• Главная
  • ЛЕНТА НОВОСТЕЙ
  • АРХИВ
  • RSS feed
  • Юлiя Тимошенко: "Якби ми бралися за заколот, то його зробили б!"
    Опубликовано: 2005-12-08 16:16:00

    -- Днями виповнилося три мiсяцi з часу тiєї скандальної прес-конференцiї Олександра Зiнченка, яка спричинила полiтичну кризу, що, у свою чергу, призвела до вашої вiдставки з посади прем'єр-мiнiстра? Як ви сьогоднi сприймаєте те, що сталося на початку вересня? Може, якби Зiнченко тодi змовчав, у вашiй долi нiчого б не змiнилося?

    -- Коли нинi говорять, що такi конфлiкти, якi вiдбулись у владi, це погано, -- я з цим не згодна. Я кажу, це добре, що стався такий конфлiкт.Ми всi, коли змiнювали владу, говорили про потребу її очищення. У владну команду прийшли двi групи людей. Одна, яка, власне, планувала використати всi можливостi держави для того, щоб поповнити свої статки. I друга частина, що прийшла зовсiм для iншого -- вона прийшла будувати Україну.

    Гiрше було б, якби всi прийшли заробляти статки. А так хоча було кому розповiсти про це суспiльству. I менi здається, що це прекрасно, коли високi посадовцi можуть називати речi своїми iменами, можуть давати iнформацiю, яку суспiльство не може дiстати iншим способом. Саме публiчнiсть i є очищенням. Тому я не шкодую, що втрачено посаду, що вiдбувся конфлiкт.

    -- Але Ющенко каже, що всi звинувачення виявилися безпiдставними, що нi Зiнченко, нi Турчинов нiчого не змогли довести?..

    -- Пiсля революцiї в суспiльство привнесено абсолютно нове явище. Це -- вiдчуття суспiльством того, як працює влада. I тому до того, як Зiнченко сказав цi речi, весь депутатський корпус, вся бiльш-менш значуща бiзнес-команда, всi чиновники i полiтики вже знали нюанси того, що вiн оголосив. Знали, стикаючись з цим щодня, вiд обмiну iнформацiєю, вiд сигналiв, якi надходили з тих чи iнших кiл.

    Коли всi знають, що вiдбувається в усiх деталях, то для цього, умовно кажучи, навiть Зiнченко вже не потрiбен, бо таке знання вже було.

    Тому менi здається помилкою зараз акцентувати увагу на тому, що от дайте цей папiрець чи оцей. Та в нас будь-якi папери пiдроблять. Тому менi здається, дуже добре, що пiсля революцiї кожен полiтик -- як на долонi. Це i є наше надбання.

    -- Вiктор Ющенко заявляв, що вiн вам пропонував мир i об'єднання. Чому вашому блоковi i "Нашiй Українi" не вдалося домовитися?

    -- Насамперед -- з Президентом я так i не зустрiлася. Я подiляю те гасло, з яким "Наша Україна" йшла на минулi вибори -- "Не словом, а дiлом!" Але й слова бувають рiзнi. I коли ми вийшли на рiчницю Майдану, коли стояли перед людьми, абсолютно не важко було Президенту зробити крок назустрiч...

    I менi здається, що нiякi iншi пояснення не потрiбнi. Бо насправдi сьогоднi люди чекають вiд нас тiльки єдностi. Вони чекають, щоб ми думали про Україну, а не про власнi образи та амбiцiї.

    -- Але багато хто саме вас вважає причиною розколу в помаранчевому таборi. Мовляв, ви не хотiли бути завжди на других ролях, а тому спровокували конфлiкт, щоб звiльнитись, образно кажучи, з-пiд опiки Ющенка. Хiба це не так?

    -- Хочу вам сказати, що я категорично не була iнiцiатором якихосьполiтичних розлучень. Бо думаю, тiльки єднiсть є запорукою того, що ми досягнемо справжнього результату.

