• Главная
  • ЛЕНТА НОВОСТЕЙ
  • АРХИВ
  • RSS feed
  • Європейська рада підтримала виділення Україні 50 млрд євро
    Опубликовано: 2024-02-02 11:53:31

    У рамках нового фінансового інструменту Ukraine Facility. Рішення підтримали усі 27 країн-членів ЄС.

    Про це написав президент Євроради Шарль Мішель.

    "Усі 27 лідерів домовилися про додатковий пакет підтримки України в розмірі 50 мільярдів євро в рамках бюджету ЄС. Це забезпечує постійне, довгострокове, передбачуване фінансування для #Україна. ЄС бере на себе лідерство та відповідальність у підтримці України; ми знаємо, що поставлено на карту", - повідомив він.

    Прем'єр-міністр України Денис Шмигаль зазначив, що значна частина цих фінансових ресурсів буде спрямована до держбюджету, що сприятиме фінансуванню бюджетного дефіциту.

    Він додав, що додатковий компонент програми передбачає створення спеціального інвестиційного інструменту для зниження ризиків у пріоритетних секторах. Цей інструмент сприятиме залученню додаткових коштів для інвестицій.

    Фінансування для України в розмірі 50 млрд євро обговорювалося в Європейському Союзі протягом кількох місяців.

    Зазначається, що допомога від ЄС має допомогти покрити потреби України на 2024-2027 роки, за допомогою 33 мільярдів євро дешевих позик і 17 мільярдів грантів з бюджету ЄС, щоб надати Києву стабільне фінансування під час війни.

    Однак, у грудні 2023 року, під час голосування за допомогу, яке вимагало б збільшення бюджету ЄС і потребувало одностайності серед усіх лідерів блоку, прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан заблокував відповідне рішення.

    Пізніше Угорщина заявила про можливість зняття її вето на 50 млрд євро допомоги Україні, якщо фінансування переглядатиметься щороку.

    Для того, щоб Угорщина не блокувала гроші для України, Європейська комісія вирішила надати їй 10 млрд євро із "заморожених" раніше коштів від Європейського союзу.

    Також нагадаємо, що 31 січня лідери Європейського Союзу мали провести зустріч, за результами якої очікувалося, що вони погодяться на умови прем'єр-міністра Угорщини Віктор Орбана, який наполягає на щорічному перегляді надання Україні фінансової допомоги в рамках чотирирічного пакету на 50 млрд євро.

    Засоби, виділені в рамках програми, призначені для підтримки державного бюджету та впровадження проектів з відновлення країни.

    Важливим аспектом є те, що 4-річна програма надасть уряду України можливість ефективніше здійснювати планування та управління державними фінансами в середньостроковій перспективі. Програма передбачає системне та прогнозоване фінансування в результаті виконання узгоджених сторонами умов.

    Програма доповнить вже існуючі інструменти підтримки України, такі як бюджетні гарантії, фінансові інструменти та інші форми фінансування для розвитку приватного сектору.

    Ukraine Facility передбачає 15 ключових напрямів реформ, впровадження яких сприятиме модернізації країни на шляху до ЄС. Також програма підтримує перехід до зеленої, цифрової та інклюзивної економіки, яка поступово узгоджуватиметься з правилами та стандартами ЄС.

    Дане рішення ще не означає, що Україна завтра отримає фінансування. Спочатку ЄР, Єврокомісія та Європейський парламент мають визначити фінальні умови програми. Фінальний регламент має ухвалити Європарламент під час пленарної сесії, запланованої на 26-29 лютого 2024 року.

    Міністерство економіки планує отримати перший транш у розмірі 4,5 млрд євро в березні. Із загального обсягу програми 39 млрд євро будуть спрямовані до державного бюджету для зміцнення макрофінансової стабільності.

    Додатково, 8 млрд євро піде на покриття ризиків інвесторів шляхом використання спеціального інвестиційного інструменту. Ще 3 млрд євро буде виділено на програму технічної підтримки.

    "Наразі уряд працює над відповідною угодою про перехідне фінансування спільно з європейськими партнерами", - повідомили у відомстві.

    Міністерство також наголошує, що рішення Європейської ради відображає позитивну оцінку готовності Плану для Ukraine Facility, координація якого ведеться Міністерством економіки. Після затвердження регламенту в Європарламенті остаточні умови програми будуть враховані у плані. Підтримка в рамках програми Ukraine Facility Європейського Союзу надаватиметься щоквартально.

    Інф. delo.ua



    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с ELCOMART.COM активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Торгово-промышленные новости ELCOMART.COM" обязательна.



    info@elcomart.com
    При использовании материалов сайта в электронном виде активная ссылка на elcomart.com обязательна.