• Главная
  • ЛЕНТА НОВОСТЕЙ
  • АРХИВ
  • RSS feed
  • Цукрова галузь України на межі знищення
    Опубликовано: 2005-10-06 16:05:00
    Ситуація на внутрішньому ринку цукру України на сьогодні носить неконтрольований та безсистемний характер. Про це повідомив генеральний директор асоціації «Укрцукор» Микола Ярчук.
     
    Незважаючи на заборону Кабінету Міністрів, ще досі не припинена реалізація продукції, виробленої з цукру-сирцю. На думку М. Ярчука, завезення цукру-сирцю в Україну напередодні цукрового сезону є злочином перед державою, перед суспільством та трудівниками, які працюють у цій сфері. На внутрішньому ринку продовжується реалізація завезеного цукру із тростини, який природно неконкурентний буряковому за собівартістю. Крім того, на український буряково-цукровий ринок тисне цукор, який у великій кількості завозиться контрабандою. Щодня надходить 1,5 тис. тонн продукції, виробленої за кордоном. У зв’язку з цим М. Ярчук вважає, що вітчизняний ринок поки що не є захищеним.
     
    За його словами, для поліпшення цукрової галузі у лютому місяці поточного року були проведені парламентські слухання, де було прийнято ряд конструктивних заходів, які б змогли поставити галузь на той рівень, який сьогодні б забезпечував їй нормальне функціонування. Проте прийняті рішення на сьогоднішній день не виконуються...
     
    Більше того, прийнятий у 1999 році Закон «Про державне регулювання і виробництво ринку цукру» майже по всім параметрам не діє, а саме: щодо пільгового кредитування, щодо державного замовлення, а також щодо питання регуляції і управління буряково-цукровою галуззю нашої держави. Як зазначає пан М.Ярчук, цей закон є досить прогресивним. Подібні закони діють майже в усіх країнах Європи та Америки, але не в Україні...
     
    Крім того, в країні немає державного органу управління буряково-цукровою галуззю. Він також зазначив, що сьогодні практично знищений науково-дослідний інститут цукру. Хоча цей інститут був одним з найкращих у світі. Таке ставлення держави, на жаль, говорить про не велику необхідність України у буряково-цукрової галузі...
     
    На сьогодні в Україні на повну потужність працює 102 цукрових заводи, що на 20 заводів більше, ніж за аналогічний період минулого року. Наразі планується запустити ще 15–20 цукрових заводів. За даними «Укрцукру», ми вже маємо 1,5 млн. тонн цукру власного виробництва. Зокрема, щодня виробляється 30 тонн цукру. Враховуючи ці фактори і перехідні запаси, на сьогоднішній день на внутрішньому ринку є 820 тис. тонн цукру, що повністю забезпечить потреби країні.
     
    У зв’язку з сезонним перевиробництвом та контрабандою цукру, його ціна складає на сьогодні 2700–2800 грн. за тонну. На думку М. Ярчука, оптово-відпускна ціна на цукор повинна складати 3150–3500 грн. за тонну. Не дивлячись на велику врожайність, сьогодні аграрії не можуть вигідно продати цукор. При цьому вони втрачають великі кошти на його зберігання. А цукрові заводи через відсутність кредитування не можуть розрахуватися з селянами за сировину. Для стабілізації цукрової галузі, за словами М. Ярчука, треба зробити чотири заходи:
    - знайти кошти і викупити цукор до Державного резерву, а це 250 тис. тонн цукру;
    - 180 тис. тонн закупити до Аграрного фонду;
    - надати цукровим заводам пільгові кредити;
    - прокредитувати готову продукцію.

    «Якщо сьогодні не вжити заходів, тих, які передбачені, а це аграрний фонд, держрезерв і кредити, ситуація в наступному році може бути ще гіршою,— каже Микола Ярчук.— Треба вжити заходів, які б стабілізували ціну. Якщо ми цього не зробимо — галузь опиниться на межі знищення».
     
    Справка Elcomart.News.За даними «Укрцукор» до 30 вересня вітчизняні цукрові заводи виробили 298,53 тис. тонн цукру з буряку нового врожаю, що на 74 тис. тонн більше, ніж у 2004 році. За даними асоціації, цукрові заводи переробили 2,51 млн. тонн буряку, що на 280 тис. тонн більше у порівняні з аналогічним періодом минулого року. За прогнозом Укрцукру, у 2005 році в Україні буде вироблено 1,9 млн. тонн бурякового цукру при урожайності на рівні 16,9 млн. тонн. Міністерство аграрної політики України збільшило прогноз виробництва вітчизняного бурякового цукру до 2 млн. тонн при урожайності близько 18 млн. тонн. У минулому сезоні українські цукрові заводи виробили 1,8 млн. тонн цукру. Об’єм внутрішнього ринку цукру експерти оцінюють на рівні 2–2,4 млн. тонн. (1,8 млн. тонн — споживання населення, 600 тыс. тонн — промислове споживання).
     
    Наталія Погосова,
    кореспондент
     
    ELCOMART.NEWS
    (www.e-news.com.ua


    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с ELCOMART.COM активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Торгово-промышленные новости ELCOMART.COM" обязательна.



    info@elcomart.com
    При использовании материалов сайта в электронном виде активная ссылка на elcomart.com обязательна.