• Главная
  • ЛЕНТА НОВОСТЕЙ
  • АРХИВ
  • RSS feed
  • Протистояння України і Росії: газова проблема
    Опубликовано: 2005-11-29 15:27:00
    Прага, 28 листопада 2005 року - Початок передвиборчої кампанії в Україні збігся із початком чергового загострення газового протистояння між Москвою і Києвом. На цьому наголошує російська газета "Коммерсантъ", зауважуючи, що українським політикам доведеться чимось пожертвувати, щоб заслужити підтримку Москви.
     
    Російський "Газпром" офіційно вимагає від "Нафтогазу України" перейти з дотеперішніх бартерних розрахунків на оплату усіх операцій готівкою, "живими" грошима. Але, зазначає "Коммерсантъ", ніде не фігурує той факт, що "Газпром" вимагає підняти ціну за російський газ більше ніж утричі, тоді як транспортний тариф прокачування газу територією України пропонує підняти лише у 2,5 рази. Починаючи з нового року розрахунки на таких умовах раніше чи пізніше спровокують енергетичну і соціальну кризу в Україні, прогнозує "Коммерсантъ".
     
    У статті мовиться і про те, що Україна розробила нову схему бартерних розрахунків за російський газ - Київ готовий розплачуватися військовою технікою. Однак, наголошує "Коммерсантъ", Росія на бартер не йде.
     
    "Необхідно у відносинах з Україною при розрахунках за газ відійти від "сірих", незрозумілих розрахунків. Потрібно перейти на світові ціни", - цитує "Коммерсантъ" російського прем'єр-міністра Михайла Фрадкова. А також наводить слова прес-секретаря "Газпрому" Сергія Купрянова, який заявив: "Якщо Україна має добре озброєння, потрібно знайти покупця й продати його, а за газ хай платять нам гроші, як це прийнято в цілому світі".
     
    Головний інтерес Москви, пише "Коммерсантъ", отримати контроль над газовими мережами на території України. І тут Кремль пропонує київській владі різні варіанти: від приватизації російською стороною хоча б 50% трубопроводів - до довгострокової оренди усіх мереж у рамках російсько-європейського консорціуму.
     
    Сьогодні ключ до вирішення газової проблеми перебуває в руках уряду Юрія Єханурова, а значить - пропрезидентських сил в цілому. Тоді як іншим учасникам нинішніх виборчих перегонів в Україні доводиться лише стежити збоку за перебігом переговорів і займатися власним піаром. На даний момент саме лідер Партії реґіонів Віктор Янукович є очевидним фаворитом Москви. У Віктора Януковича було своє свято - він у Красноярську брав участь у з'їзді партії "Єдина Росія", зазначає "Коммерсантъ".
     
    Ще одна московська газета "Известия" наголошує, що жорсткість російської позиції, можливо, обумовлена "не лише економічними, але й політичними мотивами.
     
    А вже часопис "Время новостей" пише, що з нового року країни СНД, котрі закуповують російський газ, отримають від Москви неприємний, але передбачуваний подарунок. Ціни на російський газ для України, Молдови, Грузії, Азербайджану та Вірменії з 1 січня виростуть до європейського рівня.
     
    Ключове місце у процесі переходу на європейські ціни для країн СНД займають переговори із великим споживачем у реґіоні -Україною. До останнього часу ці переговори перебували у найжорсткішій кризі. Раптове скасування візиту до Києва російського прем'єра Михайла Фрадкова минулого тижня стала апогеєм цих, так би мовити, "переговорів", зазначає московська газета "Время новостей".
     
    “Радіо Свобода”
     
     


    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с ELCOMART.COM активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Торгово-промышленные новости ELCOMART.COM" обязательна.



    info@elcomart.com
    При использовании материалов сайта в электронном виде активная ссылка на elcomart.com обязательна.