• Главная
  • ЛЕНТА НОВОСТЕЙ
  • АРХИВ
  • RSS feed
  • Юрій Єхануров: "Я приймаю критику"
    Опубликовано: 2006-03-20 10:36:00

    Скільки у вас охоронців?

    Безпосередньо зі мною працюють керівник охорони і троє офіцерів. А вже далі скільки, я не знаю. Стільки, скільки належить.

    А були у вас проблеми, коли необхідна охорона цих людей?

    Вони постійно зі мною. Я не знаю. Це так, як, знаєте, не помічаєш те, що поряд із тобою весь час.

    Могли б у вас біти жінки тілоохоронці? Зараз це модно на Заході

    В принципі, могли. Але у нас такого нема. В усякому разі, у мене нема.

    Будуть піднімати ціни на газ для населення?

    Зараз не будуть піднімати ціни на газ для населення, це рішення і ВР, і уряду. І нема поки що такої потреби. Але якщо щось буде робитись колись, я обіцяю, що обов’язково звернусь до людей, і розкажу, коли буде, як буде, наскільки. Будемо радитися. Не може бути мови, аби це було зненацька.

    Переглядатимуть газові домовленості після парламентських виборів?

    Важко якось домовлятися інакше, ніж ми домовилися. Газова тема досить важка. Я провів нараду по газовим проблемам, пов’язаним з переговорами з Туркменістаном. В середу наша делегація вилетить до Туркменістану в продовження нашої роботи. І можу сказати, що переговори тривають постійно. Це серйозна, важливі робота. І нам дуже важливо зараз підписати всі необхідні документи на наступний рік.

    Туркменістан звинувачує, що Україна заборгувала виплати. Чому затримали? Коли виплатять?

    Там питання не в боргу. Там є питання які: було 80 мільйонів доларів боргів, які ми домовилися, що Туркменістан скаже, якими саме товарами треба повернути. Але до цього часу вони не дали номенклатуру цих товарів. І зараз хочуть використати ті кошти, які ми як аванс перечислили в січні місяці.

    Навколо цього зараз ведеться така дискусія. Я дав всі необхідні завдання , і мої колеги, міністр Плачков, і голова «Нафтогазу» Плачков протягом двох днів, понеділка і вівторка, мають підготувати всі доручення, і в середу піде переговорний процес в Туркменістані.

    Стосовно цього тандема. Чому без Вас обійшлися в переговорах з Росією?

    В України дуже багато завдань, які треба вирішувати. В ніч з 3 на 4, коли йшов переговорний процес, телефон в мене весь час працював переговорний.

    Ви задоволені роботою цих людей в переговорах?

    Я б сказав так – вони виконують все, що потрібно в цих переговорах. Вони адекватні люди. Це люди, які добре спрацювали. Завдяки цьому українці в перший квартал про газ чули тільки з екранів телебачення. А коли заходили на кухню, газ є. Ціна та ж сама. Все інше, людям, хочеться, знаєте, розкрутитися на газу, зварити собі ім’я перед виборами.

    Чому підприємству «Укргазенего» урізали обсяг газу до 5 мільйонів кубів на рік?

    Ми хочемо побачити, як працює в принципі, ми зараз розглядаємо питання таке: чи можливо взагалі лібералізація ринку газу. Ми хочемо провести переговорний процес з металургами, з хіміками. Як вони до цього віднесуться. Тут був на днях в Донецькій області. Я таку пропозицію дав найбільшим споживачам газу. Я так думаю, що для цього потрібно десь біля місяця. А потім визначимося, як бути далі.

    Чому ви взяли на себе відповідальність за газові домовленості, і на який термін?

    Як? Глава уряду відповідає за все. І в тому числі і за газові домовленості. І за все, що є в країні.

    На який термін?

