• Главная
  • ЛЕНТА НОВОСТЕЙ
  • АРХИВ
  • RSS feed
  • Відомча революція у Львові
    Опубликовано: 2005-11-18 12:36:00
    Мешканці відомчих гуртожитків цієї осені знову брали штурмом міську раду. Вчорашня сесія Львівської міської ради мало не перетворилася на міні-революцію: близько сотні мешканців відомчих гуртожитків увірвалися до передпокою сесійної зали, вигукуючи "Ганьба Сірику!"
     
    Таку реакцію людей, які зібралися під стінами Ратуші з вимогою взяти їхні гуртожитки у комунальну власність міста спровокувала відмова депутатів внести до порядку денного пункт про розгляд відповідної ухвали. За це проголосували лише чотирнадцять райців.

    Мешканців гуртожитків, які перед тим понад дві години стояли під дощем на площі Ринок це, звичайно, обурило. Тому за кілька хвилин, розштовхавши охоронців, розбивши шибу на дверях у вестибюлі та пошкодивши двері до сесійної зали, натовп городян, очолений людиною з мегафоном, увірвався до передпокою сесійної зали. До самої зали їм зайти не вдалося, позаяк двері заблокували охоронці міської ради та деякі кремезні депутати.

    Основна вимога протестувальників -- почути пояснення від виконувача обов'язків міського голови Зеновія Сірика. Пан Сірик, покинувши президію, таки ризикнув вийти до натовпу. Спершу він намагався переконати людей, що ними маніпулюють. Тож заявив: "Вас сюди привели заради своїх політичних цілей". Цим Сірик розлютив натовп ще сильніше. Мешканці запевняли, що прийшли самі, хоча у натовпі помітили представників Соціалістичної партії.

    Врешті виконувач обов'язків міського голови запропонував мешканцям гуртожитків прислати до нього наступного дня, тобто, сьогодні по двоє представників з кожного гуртожитку, і залишити сесійну залу. Люди на це відповіли, що ще раз панові Сірику вірити не будуть.

    Внаслідок керманич міста здався і погодився повторно поставити на голосування залучення питання з відомчими гуртожитками до порядку денного. Кілька представників від гуртожитків майже всіх великих львівських підприємств перейшли на балкон сесійної зали, звідки спостерігали за засіданням. Під гучні оплески протестувальників депутати погодилися розглянути це питання і доручили заступникові міського голови з питань житлового господарства Ігореві Базаринку підготувати інформацію. Водночас представники гуртожитків сьогодні таки підуть зі своїми питанням до Зеновія Сірика.

    "Я вважаю, що це пікетування міської ради є абсолютно безпідставним і незаконним, тому що протягом останнього часу ми таки займаємося вирішенням цієї проблеми", -- заявив у коментарі "Поступу" заступник міського голови Ігор Базарник. За його словами, сьогодні уже вирішили питання щодо взяття на баланс або ж укладання угод на постачання комунальних послуг у 24 будинках, провадиться робота з рештою. "Ворог не влада, а керівники підприємств, які довели будинки до такого стану. Ми подали тепло, воду і електрику майже до всіх відомчих будинків", -- каже він.

    Відтак, за словами головного житловика міста, йому не зрозуміло, чому сьогодні під Ратушею зібралося стільки людей. "Це ж просто передвиборча боротьба, до того ж, брудна", -- вважає він.

    За словами Ігоря Базарника, для людей краще, коли у будинку є всі умови для життя, і не так важливо, чи він на балансі міста. Проте депутат-соціаліст, який уже багато часу займається відомчими гуртожитками Ростислав Пелещишин з цим не згідний: "Люди мають знати, що завтра їх не виселять з їхнього будинку, відтак, треба дати змогу мешканцям приватизувати їхнє житло", -- каже він.

    Чого ж насправді хочуть мешканці, мабуть, з'ясовуватиме сьогодні Зеновій Сірик. Самі вони розійшлися після того, як депутати проголосували їхнє питання і сесія запрацювала у звичному режимі.

    Коментарі до теми

    Богдан Бедрило

    Депутат міської ради, група НРУ:

    Проблема є, вона актуальна, я про неї писав ще 2002 року. Я тоді працював у "Львівелектротрансі", там також були гуртожитки, які треба було передавати на баланс міста. Та проблема в тому, що колишній мер Любомир Буняк від неї усунувся, а зараз вона нарешті зрушила з місця.

    Як ви знаєте, зараз до передачі на баланс міста готують 137 військових відомчих будинків. Аналогічно напрацьовується ситуація зі схожими будинками. Зрозуміло, що проблему треба вирішувати, але мені не подобається те, що її намагаються вирішити соціалістичними способами, популістськи.

    Депутати, які вчора були у націоналістичних партіях, потім -- з есдеками, соціалістами, займаються голим популізмом, і звідси оцей інцидент, який трапився на сесії зранку. Я людей не звинувачую, позаяк завжди підтримував активність львівської громади. Політикани маніпулюють нею перед виборами, абсолютно не задумуючись, як вирішити проблему. Тобто існує проблема, і її треба вирішувати по суті. Та є проблеми штучні, яким потрібно дати належну оцінку.

    Мирон Колодко

    Депутат міської ради, група Соцпартії

    Можливо, те, що сталося -- дещо неконструктивний підхід. Але люди чекали на те, що їхнє питання включать у порядок денний, а депутати за нього не проголосували. Можливо, це і спровокувало таку реакцію. Коли вони зайшли, зрозуміло, що їхні претензії були насамперед до головуючого, але він вийшов до людей і пообіцяв, що їхнє питання таки розглядатимуть.

    Жодного піару, як стверджували деякі депутати, тут не було. Люди, справді, у дуже скрутному становищі, вони хотіли, щоб це питання принаймні почало вирішуватися, частково, поетапно. Якщо є якісь питання, готові до вирішення, на сесії можна було б це проголосувати.

    Таким чином люди натиснули на депутатів, і в порядок денний питання таки внесли. Зараз є два варіанти: можуть створити відповідну комісію, яка взялася б до цього питання, а інший варіант -- представники людей з гуртожитків мають зібратися у Сірика і вирішити, що робити далі, щоб потім це рішення винесли на сесію.

    Але я думаю, що там також вирішать створювати тимчасову депутатську комісію, бо вона має вплив на затвердження рішень. Депутати нарешті взяли цю проблему до уваги і вирішуватимуть її. Це, наче хвороба, яка задавнена і до якої практично ніколи не бралися.
     
     VIP "Vлада I Pолітика"       


    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с ELCOMART.COM активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Торгово-промышленные новости ELCOMART.COM" обязательна.



    info@elcomart.com
    При использовании материалов сайта в электронном виде активная ссылка на elcomart.com обязательна.