• Главная
  • ЛЕНТА НОВОСТЕЙ
  • АРХИВ
  • RSS feed
  • Частка прострочених кредитів у 2024 році буде зменшуватися – експерти
    Опубликовано: 2024-03-10 10:43:50

    Понад третина кредитів, які видали українські банки – 37,4% – прострочені більш як на 90 днів. Експерти впевнені, що у 2024 році частка NPL у системі ставатиме меншою.

    За даними НБУ, частка непрацюючих кредитів (NPL) в українських банках за 2023 рік становила 37,4%, тоді як у 2022 році вона перевищувала 38%. Тож за минулий рік обсяг NPL  скоротився на 9,7 млрд грн і зараз становить 422,4 млрд грн.

    Іван Світек, голова правління Юнекс Банку,  зазначає, що у тому разі, якщо ситуація з початку наступного року  почне покращуватися, як це закладено в базових прогнозах регулятора, можна очікувати на поступове скорочення частки NPL у системі. Трохи більшими темпами у держбанках, оскільки в них базова ситуація набагато гірша. Набагато меншими – у приватних банках, які за минулий рік скоротили показник із 23,7% до 16%.

    Трохи більшими темпами у держбанках, оскільки в них базова ситуація набагато гірша. Набагато меншими – у приватних банках, які за минулий рік скоротили показник із 23,7%.

    Олена Єрмолова, директор з управління ризиками, член правління ГЛОБУС БАНКУ, вважає, що суттєве скорочення проблемних кредитів можливе за двох умов: перемога у війні та зростання економіки та відповідне збільшення доходів громадян. Загалом же розвиток кредитування у 2024 році напряму залежатиме від стану економіки.

    За консервативного сценарію фінансова невизначеність до певної міри може стримати розвиток кредитування. Тоді проблемні позики перебуватимуть в стані ремісії і їхня кількість може дещо знизитися, але несуттєво (до 25-28%). 

    "За оптимістичного сценарію (якщо на фоні міжнародної допомоги, внутрішні економічні умови будуть максимально сприятливим і дозволять регуляторові знизити розмір облікової ставки до 14-12%), потенціал подальшого зниження ставок за кредитами на 2024 рік оцінюється на рівні в середньому 2-3%, при цьому кількість проблемних кредитів також може скоротитися до 20%", – підсумувала Єрмолова

    Інф. delo.ua



    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с ELCOMART.COM активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Торгово-промышленные новости ELCOMART.COM" обязательна.



    info@elcomart.com
    При использовании материалов сайта в электронном виде активная ссылка на elcomart.com обязательна.