• Главная
  • ЛЕНТА НОВОСТЕЙ
  • АРХИВ
  • RSS feed
  • Розсіяний склероз - "Великий хамелеон"
    Опубликовано: 2006-04-13 10:41:00

    Більшість людей в Україні про розсіяний склероз знають мало, або не знають нічого. Між тим, ця хвороба являє собою найпоширенішу нетравматичну причину інвалідизації людей молодого, середнього, а в останні роки і підліткового віку, що переводить її з суто медичної проблеми до рангу соціально-економічної.

    Причини виникнення розсіяного склерозу (РС) точно не встановлені, хоча з моменту його опису минуло вже понад 170 років. Відомий французький невропатолог Шарко назвав цю хворобу "великим хамелеоном".

    Саме слово "розсіяний" означає, що у хворих виникають множинні вогнища уражень в центральній нервовій системі. За цієї хвороби уражається мієлінова оболонка, яка покриває, немов ізоляція, нервове волокно, що проводить інформацію у головному та спинному мозку. На місцях ушкодженого мієліну утворюються затверділі рубці, які можуть цілком блокувати проводимість, внаслідок чого виникають множинні порушення функцій нервової системи: зорової (зниження гостроти зору, відчуття "туману" перед очима), рухової (слабкість у м'язах), координаторної (хиткість ходи), вимови, сечостатевої системи.

    Особливо прикро, що розсіяний склероз є захворюванням молодих, а в останні роки навіть дітей та підлітків (3-5% випадків). Вік більшості хворих коливається від 21 до 45 років - це працездатні, активні люди, на підйомі своєї професійної кар'єри. Найчастіше хвороба уражає жінок, причому особливо небезпечним для них є період вагітності й пологів.

    Покращення життєвого рівня хворих на РС потребує забезпечення активної життєвої позиції, саме це стало основою об'єднання хворих на РС у Всеукраїнську громадську організацію "Асоціація інвалідів розсіяного склерозу" (ВАІРС).

    Основна мета діяльності таких організацій у всьому світі - сприяння створенню необхідних умов для соціальної реабілітації і захисту членів Асоціації інвалідів розсіяного склерозу - хворих на розсіяний слероз, захисту прав та законних інтересів членів Асоціації.

    Приклади в США та країнах Західної Європи довели, що такі товариства реально допомагають пацієнтам. Отримання додаткової інформації, спілкування пацієнтів, обмін досвідом, спонукають хворих на РС до дій, які допомагають своєчасно діагностувати, лікувати і, завдяки цьому, уникати ранньої інвалідизації та прогресування хвороби. Зменшення ступеня інвалідизації в подальшому забезпечує зменшення державних соціальних витрат.

    За даними Міністерства охорони здоров'я, в Україні на розсіяний склероз хворіють понад 18 тисяч чоловік. З огляду на особливість клінічної картини захворювання та значну кількість випадків, коли ще неможливо остаточно встановити діагноз, або хвороба ще не проявила себе в повному об'ємі, можна припустити, що таких пацієнтів у нашій країні значно більше. Фахівці-неврологи вважають, якщо не прийняти адекватних заходів, ситуація в Україні буде неухильно ускладнюватись за рахунок зростання кількості інвалідів з цього важкого захворювання. Це призведе до збільшення економічних втрат від непрацездатності та витрат на їх лікування.

    Інф. Прес-служба МОЗ

     



    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с ELCOMART.COM активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Торгово-промышленные новости ELCOMART.COM" обязательна.



    info@elcomart.com
    При использовании материалов сайта в электронном виде активная ссылка на elcomart.com обязательна.