• Главная
  • ЛЕНТА НОВОСТЕЙ
  • АРХИВ
  • RSS feed
  • Зернових зібрано багато, та кому з того буде зиск?
    Опубликовано: 2005-09-02 13:52:00
    В Кабінеті Міністрів України відбулося засідання Робочої групи з координації ринку зерна. Як повідомив віце-прем’єр-міністр України Анатолій Кінах, валовий збір ранніх зернових в Україні склав майже 33 млн. тонн.
     
    А. Кінах зазначив, що це є результатом напруженої і відповідальної праці наших селян. Він зауважив, що держава відповідає за те, щоб цей валовий результат було перетворено не тільки на високі фінансові, соціальні, економічні показники розвитку агропромислового комплексу, але й на створення гідного рівня життя селян.
    Віце-прем’єр назвав декілька проблем на зерновому ринку України. За останні 2-3 роки диспаритет цін на сільськогосподарську продукцію та на товари, необхідні для сільгоспвиробників, не зменшився, а збільшився. Особливо зросли ціни на енергоносії, як на зовнішніх, так і на внутрішніх ринках. У цьому році, за даними Міністерства аграрної політики, рентабельність зернових в середньому по державі очікується на рівні 15%, максимум 20%.
    «Ми розуміємо наскільки це серйозно, маючи на увазі, що традиційно збитковість в тваринництві компенсувалась більш високим рівнем рентабельності у виробництві і реалізації зерна»,— зазначив А.Кінах.
     
    Темпи державної закупівлі зерна занизькі
     
    Як повідомляє кореспондент Elcomart.News, віце-прем’єр залишився незадоволеним роботою державних агентів з інтервенційних і заставних закупівель зерна. Адже з 5,5 млн. тонн зерна на сьогоднішній день закупили тільки 25%. Він підкреслив, що низькі темпи закупівель державними агентами не дозволяють зняти напругу на ринку, що виникла через поставки зерна нового врожаю.
    Кінах сподівається, що незалежно від форм власності, всі хто має причетність до ринку зерна в Україні — від виробництва до реалізації — зрозуміють і свою відповідальність.
    За його словами, на 29 серпня державою в цілому відшкодовано суб’єктам агроринку 595 млн. грн. Якщо порівняти з аналогічним періодом минулого року, це в 2,2 рази більше. Водночас, на сьогодні залишається невідшкодованим сальдо податку на додану вартість на 334 млн. грн. Віце-прем’єр нагадав, що несвоєчасне відшкодування підтвердженого від’ємного сальдо ПДВ знижує ціну на зерно мінімум на 10%. «Це б’є в першу чергу по селянам»,— сказав пан Кінах.
    Він звернувся до Української зернової асоціації та інших об’єднань з проханням зробити висновки: «Чим більше будете використовувати посередників в схемах закупівлі, реалізації, експорту зерна, тим складніше буде процес відшкодування підтвердженого сальдо ПДВ. Удосконалюйте систему через агробіржі, працюйте напряму з виробниками і це дасть можливість прискорити розрахунки по податку на додану вартість і разом боротися зі зловживаннями в цій сфері».
     
    Державне регулювання тарифів на послуги зерносховищ
     
    А.Кінах доручив Мінекономіки і Мінагрополітики підготувати розрахунки і розглянути можливість регулювання рентабельності послуг, пропонованих елеваторами.
     
    Він зазначив, що на сьогодні тарифи на послуги зерносховищ змінюються у широкому діапазоні. Тарифи на прийом зерна становлять від 3,8 до 16 грн/т, сушіння — від 1,7 до 46 грн/т.
    Аналогічна ситуація і в ДАК «Хліб України»: прийом зерна від 1,2 до 9,2 грн/т, сушіння — від 1,8 до 21 грн/т.
    Перший віце прем’єр підкреслив необхідність створити інформаційну систему, де було б зібрано відомості про тарифи, умови, характеристики елеваторів, складів, щоб суб’єкти ринку сільхозвиробників мали повну інформацію про вартість послуг на усіх сертифікованих елеваторах України. Він зазначив, що це питання досі не було вирішено.
    «У мене таке враження, що відсутність сучасної інформаційної бази комусь вигідна, щоб на цій основі займатися зловживанням чи використовувати своє монопольне становище на тій чи іншій території»,— зазначив Кінах.
    На засіданні А.Кінах доручив державній інспекції з якості сільськогосподарської продукції і моніторингу її ринків створити постійно діючу інформаційну систему. Він також наказав Антимонопольному комітету і державній комісії по цінам провести всебічний аналіз цінової ситуації на ринку послуг, пропонованих зерносховищами.
    «Рівень цін має бути об’єктивним і відображати реальну собівартість»,— підкреслив перший віце-прем’єр.
     
    МОЗ скасував обов’язкову санітарну обробку вагонів для експорту зерна
     
    У ході засідання стало відомо, що Міністерство охорони здоров’я відмінило обов’язкову санітарну обробку вагонів для перевозення експортованого зерна. Про це повідомив заступник міністра охорони здоров’я Сергій Бережнов.
    «Міністерством охорони здоров’я видано відповідне розпорядження про відміну обов’язкової дезінсекції, дезінфекції і дератизації транспорту, який працює з зерном»,— розповів він. Замміністр підкреслив, що це розпорядження стосується лише зернових, які ідуть на експорт. Інших видів продовольчої продукції це рішення не стосується.
     
    Наталія Погосова,
    кореспондент
     
    ELCOMART.NEWS
    (www.e-news.com.ua)


    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с ELCOMART.COM активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Торгово-промышленные новости ELCOMART.COM" обязательна.



    info@elcomart.com
    При использовании материалов сайта в электронном виде активная ссылка на elcomart.com обязательна.