• Главная
  • ЛЕНТА НОВОСТЕЙ
  • АРХИВ
  • RSS feed
  • Уряд знищує ринок спеціальних харчових продуктів
    Опубликовано: 2005-10-06 12:36:00
    Населення України може залишитися без спеціальних харчових продуктів, які за словами спеціалістів, обов’язково мають входити в раціон повноцінного збалансованого харчування людини. Верховна Рада 6 вересня 2005 року прийняла Закон України «Про внесення змін до Закону України «Про якість та безпеку харчових продуктів та продовольчої сировини», що сприяє знищенню цілої галузі спеціальних харчових продуктів.
     
    А саме лікувальних, лікувально-профілактичних, філологічно-активних добавок, продуктів дитячого харчування, харчування для спортсменів, діабетиків тощо. Цей закон скасовує не тільки існування цих продуктів на ринку України, але й виробників цієї продукції. Він повністю відміняє самі поняття «біологічно-активні харчові добавки» та «спеціальні харчові продукти» (СХП), прийняті раніше. Згідно цього Закону, всі існуючі в Україні виробники, розробники та оператори ринку СПХ опинилися поза межею Закону.
     
    Наслідки прийняття цього документу важко собі уявити. По-перше, загине ціла галузь харчової промисловості, а це понад 400 вітчизняних підприємств-виробників, понад 150 тис. робітників залишаться без роботи, а Державний бюджет не отримає понад 250 млн. грн. Але найстрашніше в тому, що ці спеціальні харчові продукти, які не один рік існують на нашому ринку і постійно використовуються лікарями для профілактики і оздоровлення населення, та й взагалі використовуються всіма верствами населення, можуть зникнути з прилавків магазинів.
     
    За словами члена ради підприємців при Кабінеті Міністрів України Віталія Сальви, якщо цей закон буде прийнятий, то вся продукція, яка виробляється, розробляється та імпортується в Україну автоматично стає небезпечним харчовим продуктом, який має видаватися за рецептом. А такої ситуації не можна допустити, адже спеціальні харчові добавки не є ліками. Як зазначила спеціаліст у галузі харчової промисловості Г.П. Дмитровська, спеціальні харчові продукти — це натуральні продукти, до складу яких входять вітаміни, мінерали та біологічно-активні речовини. Всі ці продукти мають профілактичні та лікувально-профілактичні властивості і вкрай необхідні кожній людині для повноцінного життя. Особливо в Україні, де з її екологічними негараздами, кожна друга людина має слабкий імунітет, і якій більш ніж необхідно використовувати ці засоби для підтримки здоров`я.
     
    Наступним кроком у знищенні галузі стало поширення інформації про те, що Міністерство охорони здоров`я України попереджає, що біологічно активні добавки є шкідливими для здоров`я людей і призводять до негативних наслідків.
    «Ми не розуміємо політики Міністерства охорони здоров`я України. Усі виробники СХП пройшли дослідження та випробування своєї продукції, отримали реєстраційні документи, працюють на легітимних засадах. Як же так, з одного боку МОЗ України регіструє
    спеціальні харчові продукти, а з іншого боку виступає ініціатором знищення?» — сказав В.Сальва.
     
    І останнім етапом у руйнуванні галузі СХП було прийняття Закону України «Про внесення змін до Закону України «Про якість та безпеку харчових продуктів та продовольчої сировини», який, по суті, є новим законом, згідно з яким операторів та виробників ринку СХП хочуть позбавити бізнесу і взагалі прибрати з ринку. А СХП пропонують не лише перевести в категорію інших продуктів, але й хочуть змусити відмінити на етикетках інформацію про те, що вони мають оздоровчі та профілактичні властивості.
     
    Він також додав, що ситуація на ринку спеціальних харчових добавок (БАД) була посилена не тільки прийнятим ВР законом, але й тим, що на ринок почався наступ з боку певних чиновників. Так, 29 квітня міністром охорони здоров`я Віктором Рибчуком було надіслано листа до щотижневика «Аптека», згідно якого надавались рекомендації щодо вилучення з обігу біологічно-активних добавок, оскільки пан В.Рибчук їх лікувально-профілактичні властивості відніс до незареєстрованих лікарських засобів. Хоча всі БАД та етикетки до них із зазначенням їх лікувально-профілактичних властивостей зареєстровані тим самим МОЗ відповідно до чинного законодавства України.
    Результатом цього стала відмова багатьох аптек та оптових постачальників від прийняття на реалізацію продуктів, які відносяться до біологічно-активних добавок.
    Як наслідок — сотні тисяч збитків, яких зазнали виробники та оператори ринку СХП. Далі — більше. Видається Припис №3 від 16.06.2005 року за підписом заступника начальника Київського головного міського управління у питаннях захисту прав споживача пана П. Козлова, де вже до операторів ринку СХП рекомендовано прийняти цілу низку караючих операцій таких як: вилучення продукції, штрафи у розмірі 500% від вартості продукції і таке інше. Хоча спеціальні харчові продукти не є ліками. І всі дії чиновників, згідно чинного законодавства є протиправними.
     
    «Зараз ми намагаємося розібратись з цією ситуацією. Оператори, розробники, виробники та підприємці ринку харчових продуктів вже об’єдналися і створили асоціативну групу, яка написала звернення до Президента України, Верховної Ради України, до усіх громадських установ з проханням підтримати вимогу накласти „вето” на закон і направити його на доопрацювання»,— повідомив В.Сальва.
     
    Справка Elcomart.News. Ринок спеціальних харчових добавок щорічно складає $500 млн., з яких 50% становить продукція вітчизняного виробництва, 50% — імпортована продукція. Імпортують з таких країн як: США, Голландія, Китай, Корея, Франція, В’єтнам, Японія.
     
    Наталія Погосова,
    кореспондент

     
    ELCOMART.NEWS
    (www.e-news.com.ua)
     


    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с ELCOMART.COM активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Торгово-промышленные новости ELCOMART.COM" обязательна.



    info@elcomart.com
    При использовании материалов сайта в электронном виде активная ссылка на elcomart.com обязательна.