• Главная
  • ЛЕНТА НОВОСТЕЙ
  • АРХИВ
  • RSS feed
  • Вартість житла в Україні продовжує дивувати: ціни на квартири у лютому 2024
    Опубликовано: 2024-02-06 17:08:19

    Українці масово скуповують житло: на вторинному ринку на 86% за місяць зменшилась пропозиція квартир. У результаті - ціни продовжуть зростати.

    Станом на кінець січня 2024 року українці купують квартири переважно на вторинному ринку. Найвища середня вартість квадратного метру в Україні залишається у Києві - як на первинному, так і на вторинному ринку житла.

    Про це свідчать дані аналітичного центру DIM.RIA, що дослідили пропозиції та вартість житла на первинному та вторинному ринках.

    Первинний ринок у лютому 2024: найшвидше дорожчають новобудови у Франківську
    Найдорожче квадратний метр коштує у київських новобудовах - у середньому це - 51 377 грн (враховуючи всі типи квартир за кількістю кімнат).

    У рейтинг найдорожчих міст на первинному ринку також потрапила Закарпатська область, Дніпропетровська, Львівська та Івано-Франківська, де середня ціна метра перевищує 40 тис. Франківську, до речі, показав найбільше зростання цін у новобудовах за останній рік - 32%, Київ - для порівняння - виріс на 6%.

    За місяць ціна за квадратний метр зменшилася у Полтавській області, проте у Кіровоградській та Одеській областях збільшилася на 5%.

    Найбільша кількість готових новобудов за цей період у Київській області. Загалом станом січень частка готових новобудов від загальної кількості становить 30%.

    У січні 2024 року працюють 75,4% відділів продажу новобудов по всій Україні. Утім, за перший місяць року по всій країні здано лише дві новобудови на 5 секцій.

    З липня 2023 року до кінця січня 2024 року готові до експлуатації 74 будинки на 139 секцій.

    На вторинному ринку продажу квартир у столиці та Київській області аналітики зафіксували падіння пропозиції на 86% за місяць. Лише у Миколаївській та Черкаській областях кількість оголошень зросла на 35%.

    У Сумській області зафіксоване значне зростання пропозиції. Якщо аналізувати дані за рік, то кількість оголошень про продаж вторинного житла зросла в усіх областях, окрім Полтавської, Кіровоградської та Волинської.

    За даними дослідження, станом на кінець січня 2024 року найбільше зростання середньої вартості на однокімнатну квартиру, порівняно з груднем 2023, зафіксовано в Івано-Франківській та Житомирській областях — на 5,5% та 7%.

    Водночас за останній рік ціни найбільше зросли у західних регіонах України - Закарпатській (+45%), Львівській (+37%) та Івано-Франківькій (29%) областях.  Упали ціни лише в прифронтових регіонах - на Херсонщині та Миколаївщині.

    Найбільша середня вартість однокімнатної квартири складає $91 219 у Києві. Разом з тим за рік ціна виросла на 15%.

    У Львівській області однокімнатна квартира коштує $66 399, а у Закарпатській області $52 724.

    Інф. delo.ua



    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с ELCOMART.COM активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Торгово-промышленные новости ELCOMART.COM" обязательна.



    info@elcomart.com
    При использовании материалов сайта в электронном виде активная ссылка на elcomart.com обязательна.