    Мова йде, що зараз, наприклад, якби я думав тільки про короткий термін, то проблем взагалі не було б. Ви пам’ятаєте, нам пропонували на перший квартал взагалі, ну, дуже дешевий газ. Ви знаєте, як дуже дешевий, або безкоштовний сир. Але з першого квітня були дуже високі ціни. Тому ми думаємо про це. Ми не пішли на це. Ми думаємо про стратегічну ціну, і якщо говорити вже так в цілому – енергетична стратегія України розрахована до 2030 року.

    Чому не звернутись до Стокгольму, щоби вирішити це питання?

    Можна було звернутися до Стокгольму. Але справа в тому, Алчевськів скільки було б в Україні? Ви не уявляєте собі, що таке 19, ну, просто один день...

    Росія б перекрила газ?

    Так вже перекрила. Уявіть собі, 19 січня Україна використала 427 мільйонів кубометрів газу. Для порівняння – зараз ми використовуємо 280, а наша норма зараз 220. І поки що на цю хвилину Туркменістан ще не підтвердив нам ні одного кубометру газу. Весь газ належить «Росукренерго».

    Може бути ще попереду звернення до Стокгольму?

    Я не бачу такої необхідності.

    Тоді, коли за вашим підписом відправили листа до Росії, що готові співпрацювати з будь-яким посередником, якого надасть Росія, з якою метою це робили?

    Ми показали всьому світу і, в першу чергу, українцям, що нам не важливо, хто постачатиме газ. Для нас важливо, аби газ був і прийнятна ціна. У нас в Україні вибір такий: або 230, або 95. Ми вибрали 95.

    А ви знали, що Росія не змінить цього посередника?

    Я не знаю. В усякому разі, наскільки мені відомо, договори, які я бачив, і ту інформацію, яку маю, весь обсяг газової труби «Газекспорт» віддав «Росукренерго».

    Ви раніше говорили, що можна працювати без посередників. Так вважаєте і зараз?

    Я думаю, що дуже добре працювати без посередників. Для цього треба, щоб була підписана РФ, це перший крок, як би, енергетична хартія. На жаль, Росія не приєдналася до енергетичної хартії, а відтак немає доступу вільного до газопроводів. І друге – ми дуже хотіли б, щоб разом з РФ, з іншими партнерами і країнами, побудувати ще додаткові нитки газопроводів, щоб середньо азійський газ йшов до Європи. І тоді Україні було б набагато легше. На жаль, російська сторона не погоджується на такі речі.

    Багато питань, хто стоїть за «Росукренерго»

    Я так розумію, в мене які інструменти є? Є Антимонопольний комітет. Він має всі дані ті, які його задовольняють з точки зору українського законодавства. Це єдиний орган, який має право вимагати дані про засновників. В мене інших інструментів немає. І наші служби всі працювали. Вони надали свої дані. І немає ніяких свідчень про якісь незаконні дії.

    По вашому, має значення, яка політична сила стоїть від України у газових домовленостях?

    Я думаю, що немає ніякого значення. Бо ситуація була така, що в першу чергу потерпали східні регіони. Це що говориться зараз, це просто трепотня задля того, щоб людям голову заморочити. Зараз їздять по заводам і розповідають, що газ взагалі відключать. Розповідають все, що попало. Ну, треба людям вже витерпіти. Тиждень вже залишився. А потім піде нормальне життя.

    Який фінансовий стан зараз у НАК «Нафтогаз»? Говорять, що в перспективі можливе його банкрутство

    А це знову ж таки вибори. Вони знову все. Знаєте, в нас стільки катастрофістів завелося – все біда, все! І як ми на цьому білому світі взагалі знаходимося? Можу зараз сказати – наступного місяця буде затверджено фінансовий план роботи НАК «Нафтогаз України» на рік. І всі побачать, яка там ситуація. А минулого року, рівно теж якраз 22 квітня було затверджено фінансовий план.

    Може це пов’язано з тими, кредитами, які отримав «Нафтогаз»?

