• Главная
  • ЛЕНТА НОВОСТЕЙ
  • АРХИВ
  • RSS feed
  • Гетманцев пояснив, чому S&P знизило кредитний рейтинг України
    Опубликовано: 2024-03-13 18:11:05

    Міністерство фінансів України готується до продовження реструктуризації комерційного зовнішнього держборгу (перед власниками єврооблігацій, ВВП-варрантів), переговори про що мають бути завершені до серпня 2024 року.

    Про це написав голова Комітету Верховної Ради з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев.

    "S&P знизило довгостроковий суверенний кредитний рейтинг і рейтинг емітента в іноземній валюті України з "CCC" до "CC", залишивши негативний прогноз. За шкалою агентства рейтинг знижено до категорії "дефолт емітента ще не відбувся, але майже невідворотній". Насправді, тут немає сенсації", - зазначив Гетманцев.

    Він пояснив, що згідно з критеріями рейтингових агентств операції реструктуризації підпадають під визначення дефолту, що призводить до зниження рейтингу. Очікується, що інші агентства, такі як Fitch і Moody's, також знизять свої рейтинги після S&P.

    "Відповідно напередодні переговорів рейтингові агентства почнуть знижувати суверенний кредитний рейтинг України та наші рейтинги в іноземній валюті до останнього перед-дефолтного рівня, що першим власне і зробив S&P. Найближчим часом за ним підуть інші агентства (Fitch, Moody's)", - повідомив Гетманцев.

    За його словами, рейтинги може бути знижено до рівня вибіркового чи обмеженого дефолту. Така сама ситуація була і в 2022 році, коли було проведено першу реструктуризацію зовнішнього комерційного держборгу. Проте, після завершення процедури обміну боргу можна очікувати підвищення кредитного рейтингу України. Підтримка Міжнародного валютного фонду у формі програми EFF також допоможе в цьому плані.

    "Це базовий сценарій, що підкріплюється програмою EFF із МВФ. Нагадаю, за цим сценарієм у грудні Україна провела успішну боргову реструктуризацію, зафіксувавши відстрочку в обслуговуванні і погашенні зовнішнього держборгу перед країнами G-7 та Паризьким клубом до березня 2027 року. Реструктуризація боргу перед зовнішніми комерційними кредиторами також передбачена "парасолькою" програми EFF", - пише голова фінкомітету.

    Він додає, що наразі рано говорити про умови цієї реструктуризації, оскільки для її здійснення потрібна згода не менше 75% власників відповідних цінних паперів, а "будь-які домисли щодо боргової реструктуризації на даному етапі – чиста спекуляція".

    Інф. delo.ua



    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с ELCOMART.COM активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Торгово-промышленные новости ELCOMART.COM" обязательна.



    info@elcomart.com
    При использовании материалов сайта в электронном виде активная ссылка на elcomart.com обязательна.