• Главная
  • ЛЕНТА НОВОСТЕЙ
  • АРХИВ
  • RSS feed
  • Які переваги отримає Україна у зв'язку зі скасуванням поправки Джексона-Веніка?
    Опубликовано: 2006-03-10 10:51:00

    8 березня Палата представників Конгресу Сполучених Штатів Америки прийняла законопроект про скасування поправки Джексона-Веніка по відношенню до України.

    У зв'язку з цим Центр досліджень політичних цінностей звернувся до політичних експертів із питанням:

    "Які переваги отримає Україна у зв'язку зі скасуванням поправки Джексона-Веніка?"

    Олександр Рябченко (директор Інституту приватизації і управління власністю та інвестиціями):

    "Сьогодні це стосується експорту українських товарів у Сполучені Штати. Щодо політичних наслідків. Підтримка руху України у світове та європейське співтовариство після визнання її країною з ринковою економікою та після підписання протоколу про взаємний доступ на ринки товарів і послуг - це третій крок. Я б сприймав це все разом як підтримку України й української влади".

    Василь Юрчишин (директор економічних програм Українського Центру економічних і політичних досліджень ім. О. Разумкова):

    "Насамперед отримаємо переваги середнього та довгострокового сенсу, пов'язані з тим, що до України тепер світова економічна спільнота буде ставитися як до рівноправного цивілізованого партнера, який виконує економічні зобов'язання, має нормальну ринкову економіку. Тобто, цю поправку потрібно розглядати й у контексті ринкового статусу, і договору з ЄС стосовно СОТ. Тобто це має якраз довгострокове значення для фіксації України у світовому співтоваристві, а як проміжні результати - підвищення взаємного проникнення на ринки та приплив іноземних інвестицій тощо".

    Павло Цируль (фінансовий аналітик Центру екстремальної політики):

    "Этим еще надо суметь воспользоваться. Напрямую это должно отразиться на том, что наши товары, по теории, должны продаваться без всяких ограничений. В данном случае, я думаю, это не удастся провести быстро, потому что качество украинских товаров на сегодняшний день не соответствует мировому уровню, кроме определенных позиций, в частности металлургии. В данном разрезе Украина может получить какие-то быстрые результаты, а во всем остальном, я думаю, будет продолжительная кропотливая работа: налаживание бизнес-контактов, реализация права, чтобы наши товары продавались на американских рынках".

    Олесь Доній (голова Центру досліджень політичних цінностей):

    "Скасування цієї дискримінаційної поправки виглядає цілком логічно, як спроба підтримки американським Держдепартаментом союзницької "помаранчевої" влади напередодні парламентських виборів. Хоча насправді на виборчий процес ця подія вплине найменшим чином.

    А вплине скасування поправки Джексона-Веніка на кілька речей: по-перше, це допомагатиме в перспективі пожвавленню економічних відносин між нашими країнами й зокрема просуванню продукції української металургії на американський ринок. По-друге, це знак США для їх європейських союзників щодо необхідності більшого залучення України до євроінтеграційних процесів. І третє (а про це мало говорять), - це серйозний знак про зменшення тертя України з єврейським лоббі, яке надзвичайно потужно представлене в американській політиці та економіці".

    Володимир Малинкович (директор Українського відділення Міжнародного інституту гуманітарно-політичних досліджень):

    "Я должен сказать, что это не стратегическая проблема для Украины, но тем не менее некоторые позитивы мы получим и прежде всего это касается металлургической промышленности. Я думаю, что это своеобразный американский подарок под выборы, потому что, в общем-то, можно было ее отменить и раньше, причем не только с ориентацией на Ющенко, но и на оппонентов оранжевых - Януковича и Ахметова, - поскольку именно эта группировка (бизнес, стоящий за "бело-голубыми") выиграет больше всех.

    Надо сказать, в принципе, товарооборот с Америкой не является решающим для Украины, это не наш главный торговый партнер (главные партнеры - Европа и Россия, которые имеют приблизительно по 33% товарооборота), но, тем не менее, определенные выгоды мы получим, так что решение это надо приветствовать".

    Кость Бондаренко (директор Інституту національних стратегій):

    "Якихось особливих переваг не отримає, оскільки ця поправка вже реально не діяла тривалий час. Вона була історичним нонсенсом і свого часу використовувалася лише як метод тиску на Кучму, хоча навряд чи вона взагалі мала сенс. Поправка Джексона-Веніка стосувалася переслідувань євреїв на території колишнього Радянського Союзу. В Україні вже давно євреїв ніхто не переслідує, а поправка існувала. Її існування перешкоджало багатьом чисто юридичним нормам функціонування українсько-американських бізнесових стосунків.

    Єдине, чого я боюся, - так це те, що за скасування "поправки-нонсенс" Сполучені Штати могли вимагати від України деяких поступок на економічному напрямку, можливо - відкриття українського ринку для цілого ряду американських товарів, які раніше були заборонені. Як би за скасуванням цієї поправки наші прилавки не виявилися заваленими "ніжками Буша".

    Центр досліджень політичних цінностей



    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с ELCOMART.COM активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Торгово-промышленные новости ELCOMART.COM" обязательна.



    info@elcomart.com
    При использовании материалов сайта в электронном виде активная ссылка на elcomart.com обязательна.