    Звичайно, є кредити. І по плану фінансовому минулого року «Нафтогаз» отримав ці кредити. Тобто, всі розмови від лукавого, це чисто тільки пропаганда передвиборна. Тому що кошти, які треба було запозичити, це кошти, які були передбачені фінансовим планом НАК «Нафтобазу» на рік. Цей рік буде те ж саме. Будемо давати плани. Вони працюватимуть відповідно до планів.

    Ці кредити взяті під які гарантії?

    Під гарантії взяті на поточну діяльність «Нафтогазу України». Газотранспортна діяльність ніде не може бути предметом застави.

    Чи правда, що в «Дойче банка» «Газпром» викупив кредити?

    Можливо. Це нормальна фінансова практика в світі.

    Ви взагалі задоволені роботою керівництва, зокрема пана Івченка?

    Я ніким не задоволений. Я коли працюю, всі з ким я працюю, знають, що я задовільно можу ставити, але є питання, є робота. І повірте, що перший квартал, те, що я сказав, що кожен голова районної адміністрації, обласної, кожен міністр і керівник відомства будуть відповідати на підсумковому засідання Кабінету Міністрів 28 квітня, а ми не можемо допускати, щоб, починаючи з першого кварталу, в економіці були якісь проблеми. Треба працювати з повною віддачею.

    І ще з того, що турбує населення. Чи зміниться ціна на продукти – цукор, м’ясо?

    Ви бачите, ми врегулювали без героїзму, без криків і шуму. Ми зібрали тих, хто знає ці речі, хто працює на цьому ринку, і попередили, що якщо не вгамують ціни зараз, хоча світова тенденція зараз така, що ціни на цукор зараз піднялися в світі, тому що Бразилія зараз грається, в них направили цукрову тростину на пальне вже, то до речі, нашим бурякам повезло. Тепер наш буряк знову піднімається, як кажуть, вверх. В нас достатньо цукру.

    Ну, просто, щоб ви розуміли, в наших селян, у них в господарстві зараз знаходиться порядку 450 тисяч тонн цукру. Це тільки в господарствах, в приватній власності, як кажуть. Крім того, ми маємо серйозні державні резерви. І зараз маємо ще такий запас, якщо відкриємо кордони, то цукор від наших сусідів, там він дуже дешевий, відразу зайде до нас. Так що тут я не бачу проблем. Але зараз українці все рівно дуже багато цукру возять в Росію. Там він дорожче значно.

    Чому казали, що не будете контролювати ціни на овочі, особливо на картоплю?

    А як я можу контролювати ціни на картоплю? На картоплю держава ніяк не може вплинути. 90% картоплі, та більше навіть, вирощується на приватних ділянках громадян – на дачах навіть, на городах. І так сталося, що люди в 2004 році посадили стільки картоплі, що в 2005 році не знали, куди дівати, наступного року тому менше посадили. Цього року знову посадять багато, побачите.

    Держкомстат говорить, що на 0,6% зменшився обсяг промислового виробництва. І що ціни виросли на 1,2%. Які перспективи росту економіки сьогодні - росту ВВП, інфляції, доходів населення?

    Що відбулося? 0,6 – це за місяць. За лютий вже є зростання. В січні було менше. Виробництво впало, тому що зима була досить серйозною. Наприклад, в Криму вже 60 років назад були такі морози. І всі кажуть, про 30-40 років тому була така зима. Тому багато підприємств, що потерпали від цього, а тому працювали гірше. А потім ми перекинули там ще пару робочих днів.

    Це все спричинило відставання. Але зараз в лютому порядок, і я думаю, що в березні, і в цілому квартал промисловість увійде в нормальний ритм. Стосовно інфляції, к інфляційним процесам ми вийдемо на рівень минулого року. Минулий рік був 10,3, до цього – 24%, 2004 рік. Я думаю, що десь біля 10 ми будемо триматись.

