощо), «компенсовано» численними візитами німецьких політиків різного рівня останнім часом. Усе це лише свідчить про великий інтерес Берліна до Києва у передвиборні часи. «День» отримав ексклюзивну можливість опублікувати статтю пана Штайнмайера про його бачення відносин України й Німеччини.

    У грудні 2004 року на київський Майдан, де розгорталася помаранчева революція, дивився напружено увесь світ. Мирна, але наполеглива вимога українців щодо вільних і чесних виборів стала широко визнаним взірцем відваги, громадянської мужності та вміння домагатися свого. Українці продемонстрували волю самостійно вирішувати майбутнє своєї країни. Вони прагнули кращого життя - у мирі, свободі, добробуті. І чітко визнали, що їхня нація належить до Європи.

    У Німеччині люди стежили за подіями на Майдані з напруженням і хвилюванням. Ці події оживляли спогади про «понеділкові демонстрації» в Лейпцигу, Східному Берліні та багатьох інших містах колишньої НДР, у яких східні німці виступали за свободу, демократію та возз'єднання Німеччини. Ми переживали страх разом із жінками й чоловіками на Майдані, ми також поділяли вашу радість, коли перемогла демократія.

    Тому моя країна стоїть на боці України. Як чесний партнер ми хочемо допомогти їй впоратися з особливостями, які викликані процесом трансформацій. І це стосується не лише федерального уряду. Партнерство й тісні контакти встановлюються на різних рівнях: на рівні федеральних земель, міст і сільських громад, університетів і шкіл, а також недержавних об'єднань і приватних осіб.

    Щоб краще та тісніше узгоджувати зовнішню політику наших країн у майбутньому, федеральне міністерство закордонних справ Німеччини цього року знову запрошує молодих українських держслужбовців із Секретаріату Президента, з уряду та парламенту до Берліна. Там вони зможуть обмінюватися думками зі своїми німецькими колегами, встановити тривалі контакти. Подібну можливість пропонує й німецьке міністерство економіки молодим українським керівникам зі сфери економіки та управління.

    До того ж протягом минулих років ми здійснили безліч спільних економічних проектів, починаючи від створення освітніх центрів для ремісників та допомоги в розбудові економічних структур у регіонах, i завершуючи створенням мікрофінансового банку, для підтримки саме дрібних і середніх підприємств. Крім того, для втілення принципів правової держави та ефективного захисту прав людини й громадянина важливою є реформа законодавства й структури юстиції.

    З цією метою здійснюється тісне співробітництво між німецьким «Фондом міжнародної правової співпраці» (ФМПС) та його українськими партнерами - Верховною Радою, Міністерством юстиції, Конституційним і Верховним Судами та іншими установами.

    Німеччина підтримує Україну, бо Україна є частиною Європи й ми бажали б, щоб Україна продовжувала свій європейський шлях розвитку. На цьому шляху після помаранчевої революції вона зробила вже великий прогрес. Сьогодні в Україні панує не бачений досі клімат свободи преси й думки. Економічні показники повністю позитивні.

    Значне зростання іноземних інвестицій у минулому році доводить, що Україна рухається в напрямку особливої економічної привабливості. Зростання зарплатні та пенсій поліпшує умови життя людей.

    У міжнародних питаннях Україна стала конструктивним партнером Європейського Союзу. У міжнародних організаціях - наприклад, в Організації Об’єднаних Націй або в Раді Європи - ми займаємо узгоджені позиції. З огляду на Молдову та вирішення придністровського конфлікту м и співпрацюємо абсолютно конкретно в рамках прикордонної спостережної місії Європейського Союзу. Для стабільності в усьому регіоні важливо, щоб Україна підтримувала добрі й дружні стосунки з усіма своїми сусідами. Ми зможемо гарантувати, що й надалі зміцнюватимемо безпеку й стабільність не розмежуванням, а лише тісною регіональною кооперацією й спільними діями.

    Німеччина однозначно визнає досягнуті успіхи України та підтримує її європейську перспективу. При цьому ми разом усвідомлюємо, що Європа в першу чергу є спільнотою цінностей. Йдеться не лише про формальне визнання правової держави, демократії, але й про захист прав людини й громадянина, про соціальну ринкову економіку. Усі ці принципи повинні стати повсякденним життям і втілюватися в ньому. Тому швидкість наближення до Європейського Союзу залежить від спроможності й готовності України до здійснення необхідних реформ, які вимагають твердої волі не лише від уряду й парламенту, але й від усього населення.

    На Україну чекають важливі тижні. Парламентські вибори 26 березня мають шанс стати першими справді вільними та чесними виборами. Німеччина та Європейський Союз готові супроводжувати Україну на її шляху до центру Європи.

    "День"

     



    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с ELCOMART.COM активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Торгово-промышленные новости ELCOMART.COM" обязательна.



    info@elcomart.com
    При использовании материалов сайта в электронном виде активная ссылка на elcomart.com обязательна.