• Главная
  • ЛЕНТА НОВОСТЕЙ
  • АРХИВ
  • RSS feed
  • Протягом п'яти років ЄБРР може інвестувати в Україну до €10 млрд
    Опубликовано: 2024-03-22 11:55:47

    Європейський банк реконструкції та розвитку (ЄБРР) планує вкласти до €10 млрд в Україну протягом майбутніх п'яти років, як повідомили віце-президент ЄБРР Юрген Рігтерінк та директор по країнах Східної Європи та Кавказу Маттео Патрон в інтерв'ю для Forbes Ukraine.

    Рігтерінк сказав, що завдяки збільшенню капіталу банку на €4 млрд, ЄБРР має змогу множити ці кошти у чотири-шість разів, тому очікується, що банк зможе інвестувати в проекти в Україні між €1,5 млрд і €2 млрд щороку протягом наступних п'яти років.

    "Ми не вважаємо, що для банку було б розумно кожен раз покладатися на донорську підтримку. Тож ми збільшили капітал. Це дозволить нам проінвестували в Україну €10 млрд протягом наступних пʼяти років. Як тільки буде мир, ця сума зросте ще більше", – сказав Рігтерінк.

    Зважаючи на війну, ЄБРР зосередив увагу на п'яти ключових областях підтримки України, включаючи приватний і державний сектори: енергетична безпека, критична інфраструктура, продовольча безпека, підтримка бізнесу, і торговельне фінансування.

    На думку Патроне, найважливішою є енергетична безпека, тому   "Укренерго" та "Нафтогаз" отримали фінансування у розмірі €200 млн.

    Другим напрямком стала підтримка життєво важливої інфраструктури, зокрема доріг, залізниць та муніципальних об'єктів. Банк співпрацював з "Укрзалізницею", спочатку надавши ліквідність, а потім гібридний пакет фінансування загальним обсягом 350 мільйонів євро з 2022 року. ЄБРР продовжить і далі фінансування в цьому секторі.

    Забезпечення продовольчої безпеки було третім пріоритетом, в рамках якого ЄБРР фінансував приватні компанії харчової галузі безпосередньо та через банківську систему.

    Четвертим напрямком стала підтримка небанківського бізнесу, зокрема у фармацевтичній, логістичній та важкій промисловості, переважно шляхом фінансування оборотних коштів.

    Нарешті, п'ятим напрямком була програма торгового фінансування, на яку банк спрямував понад 900 мільйонів євро для підтримки торгівлі України.

    "На цей рік ми працюємо над проєктами ще на €1,5 млрд за вказаними п'ятьма напрямами. Ми хочемо, по-перше, зосередитися ще більше на приватному секторі та, по-друге, максимально перейти від надання оборотних коштів, що було критично важливим на початку війни, до надання інвестиційних кредитів як приватним компаніям, так і державним підприємствам", - сказав Патрон.

    Інф. delo.ua



    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с ELCOMART.COM активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Торгово-промышленные новости ELCOMART.COM" обязательна.



    info@elcomart.com
    При использовании материалов сайта в электронном виде активная ссылка на elcomart.com обязательна.