    М’ясо-молочний конфлікт, можна було легше і простіше вирішити, якби Україна була членом СОТ

    Звичайно. Тут є проблеми які? Справа в тому, що м’ясна проблема, це проблема контрабанди. І фактично претензії, які причиняла нам РФ, це були претензії через те, що через Україну проходить м’ясо чуже. І оце, я вже багато разів розповідав, в Нову Зеландію штампи, м’ясо виявляється було з Індії. А в Росії дуже бояться м’яса з Індії. І абсолютно були справедливі вимоги росіян.

    Але якщо б це нормальний час не перевиборний, то це вирішується на рівні двох ветеринарів. А коли такий час, що десь в сусідів щось відбувається, хочеться в цьому погратися. І я хочу сказати так одним штрихом, що наша позиція уряду відносно Придністров’я, вона також пов’язана з проблемами контрабанди і тіньової економіки. Щодо молока, то тут вже є зрушення. Але це також питання якості молока. І тут нам всім треба дуже уважно придивитися. Конфлікту не йде. Ми вийдемо з цього конфлікту. Але питання якості молоко, його первинна обробка, це все привернуло увагу, і уряд дуже серйозно працює

    Якщо говорити в контексті СОТу, то на які компроміси пішла Україна в перемовинах Україна–США?

    Україна–США, я думаю, в основному, це були питання, які пов’язані з інтелектуальною власністю. Більше всього навколо цього йшов переговорний процес. Зараз нам треба вже менше говорити і бідкатися, як ми звикли в Україні, а думати про те, як конкурувати на світовому ринку, як нам завойовувати світові ринки.

    Ми Австралію умовимо?

    Безумовно! Там питання цукру, квоти.

    Так вони ж хочуть 450, а Арсеній Яценюк каже не більше 260

    Зараз вже ми лякали Австралію, наших поставників, казали: «Не затримаєте зараз ціни, ми відкриємо більші квоти». Так що це нормальне явище, ми домовимось.

    Говорять про те, що наш цукор неконкурентноспроможний

    Ми захищаємо наш цукровий ринок. Ну, ви ж бачите, яке в нас аграрне лоббі. Ми повинні захищати свій ринок, ми це робимо. І ми повинні захищати без команд. Але я дуже хотів, щоб було розуміння. Наприклад, сільгоспробітникам треба взяти б з Литви приклад. Там робітники підготувалися.

    Вони, коли вступили в Європейський Союз, вони зараз присутні на ринках Німеччини, повністю всю свою продукцію продають. Тому що чудово працює сертифікація і система стандартизації. І вони добре підготуватися. І нам треба, в нас є ще час.

    В нас є ще одна проблема, ця проблема - Киргизстан. Україна віддасть йому 18 мільйонів боргів за Радянські підприємства, що були на території України?

    Ніколи в житті. Справа в тому, що це були якісь невідомі підприємства незрозумілі. Цього на буде.

    Говорять, що можна обійтися без цих держав, коли ми будемо вступати до СОТ, у нас будуть інші стосунки

    Там ще Панама є, в якої якісь питання по паспортам є. Там в нас відомі громадяни мали панамське громадянство.

    Наші підприємства зупиняться, чи все-таки стануть конкурентноспроможними, коли ми ввійдемо в СОТ?

    Ви знаєте, сказати, що ніхто не зупиниться, то будуть зупинятися підприємства ті, хто невдалий. І зупиняться, наприклад ті, хто за 5 років, за 4 не зроблять все, щоб бути енерго... менш вмісткими. Скажімо так – металургійні комбінати, які сьогодні працюють, повинні скоротити споживання газу вчетверо. Завдання на чотири роки. І всім такі жорсткі завдання даємо, і говоримо: «дорогі українці, ми знаходимося на десятому місті в світі по споживання газу. Це ненормальне явище».

    А чи не є так, щоб просто категорично обрізали газ, і все?

