• Главная
  • ЛЕНТА НОВОСТЕЙ
  • АРХИВ
  • RSS feed
  • ЄВРОПЕЙСЬКИЙ СОЮЗ ДОПОМАГАЄ УКРАЇНІ У БОРОТЬБІ З ПІДРОБКАМИ ЗАСОБІВ ЗАХИСТУ РОСЛИН
    Опубликовано: 2005-04-07 13:38:52
    7 квітня у Вінниці пройшов перший круглий стіл в рамках проекту Tacis/Bistro 2001 “ПРОТИДІЯ ВИРОБНИЦТВУ ТА ВЖИВАННЮ ПІДРОБНИХ ЗАСОБІВ ЗАХИСТУ РОСЛИН”, який розпочався 15 січня 2005 року. 7 квітня 2005 року, Вінниця - Представники обласних та місцевих органів державної влади, силових структур, виробники і дистриб'ютори засобів захисту рослин зібрались за круглим столом, щоб обговорити проблему підробок агрохімікатів на українському ринку та запропонувати шляхи вирішення цієї проблеми.

    Серед учасників круглого столу - начальник Державної станції захисту рослин Вінницької області Макарчик Сергій Михайлович; заступник начальника управління охорони здоров'я Чабан Олександр Григорович; начальник відділу контролю поводження з відходами, надр та радіаційної безпеки Державного управління екології та природних ресурсів Вінницької області Йосипчук Володимир Володимирович; начальник Вінницької міської екологічної інспекції Герус Дмитро Петрович; заступник начальника вантажного відділу Вінницької митниці Шлапак Анатолій Олександрович; завідуюча відділом якості продукції та радіологотоксикологічної дослідження Вінницького центру „Облдержродючість” Косюк Євгенія Миколаївна, представники Агрохімічного комітету Європейської Бізнес Асоціації та інші.

    Проблема фальсифікації на ринку ЗЗР є складною і вимагає участі всіх уповноважених органів, які регулюють ринок ЗЗР в Україні. В рамках проекту, що здійснюється за фінансуванням Європейського Союзу, для вирішення цієї проблеми об'єдналися такі державні органи та неприбуткові установи як Комітет Верховної Ради України з питань аграрної політики та земельних відносин, Міністерство аграрної політики України, Головна державна інспекція захисту рослин, Українська Асоціація Захисту Рослин, Агрохімічний комітет Європейської Бізнес Асоціації та інші.

    ЄС вітає європейський вибір нашої країни і розвиток стратегічного партнерства між ЄС та Україною. Однак, ситуація із високим рівнем підробок ставить під сумнів плани уряду щодо отримання Україною статусу країни з ринковою економікою та членства у Світової Організації Торгівлі.

    Підробна продукція має негативний вплив на всі сфери життя держави: економіка, екологія та здоров'я громадян. Сьогодні, близько 20% засобів захисту рослин є підробними, незаконно імпортованими або незаконно переупакованими, 50% продукції в маленьких упаковках – підробка. Держава опинились у важкому становищі: річні втрати надходжень до бюджету у вигляді податків складають 30 мільйонів гривень; втрати прибутків законних виробничих і збутових підприємств оцінюються у 18 мільйонів євро.

    - більше - Оскільки вирішальним фактором для населення України залишається ціна, особливо, для мешканців маленьких міст та населених пунктів, розташованих у сільській місцевості, споживачі з відносно низьким рівнем доходів продовжують купувати більш дешеві підробні продукти. Це завдає шкоди їхньому урожаю, що, в свою чергу, призводить до серйозних екологічних ризиків і становить загрозу для здоров'я людей. Збут підробної продукції перешкоджає розвитку ринкових відносин і ставить під сумнів застосування принципів ринкової економіки, таких як чесна конкуренція.

    Питання вирішення цієї проблеми піднімається не вперше. Рівно два роки тому, у березні 2003 року, провідні виробники засобів захисту рослин ініціювали проект боротьби з підробками під назвою „Безпека врожаю – здоров'я людини”. Зусиллями виробників було розпочато діалог та активний обмін інформацією між дистриб'юторами, представниками преси, виконавчими і силовими структурами. В ході проекту з'ясувалося, що таку складну проблему можна вирішити лише за активної участі держави. Саме тому Комітет Верховної Ради України з питань аграрної політики та земельних відносин звернувся до Європейського Союзу з проханням про підтримку. „Рівень використання ЗЗР в Європі на 1 га в 8-10 разів більше ніж в Україні. Безперечно, Україна має рости у цьому напрямку, наближатись до збільшення якості продукції, конкурентоспроможності, підвищення внутрішніх стандартів, дбаючи при цьому про звільнення ринку від фальсифікації”, − наголосив Макарчук Сергій Михайлович, начальник Державної станції захисту рослин Вінницької області.

    Європейський Союз пішов назустріч Комітету ВР. „Співробітництво в сфері захисту навколишнього середовища та охорони здоров'я є одними з пріоритетних напрямків співпраці ЄС з Україною. ЄС сьогодні вже фінансує декілька паралельних проектів, які спрямовані на контроль стандартів сільськогосподарської продукції відповідно до вимог СОТ-СФС", забезпечення належного економічного управління та загального усвідомлення споживачами своїх прав”, - зауважив Дітріх Трайс, керівник проекту Протидія виробництву та вживанню підробних засобів захисту рослин „Безпека врожаю – здоров'я людини”.

    Варто зауважити, що на сьогоднішній день ЄС є найбільшим донором України. Впродовж останніх 10 років, загальна допомога з боку ЄС сягнула 1.072 млрд. євро. Загальна сума, виділена для України в 2002 році, становила 47 млн. євро, а в 2003 48 млн. євро.

    Нинішній проект було розроблено з урахуванням попереднього досвіду та експертних порад європейських фахівців. Зважаючи на те, що однією з найбільших проблем залишається недостатнє інформування кінцевого споживача, дії в рамках проекту будуть спрямовані на підвищення рівня поінформованості цільових груп щодо негативних наслідків застосування підробних засобів захисту рослин для економіки, навколишнього середовища та здоров'я людей. Пріоритетними задачами проекту стануть також забезпечення захисту прав споживачів і виробників, координація зусиль між зацікавленими сторонами (приватним сектором, громадянським суспільством, державними органами) для досягнення кращих результатів у заходах протидії незаконному виробництву та збуту підробної продукції. Передбачається також проведення круглих столів в регіонах України, де проблема стоїть найбільш гостро, проведення конкурсу для журналістів, розробка Інтернет-сайту і т.ін. На другому етапі організатори запропонують зміни до законодавства, які сприятимуть покращенню умов у сфері торгівлі, визначать законодавчі та нормативні акти, необхідні для втілення перетворень у зазначених сферах відповідно до практики ЄС і міжнародних стандартів.

    В проекті беруть участь як державні установи, так і неурядові організації. Сьогодні їх поєднала проблема, але організатори проекту щиро вірять, що вже у найближчій перспективі учасники об'єднають свої зусилля, щоб поділитися першими успіхами та досягнення в обраному напрямку.

    - кінець - Для отримання додаткової інформації просимо звертатися до Ольги Єрьоміної за тел. (044) 490 5966

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с ELCOMART.COM активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Торгово-промышленные новости ELCOMART.COM" обязательна.



    info@elcomart.com
    При использовании материалов сайта в электронном виде активная ссылка на elcomart.com обязательна.