• Главная
  • ЛЕНТА НОВОСТЕЙ
  • АРХИВ
  • RSS feed
  • Немедичний обіг трамадолу (трамалгіну) буде припинено
    Опубликовано: 2005-11-16 14:35:00
    За дорученням міністра охорони здоров’я Юрія Поляченко у Міністерстві охорони здоров’я пройшла розширена нарада за участю представників Комітету по контролю за обігом наркотиків, Державної служби лікарських засобів, МВС, СБУ, НСНУ, громадськості щодо вирішення питання немедичного обігу лікарського засобу „трамадол”. Учасники наради зазначили, що проблема немедичного вживання лікарського засобу трамадол (трамал, трамалгін тощо) набула глобальних масштабів на усіх регіонах України і є загрозою національної безпеки.

    Отруйні лікарські засоби, в тому числі Трамадол (трамал, трамалгін тощо), відповідно до статті 2 Закону України «Про лікарські засоби» є отруйними речовинами.

    За інформацією, наданою МВС, притягнути винних за порушення порядку обігу лікарського засобу Трамадол (трамалгін тощо) до кримінальної відповідальності можливо тільки на підставі статті 321 Кримінального кодексу України. Диспозиція цієї статті встановлює відповідальність за порушення правил обігу отруйних та сильнодіючих речовин, а не лікарських засобів. При цьому МВС зазначає, що суди скасовують постанови слідчих про порушення справ за ознаками злочину, передбаченого статтею 321 Кримінального кодексу України, з мотивів, що отруйний лікарський засіб не є отруйною речовиною. Отже суть проблеми полягає в розбіжностях формулювань статей Кримінального кодексу та Наказів МОЗ, що не давало можливості правоохоронним органам притягати до відповідальності за незаконний обіг трамадолу.
     
    Міністерством охорони здоров’я розробило та запропонувало проект наказу, у якому, зокрема, пропонується замінити означення “сильнодіючі та отруйні лікарські засоби” на “сильнодіючі та отруйні речовини, які є лікарськими засобами”. Така зміна гармонізує визначення в Законі та Наказах, та дасть можливість правоохоронним органам притягати до кримінальної відповідальності за порушення правил обігу трамадолу. Окрім того, було запропоновано другий проект наказу МОЗ, згідно якого трамадол включено до переліку лікарських засобів, які підлягають предметно-кількісному обліку не тільки в закладах охорони здоров’я, але й на виробництві. Даний Наказ є регуляторним актом тому потребує публічного обговорення та тривалої процедури затвердження. Тому учасниками наради одностайно було прийняте рішення щодо підписання двох наказів МОЗ, першим визначається формулювання, другим регулюється предметно-кількісний облік на виробництві.
     

    За думкою учасників наради таке рішення дасть можливість посилити контроль, та значно зменшити немедичне вживання трамадолу.
      
    Прес-служба МОЗ


    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с ELCOMART.COM активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Торгово-промышленные новости ELCOMART.COM" обязательна.



    info@elcomart.com
    При использовании материалов сайта в электронном виде активная ссылка на elcomart.com обязательна.