    Ні, це ліміти, які ми встановлювали, це для того, щоб населенню дати. Повторити такий рівень споживання ми просто не маємо права.

    Може перейти на інші, альтернативні?

    Так. На цьому дуже багато робиться. Я можу сказати, що на Вінниччині чудово люди працюють. Оце лушпиння, що раніше викидали, не знали, що з ним робити, зараз все в роботу йде. Все згорає, все працює і дає тепло. Я дуже радий, що солому зараз дуже добре використовують. А ви знаєте, як працюють шведи з хмизом?

    Нам треба вчитись, як це робити. Я був на Хмельниччині вчора. Мене там дівчата по дорозі зустріли. Ми вийшли в Летичиві, там знаменитий рибний базар, поговорити з людьми. Кажуть так: «Та ми готові платити будь яку-ціну, аби той газ підвели!» Зараз кубометр дров коштує більше 100 гривень. Люди кажуть: «Які щасливі ті люди, в яких цей газ є!» Зараз нам треба все зробити, аби такі альтернативні джерела були. І ви знаєте, котли роблять і в Житомирі, і на Волині почали робити.

    Вітряки почали залучати... 

    І вітряки в нас давно працюють. Але це не так багато. Треба важливіше – атомна енергетика.

    Запитання з Житомира, Андрій: Прежде чем задать вопрос, я бы хотел рассказать о том ужасном случае, который случился с моим товарищем Владимиром Зубридским. После одной из встреч одного из кандидатов на посаду миського головы, действующим народным депутатом от блока Литвина Разводовским, моего товарища зверски избили, кинули в джипы и возили по городу минут 20. Кто, не известно, но один из людей, которые это делали, были задержаны вчера милицией. Мы его увидели в травматологической Первой советской больнице. Мы хотели бы задать вам вопрос, могут ли жители города Житомира быть уверены, что этот вопрос дойдет до логического завершения, что это не будет вопросом Гонгадзе, Александрова или еще других людей?

    Действительно, возмутительный случай, и я обещаю, от имени правительства, что это будет на серьезном контроле, и я, уважаемые земляки, обязательно отчитаюсь перед вами по поводу последующего хода событий, всей работы следствия, и министр немедленно получит команду лично взять под контроль эту работу.

    Запитання з Житомира, майор запасу, Валерій: Дуже часто в своїй рекламі регіони лякають нас в тому, що після виборів різко піднімуться ціни. Чи є для цього підстави, і що будете робити ви, щоб цих питань не стало?

    Ну, ви знаєте, це як завжди передвиборні лякали. Ви знаєте, я дуже здивований тим, що ця політична сила останнім часом вирішила полякати людей, особливо в центральній Україні. Мені сьогодні телефонували з Житомирщини. Сказали, що, наприклад, у Кам’яному Броді зібрали людей на фаянсовому заводі і сказали так: «Що якщо вони не проголосують, то завод закриють і більше він працювати не буде». І так ходять і роблять по кожному містечку. Це такі лякали. Шановні житомиряни, я вас прошу, не бійтеся, не вірте всім цим бандюгам, які їздять зараз по території вашої області. Влада є, влада дасть відсіч всім цим людям.

    Запитання з Житомира: Нас, пенсіонерів Житомира, хвилює питання, чому блок «Наша Україна» не висвітлює план розвитку держави в майбутньому? Особливо план вирішення виплат вкладів Збербанку, якими так спекулюють ті, хто вкрав ці гроші. Продав «Криворіжсталь», а сьогодні намагається на цьому зробити собі імідж. Так от питання, чи вирішите ви питання виплати цих грошей тим, хто дійсно платить за комунальні послуги, а не тим, хто цинічно роками не платив, а сьогодні має можливість погасити ці гроші за вклади?

