• Главная
  • ЛЕНТА НОВОСТЕЙ
  • АРХИВ
  • RSS feed
  • Україна і Білорусь затвердили план заходів економічного співробітництва
    Опубликовано: 2005-11-15 15:33:00
    11 листопада цього року відбувся робочий візит Першого віце-прем’єр-міністра УкраїниСтаніслава Сташевського до Білорусі. Візит проходив у сприятливій атмосфері поновленого діалогу в результаті зустрічі Президентів України і Білорусі в Казані та офіційного візиту до РБ Прем’єр-міністра України Ю. І. Єханурова.
     
    Під час переговорів С. Т. Сташевського з Першим заступником Прем’єр-міністра Республіки Білорусь В. І. Семашком сторони обмінялися думками з актуальних питань розвитку двосторонніх відносин між двома країнами, визначили потенціал спільних економічних можливостей, конкретизували напрями подальшого нарощування співпраці, насамперед в паливно-енергетичній та транзитних сферах. Були відзначені позитивні результати спільної економічної взаємодії двох країн. Так, товарооборот між ними зросте у нинішньому році на 700 млн. доларів і становитиме на кінець року 1,8 млрд. доларів, що стане своєрідним рубежем в економічних стосунках держав.
     
    Поглиблюється співробітництво на основі кооперативних зв’язків. У 2006 році, наприклад, заводом “Ленінська кузня” буде складено 3 тисячі тракторів з комплектуючих агрегатів Мінського тракторного заводу, при чому біля 50 відсотків деталей до них виготовлятиметься в Україні.
     
    Потужності нафтопереробних заводів Білорусі здатні переробляти щороку понад 20 млн. тонн нафти. Як сказав В. І. Семашко, 80 відсотків паливно-мастильних матеріалів республіка експортує, і це відкриває реальні можливості для поглибленої співпраці у цьому секторі економіки. Такі можливості вже були використані під час весняної посівної нинішнього року в Україні. Тоді з Білорусі для українського села надійшло понад 120 тисяч тонн пального.
     
    Україна бере активну участь у розбудові газового комплексу Білорусі, забезпечуючи високотехнологічним обладнанням компресорні станції на газомагістралях країни.Особливий акцент на переговорах було зроблено на поставках української електроенергії до Білорусі. Передбачається, що її обсяг сягне 2,5 млрд. кіловат/годин щорічно. Українські потужності, які сьогодні недовантажені, гарантують таке взаємовигідне співробітництво.
     
    На переговорах було також проаналізовано “вузькі місця”, що виникають в економічних стосунках, зокрема, на митних пропускних пунктах. Дано відповідні розпорядження, встановлені строки для усунення міжвідомчих перепонів на цьому напрямку роботи.Сторони затвердили план заходів економічного співробітництва України і Білорусі, в якому передбачено понад 80 конкретних розділів його реалізації на основі Міждержавної програми довгострокового економічного співробітництва на 1999-2008 роки.
     
    С. Т. Сташевський і В. І. Семашко обговорили питання підготовки до чергового 12-го засідання цієї комісії, яке відбудеться у наступному році, а також змістовного наповнення майбутньої зустрічі Президентів обох країн.Члени делегації відвідали виробниче об’єднання “Гомсільмаш”, гомельський Льдовий палац, побували у радгоспі-комбінаті “Сож”, де ознайомилися з досвідом сусідів щодо розбудови та облаштування соціальної сфери на селі.
     
      "Урядовий портал"


    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с ELCOMART.COM активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Торгово-промышленные новости ELCOMART.COM" обязательна.



    info@elcomart.com
    При использовании материалов сайта в электронном виде активная ссылка на elcomart.com обязательна.