• Главная
  • ЛЕНТА НОВОСТЕЙ
  • АРХИВ
  • RSS feed
  • Голова Держспоживстандарту України підписав Угоду про співробітництво з Управлінням з стандартизації, метрології та випробувань Словацької Республіки
    Опубликовано: 2006-01-25 15:24:00

    Сьогодні наша країна стоїть на порозі вступу до Світової організації торгівлі та інтеграції до Європейського Союзу. Державний комітет України з питань технічного регулювання та споживчої політики, поступово виконує завдання, визначені Указом Президента України від 13 липня 2005 року №1105 „ Про заходи щодо вдосконалення діяльності у сфері технічного регулювання та споживчої політики” щодо налагодження двостороннього співробітництва з країнами-торговельними партнерами України.

    У межах своєї компетенції, Держспоживстандартом України протягом 2005 року було укладено 5 міжнародних угод про співробітництво у сфері стандартизації, метрології, оцінки відповідності та якості (між Кабінетом Міністрів України та урядами Сирійської Арабської Республіки, Йорданського Хашимітського Королівства, з Литовською Республікою, а також між Держспоживстандартом України та Бюро Індійських стандартів, в тому числі ще одну угоду з Литовською Республікою.

    Важливим є те, що вже протягом січня місяця 2006 року вже укладено 2 міжнародні Угоди (з Італійською установою з уніфікації UNI, Німецьким інститутом стандартів (DIN).

    Укладання чергової Угоди між Держспоживстандартом України і Управлінням з стандартизації, метрології та випробувань Словацької Республіки про співробітництво у галузі стандартизації, оцінки відповідності, метрології і якості надасть можливість налагодити двостороннє співробітництво у зазначених сферах, створить передумови для спрощення доступу безпечної для споживачів продукції на ринки обох країн. Угода передбачає розвиток взаємної співпраці у сфері визнання результатів робіт з оцінки відповідності на основі укладання договорів між органами з сертифікації окремих видів продукції, що є предметом експорту/імпорту. А це в свою чергу дозволить знизити собівартість та термін надходження такої продукції на ринки обох країн.

    Також, документом передбачено обмін досвідом з метрологічної діяльності, зокрема, із забезпечення єдності вимірювань та звірення національних еталонів одиниць фізичних величин, впровадження систем управління якістю та навколишнім середовищем у відповідності з міжнародними стандартами серії ISO 9000 і ISO 14000, про що зазначив Голова Управління з стандартизації, метрології і випробувань Словацької Республіки Арпад Гонда.

    Підписуючи Угоду, Голова Держспоживстандарту України Микола Негрич наголосив, що „підписання міжнародної Угоди про співробітництво, безумовно сприятиме використанню Україною досвіду Словацької Республіки, члена ЄС, щодо приведення національного технічного законодавства та нормативної бази до норм та правил ЄС”.

    Наразі проводяться двосторонні переговори з Ірландією, Австрією та Іраном.

    Таким чином, на сьогодні у сфері стандартизації, метрології, оцінки відповідності та захисту прав споживачів діє 43 угоди з 30 країнами, 17 з яких укладено на міжурядовому рівні.

    Україна продовжує вести досить активну міжнародну діяльність і є членом 9 міжнародних та регіональних організацій з стандартизації та метрології, зокрема, наприкінці вересня українська делегація під головуванням М. Негрича взяла участь у 28-ій Генеральній Асамблеї Міжнародної організації зі стандартизації, зокрема у Раді (ISO), – що є одним з ключових заходів напередодні вступу України до Світової організації торгівлі. Під час візиту проведено низку двосторонніх зустрічей, досягнуто вагомих домовленостей, зокрема щодо започаткування співробітництва з представниками національних органів з стандартизації Великої Британії, Сінгапуру, Хорватії. Як позитивний сигнал можна відзначити рішення Європейської Комісії щодо проведення консультацій стосовно приєднання України до Угоди про оцінку відповідності та прийнятості промислових товарів (ACAA). У зв’язку з цим у вересні 2005 року українській стороні було передано пакет документів до проекту „Україна: План дій щодо вільного руху промислових товарів”.

    Участь у міжнародних організаціях відповідає стратегічному курсу України щодо вступу до СОТ та набуття членства в ЄС. Сьогодні, Держспоживстандарт України, представляє державу в таких міжнародних і регіональних організаціях: Міжнародній організації з стандартизації (ISO), Міжнародній електротехнічній комісії IEC), європейському комітеті з стандартизації (CEN), Європейському комітеті з стандартизації в електротехніці (CENELEC), Міждержавній раді з стандартизації, метрології та сертифікації (МДР), Міжнародній організації законодавчої метрології (OIML), Організації Євроазіатського співробітництва державних метрологічних установ (COOMET), Організації національних метрологічних установ держав Європи (EUROMET), Генеральній конференції мір та ваг (CGPM). В рамках зазначених організацій Держспоживстандарт отримує як проекти так і щойно видані стандарти, публікації, журнали і каталоги, які створюють фонд нормативних документів, користування яким доступно розробникам національних стандартів, промисловцям, підприємцям, громадськості.

    Завдяки підтримці Держспоживстандарту України, протягом 2005 року 10 українських ТК (технічних комітетів) активізували свою участь у міжнародній стандартизації, змінивши статус наглядача на активного члена. Таким чином, на сьогодні 39 ТК працює у 126 структурних підрозділах ISO у статусі активного члена. Планується розширити сферу діяльності у комітетах, які займаються розробленням стандартів у галузі будівельних матеріалів, лісоматеріалів та методів їх випробувань, тощо.

    Одним із результатів діяльності Держспоживстандарту України в міжнародних організаціях з стандартизації станом на 30 грудня 2005 року, є затвердження та надання чинності 900 національним та міждержавним стандартам, що гармонізовані з європейськими та міжнародними. Всі стандарти затверджено та введено в дію наказами Держспоживстандарту України.

    Участь України в такій кількості міжнародних і регіональних організацій із стандартизації і метрології, а також підписання та реалізація міжнародних угод з країнами членами Європейського Союзу забезпечить тверду основу для гармонізації національних стандартів, норм і правил з міжнародними і європейськими, а також сприятиме інтеграції України у Європейський економічний простір та доступу української продукції на світові ринки.

    "Урядовий портал"



    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с ELCOMART.COM активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Торгово-промышленные новости ELCOMART.COM" обязательна.



    info@elcomart.com
    При использовании материалов сайта в электронном виде активная ссылка на elcomart.com обязательна.