• Главная
  • ЛЕНТА НОВОСТЕЙ
  • АРХИВ
  • RSS feed
  • Що породила свобода, і як тепер це перетравити
    Опубликовано: 2005-11-29 09:51:00

    "Виклики, породжені свободою". Впродовж дня їх намагалися вирахувати, узагальнити та обговорити учасники перших президентських слухань, присвячених спеціально цій темі. Учасників було багато, говорили вони як завжди - довго, розумно і незрозуміло, а слухали головним чином тільки себе.

    Розмитий формат плюс різношерста аудиторія.

    Українському дому - до політичних експериментів не звикати. Рік тому тут відігрівалися революціонери з Майдану. Тепер президент зібрав широке коло - поговорити про накопичені проблеми. Теми - найрозмаїтіші. Публіка - також. Під єдиним дахом - політики, економісти, митці, науковці. Соратники та антагоністи.

    Юрій Луценко, Міністр внутрішніх справ України:

    - Я прийшов послухати, але насправді я вважаю, що міліція має чим гордитися за час нової влади, бо вона стала відкритою, вона самоочистилася, вона стала за потребою входити в будь-які кабінети і це те нове, що уже ніколи не буде змінено.

    Віктор Пінчук, народний депутат України:

    - Я пришёл послушать. Что скажут выступающие. Может, и я что-то скажу. Я настроен слушать. Про виклики, про свободу.

    Строката аудиторія стрибає з теми на тему. З виборів - на екологію. З культури - на економічні показники. З міжнародного вектору - на проблеми з українським книговиданням. Кожен говорить про наболіле. Світ побачив, що під помаранчевим строєм українців схована брудна білизна - Забужко зриває аплодисменти, коли виголошує такий афоризм. Гуманітарна катастрофа, на її переконання, нарощувалася роками.

    Оксана Забужко, письменниця:

    - Відомий курйоз - коли кілька років тому один гуманіатрних віце-премєр виступав на східноєвропейському саміті щодо культурної політики. І сказав що політики повинні бути культурними.

    Наталія Лігачова:

    - Нова влада мало зробила для того, щоб унеможливити цензуру. І як і стара влада - сприймає ЗМІ як інструмент для своїх цілей.

    За традицією і сам Ющенко охоплює неосяжне. Говорить про усе: від економічних проблем до трипільських глечиків. Крім того, політики отримали від нього проект угоди про чесні вибори. Втім, підпишуть його згодом - коли узгодять остаточний текст документу.

    Віктор Ющенко, Президент України:

    - Роблячи публічні розгляди гуманітарних, економічних, полічтиних чи соціальних проблем, ми краще починаємо розуміти суспільні очікування. Я думаю, сьогоднішнє обговорення проблем стало хорошим прикладом, як нація стає мудрішою.

    Ще один результат слухань - чимало збентежених розфокусуванням тем. Втім, один із слухачів дискусії політолог Єрмолаєв позитив вбачає хоча б у тому, що влада вийшла з кабінетів і пропонує спільним колом формувати державну політику.

    Андрій Єрмолаев, політичний експерт:

    - Звичайно, багато тут іронії -і формат сумнівний, і перебільшена роль президента. Але важливе не стільки пленарне засідання, скільки пропозиції у секторах.

    Результатом зібрання має стати фінальний документ. У ньому учасники широкоформатної бесіди повинні визначити стратегію подальшої роботи влади. Втім, станеться це лише після того, як вони перетравлять отриману інформацію.

    "5 канал"



    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с ELCOMART.COM активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Торгово-промышленные новости ELCOMART.COM" обязательна.



    info@elcomart.com
    При использовании материалов сайта в электронном виде активная ссылка на elcomart.com обязательна.