    Ви знаєте, абсолютно правильна претензія і справедливе нарікання. Я скажу так, кошти, які виділяються щорічно, вони будуть виділятися, але я проводив в понеділок ликі соціальні зобов’язання. На стільки великі, що ми зараз набираємося духу, для того, щоб все це виконувати. Ви не уявляєте собі, які, ну, скажімо, так, хотіли зробити добре, зробили, але ж економіка не може ще так багато тягнути. Дуже мало ми спрацювали на розвиток країни. Більше на споживання. Це дуже добре. Це люди здавалося б мали оцінити, але я зустрічався з пенсіонерами в Алчевську...

    То це начебто й плюси...

    Так, це плюс, що людям добавили зарплату. Це плюс, що в цілому за рік виплати виросли на 20%. Так, все цB3сть, про яку кажуть по всій Україні.

    Наскільки реальна виплата цих боргів Ощадбанку? Бо часто це беруть в свої передвиборчі програми, коли йдуть...

    Розумієте, є в бюджеті кошти, якась кількість коштів, яка кожного року визначається парламентом. Це буде йти по виплаті, щороку буде збільшуватися кількість коштів, які будуть виділятися на це. Але не зовсім добре вийшла ця історія з погашенням боргів. В цілому вона нормально вийшла, але дуже багато людей не задоволено. Зараз треба перейти на видачу все-таки наявних грошей.

    Запитання з Житомиру: Що заважало або заважає об’єднатися «Нашій Україні» та БЮТу?

    Я вважаю, що об’єднуватись треба навколо програми президента Ющенка. І амбіції особисті, чи в БЮТі, чи у нас, вони ні до чого. Президент буде працювати до кінця 2009-го року, і ми всі маємо прийти в парламент, і там створити помаранчеву коаліцію. Дуже хотілося б, щоб так відбулося, і відкласти ці особисті амбіції подалі. Треба працювати над виконанням програми президента.

    Запитання з Житомира, Олександр: Від попереднього уряду було дуже багато інформації про їхню діяльність, хоча позитивних реальних зрушень було дуже мало. З вашим же урядом ситуація діаметрально протилежна. Багато позитивних змін, проте народ, люди не знають про це. Це пов’язано з передвиборчою кампанією чи зі стилем вашої роботи?

    Добре питання. Ви знаєте, спочатку це був стиль роботи. Справа в тому, що людям вже набридло з ранку до вечора, тільки урядовці сиділи в телеекранах. Потім ми зрозуміли, що все-таки люди вимагають. Тобто, десь посередині істина є.

    А чи це правда, що спочатку ви забороняли своїм міністрам виступати?

    Правда. Їй Богу правда. Ви знаєте, я не знаю, правий я був чи неправий, але справа в тому, я не знаю як, де, але на Дніпропетровщині вже не могли дивитися. Ви знаєте, вже цей вечірній цей трьоп, пробачте, що я сказав це так, я забороняю. Але потім я дозволив, коли вже 100 днів пройшло, сказав так: «Починаймо працювати».

    Я приймаю критику. І що можу сказати, ми створили департамент по зв’язкам з громадськістю. І обов’язково, як тільки закінчиться виборча кампанія, уряд буде постійно присутній в засобах масової інформації, і ми будемо постійно роз’яснювати про свою роботу. Я цю критику приймаю, спасибі.

    Запитання з Житомира: Cкажіть, будь ласка, а що хорошого і чого поганого у вас залишилося від Юлії Тимошенко і, власне, від її записки?

    Я про жінок взагалі говорю тільки хороше. Я вважаю так, що який би уряд не прийшов, він має бути продовжувачем виконання програми президента. Ми всі підписувались під нею. Були проблеми. Я вважаю, що не досить добре вирішувалися, скажімо так, ці кризові теми. І зараз це на прикладі цукру, ми спробували це по-іншому спрацювати. Тобто, взяли до уваги помилки попереднього уряду.

