• Главная
  • ЛЕНТА НОВОСТЕЙ
  • АРХИВ
  • RSS feed
  • Законодавчі акти України з питань соціального захисту військовослужбовців
    Опубликовано: 2006-02-27 15:30:00

    Комітет з питань національної безпеки і оборони рекомендує Верховній Раді прийняти за основу у першому читанні проект закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України з питань соціального захисту військовослужбовців, поданий народними депутатами В.Демьохіним, Р.Богатирьовою, В.Харою

    Законопроектом передбачається внести зміни до низки законів України, спрямовані на посилення соціального захисту військовослужбовців та осіб, звільнених з військової служби. Зокрема, автори пропонують із законів України "Про пенсійне забезпечення військовослужбовців, осіб начальницького і рядового складу органів внутрішніх справ", "Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту" вилучити поняття "мінімальна пенсія за віком" та запровадити замість нього поняття "прожитковий мінімум для осіб, які втратили працездатність". Крім того, з абзацу першого пункту 2 статті 6 Закону України "Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту" передбачається вилучити норму, згідно з якою для отримання статусу учасника бойових дій військовослужбовці Радянської Армії, Військово-Морського Флоту, Комітету державної безпеки, особи рядового, начальницького складу і військовослужбовці Міністерства внутрішніх справ колишнього Союзу РСР (включаючи військових та технічних спеціалістів і радників), працівники відповідних категорій, які за рішенням Уряду колишнього Союзу РСР проходили службу, працювали чи перебували у відрядженні в державах, де в цей період велися бойові дії, мають підтверджувати свою участь у бойових діях чи забезпеченні бойової діяльності військ (флотів).

    Автори також пропонують до законів України "Про Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини", "Про демократичний цивільний контроль над Воєнною організацією і правоохоронними органами держави" внести доповнення щодо порядку призначення та звільнення з посади представника Уповноваженого Верховної Ради України у справах захисту прав військовослужбовців, визначення основних засад його діяльності.

    Статтю 6 Закону України "Про статус ветеранів військової служби, ветеранів органів внутрішніх справ і деяких інших осіб та їх соціальний захист" пропонується доповнити положеннями, згідно з якими для інвалідів I та II групи з числа ветеранів військової служби, ветеранів органів внутрішніх справ і ветеранів державної пожежної охорони запроваджується безплатне позачергове щорічне забезпечення санітарно-курортним лікуванням. Також визначається, що за бажанням інвалідів замість путівки до санаторію, профілакторію або будинку відпочинку один раз на два роки одержується грошова компенсація: інваліду I групи - у розмірі середньої вартості путівки, інваліду II групи - 75 процентів середньої вартості путівки. Грошова компенсація надається незалежно від наявності медичного висновку про необхідність санаторно-курортного лікування або медичних протипоказань. Крім того, з урахуванням фізичного стану інвалідів I групи передбачається встановлення права безплатного проїзду для особи, яка супроводжує інваліда I групи з числа ветеранів військової служби, ветеранів органів внутрішніх справ і ветеранів державної пожежної охорони.

    У Законі України "Про державні гарантії соціального захисту військовослужбовців, які звільняються із служби у зв\'язку з реформуванням Збройних Сил України та членів їхніх сімей" передбачається скорегувати преамбулу з метою більш чіткого визначення кола осіб, на яких розповсюджується дія відповідного Закону. Пункт 7 статті 1 Закону викладається у новій редакції, згідно з якою особам, які звільнилися з військової служби, надається право на безоплатне користування закладами охорони здоров\'я Збройних Сил України та інших військових формувань. З пункту 11 цієї статті вилучається норма щодо досягнення військовослужбовцем 45-річного віку як одна з умов пільгового обчислення пенсії.

    Комітет підтримав прийняття законопроекту, що дозволить посилити соціальний захист військовослужбовців, а також сприятиме удосконаленню законодавства, що врегульовує відносини у цій сфері.

    "ВРУ"



    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с ELCOMART.COM активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Торгово-промышленные новости ELCOMART.COM" обязательна.



    info@elcomart.com
    При использовании материалов сайта в электронном виде активная ссылка на elcomart.com обязательна.