• Главная
  • ЛЕНТА НОВОСТЕЙ
  • АРХИВ
  • RSS feed
  • Ера викопного палива вже на «початку кінця» - глава МЕА
    Опубликовано: 2023-09-17 18:16:38

    Міжнародне енергетичне агентство (МЕА) заявляє, що світ перебуває на "початку кінця" ери викопного палива. Організація прогнозує, що попит на нафту, природний газ і вугілля досягне піку до 2030 року.

    Про це йдеться у колонці глави МЕА Фатіха Бірола на Financial Times.

    За новими прогнозами МЕА, споживання трьох основних видів викопного палива почне скорочуватися в цьому десятилітті через швидке зростання відновлюваної енергії та поширення електромобілів.

    "Ми є свідками початку кінця ери викопного палива, і ми повинні підготуватися до наступної ери. Це показує, що кліматична політика працює", – зазначив глава МЕА Фатіх Бірол.

    Біроль привітав "історичний поворотний момент", але закликав політиків зробити більше для прискорення енергетичного переходу та скорочення викидів, незважаючи на політичні перешкоди декарбонізації.

    Уряди в усьому світі збільшили інвестиції у відновлювані джерела енергії у відповідь на зміну клімату та енергетичну кризу, викликану вторгненням Росії в Україну, але багато хто зіткнувся з негативною реакцією через витрати під час кризи вартості життя.

    Бірол також наголосив на "структурних зрушеннях" в економіці Китаю, коли вона переходить від важкої промисловості до менш енергоємних галузей і послуг.

    "За останні 10 років на Китай припадала приблизно одна третина зростання світового попиту на природний газ і дві третини зростання попиту на нафту. Сонячна, вітрова та ядерна енергія з’їсть потенційне зростання використання вугілля в Китаї", — зазначив Бірол.

    Керівник МЕА додав, що політики повинні бути "спритними", щоб адаптуватися до енергетичного переходу, і стверджував, що його можна прискорити за допомогою "сильнішої кліматичної політики", незважаючи на занепокоєння в західних столицях терпимістю виборців до швидких змін.

    За словам Бірола, нафтові та газові компанії, які не погоджуються з прогнозами МЕА, можуть маніпулювати суспільною думкою або просто неправильно оцінювати ринок.

    "Нові великомасштабні проєкти використання викопного палива несуть не тільки значні кліматичні ризики, але й значні фінансові ризики", – попередив Бірол.

    Інф. epravda.com.ua



    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с ELCOMART.COM активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Торгово-промышленные новости ELCOMART.COM" обязательна.



    info@elcomart.com
    При использовании материалов сайта в электронном виде активная ссылка на elcomart.com обязательна.