    Але ви знаєте, я не хотів би говорити про якісь, скажімо, обливати брудом, абощо. Я скоріше хотів би, щоб ми дивилися і аналізували, які були помилки, щоб їх не повторити. Щоб не зробити ці помилки знову, на граблі знову не наступити. Тільки з такої прагматичної точки зору, вважаю, що, знаєте, дуже хочеться більше думати про майбутнє, і зараз закладати підвали для майбутнього. Ми наступний квартал, ще весь квартал наступний уряд наш ще буде працювати. Ми зробимо вся для того, щоб наступному уряду було значно легше, особливо в питання підготовки до бюджету наступного року.

    Але, якщо чесно признатися, помилки у вашого уряду є?

    Звісно, є. Ось уже бачите, кажуть, що ми погано висвітлюємо свою роботу. До речі, про це і аналітики говорили. Ми дуже мало роз’яснюємо, чому саме так поступили або інакше.

    Більш конструктивніші?

    Ну, наприклад, речі, які пов’язані з газовою історією. Я вважаю, що питання чисто інформаційне. Людям забили голову, тим більше, що йшло, хоч, бачте, яка була скоординована інформаційна війна йшла, і людям розповідали страшилки, що завтра замерзнете, зараз продовжують, що знов будуть мерзнути. Ну, не будуть уже мерзнути, і не буде цього всього. Ці страшилки завершаться через тиждень.

    Але глядачка запитувала і про досягнення попереднього уряду. Ви ж не можете сказати, що там абсолютно нічого хорошого не було?

    Великі соціальні зобов’язання. На стільки великі, що ми зараз набираємося духу, для того, щоб все це виконувати. Ви не уявляєте собі, які, ну, скажімо, так, хотіли зробити добре, зробили, але ж економіка не може ще так багато тягнути. Дуже мало ми спрацювали на розвиток країни. Більше на споживання. Це дуже добре. Це люди здавалося б мали оцінити, але я зустрічався з пенсіонерами в Алчевську...

    То це начебто й плюси...

    Так, це плюс, що людям добавили зарплату. Це плюс, що в цілому за рік виплати виросли на 20%. Так, все це зроблено. Все що ми обіцяли на виборах... знаєте, може в цьому й наша біда, що і уряд Юлії Тимошенко, і те що ми обіцяли, ми виконували. Ми старалися виконувати максимально.

    Але знаєте, людям завжди мало. Тому що і правильно мало. В Польщі кажуть, от ми про Польщу кажемо, що в Польщі більша зарплата, а в Польщі кажуть, в Німеччині, яка зарплата, ви подивіться, на скільки більша. Тому це – вічна історія. І хотілося б, щоб ми зараз менше говорили про розбрат, а думали про те, як нам в парламенті краще працювати.

    Запитання з Житомира: Я прихожанка Михайлівської церкви Київського патріархату. Тодішня влада зруйнувала нашу церкву, і от 15 років ми не можемо її відновити. Чи будете, ми віримо, що ви переможете, що будете ви прем’єром, чи допоможете ви нашій Михайлівській церкві відбудуватися?

    Ви знаєте, допомога церкві постійно йде від уряд і від попередніх урядів, і зараз. Невеликі кошти ми завжди виділяємо на підтримку історичних пам’яток. Як правило, там іде у цьому напрямку. Мені конкретно сказати по Михайлівській церкві дуже важко. Я пам’ятаю, що вже багато років тягнеться ця історія. Ну, невже немає віруючих у Житомирі? Я думаю, що бізнес житомирський вже трохи піднявся. І добре слово, таке, знаєте, ще раз звернення до людей, напевно б, дало можливість побудувати все, що необхідно. Давайте саме в цьому аспекті працювати. А держава може допомагати тільки там, де є історичні пам’ятки.

    "НТН"  



    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с ELCOMART.COM активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Торгово-промышленные новости ELCOMART.COM" обязательна.



    info@elcomart.com
    При использовании материалов сайта в электронном виде активная ссылка на elcomart.com обязательна.