    Думаю, нi в кого немає сумнiвiв у тому, що я не хотiла йти з посади прем'єр-мiнiстра, бо там надзвичайно багато роботи. А за сiм мiсяцiв навiть дiти не народжуються, не те щоб країну можна було перебудувати. Тому пiдозрювати мене в тому, що я якимось чином iнiцiювала наше полiтичне розлучення, було б абсолютно невмотивовано.

    -- А що це було за таємниче вечiрнє засiдання в лiсi, на яке ви запросили деяких урядовцiв та силовикiв. Зокрема, мiнiстра оборони, главу СБУ та генпрокурора, який потiм про це усiм розповiв? Бо ходять чутки, що там ви готували якийсь заколот...

    -- Насправдi менi поставили умову, що я мушу освятити, завiзувати звiльнення всiх тих людей, якi пiдтримували мене в урядi. Це -- Олександр Турчинов, команда Пинзеника, багато iнших людей. Власне кажучи, менi поставили таку умову для того, щоб я зберегла посаду.

    Враховуючи, що давати вiдповiдь треба було термiново, я зiбрала саме тих людей, до яких i були претензiї, бо бiльшiсть iз них -- це була команда. Тому я порадилася, i цi люди сказали, щоб я чинила так, як вважала за потрiбне.

    Хочу сказати, що все це нашим опонентам треба якось пояснювати, тому завжди шукають якiсь пояснення: то лiс, то неподача руки "любим друзям", то ще щось. Вважаю, що не слiд шукати приводiв для того, щоб перебувати по рiзнi боки барикад. Потрiбно шукати єднiсть. I ще: як правило, ту справу, за яку я берусь, ми завжди доводимо до логiчного завершення i реалiзацiї. Так що, якби ми бралися за заколот, то його зробили б! Просто ми за це нiколи не бралися (Смiється).

    -- Ви кажете, що "друзi" шукають привiд, щоб пояснити вашу вiдставку. Але навiть сам Президент неодноразово заявляв, що внаслiдок дiяльностi вашого уряду загальмувався рiст ВВП, а в серпнi навiть був мiнус. Окрiм того, час вашого прем'єрства запам'ятався низкою криз i невиконаних обiцянок, наприклад, про м'ясо, яке "летiло, їхало, пливло", а в пiдсумку цiни лише зросли, а не знизились...

    -- Я хочу головне пiдкреслити: з першої хвилини перемоги Вiктора Ющенка частина людей з його оточення почала боротися за те, щоб я не стала прем'єр-мiнiстром. Пiсля того, як я посiла цю посаду, у них була вже iнша мета -- мене дискредитувати i вiдправити у вiдставку до вересня. Я там нiкому не була потрiбна, окрiм тих людей, якi стояли на Майданi. З першого дня моєї роботи в урядi була страшна протидiя.

    -- З боку кого?

    --
    Безумовно, центром усього був Порошенко. Уряд був подiлений на двi нерiвнi частини. Одна, яка стояла на державницьких засадах, i друга, бiльша частина, яка нищила прем'єра.

    -- Можете назвати прiзвища? Бо все це якось неперсонiфiковано.

    -- Знаєте, я все-таки мрiю про те, що ми з Ющенком зможемо бути єдиною командою, i я хочу цього. Тому я не називаю прiзвища -- не тому, що хочу скрити їх. Мова йде про те, що я не хочу ескалацiї конфлiкту нi за яких обставин.

    Але повiрте менi, нiколи в Українi за останнi роки не було такої динамiки зростання, про яку казали Кучма i Янукович. Це були лише передвиборнi технологiї. А от ми на сiмдесят вiдсоткiв збiльшили доходи бюджету, не пiднiмаючи податкiв. А це опосередковано свiдчить про реальне, а не штучне зростання ВВП.

    Безумовно, в роботi уряду могли бути якiсь помилки, особливо, якщо вiн працював в повнiй блокадi. Але ми йшли до мети i за сiм мiсяцiв зробили дуже багато.

    -- Вам зараз закидають, що у вас зiбралося дуже багато колишнiх "кучмiстiв". Називають прiзвища Абдулiна, Фельдмана, Волкова... Як пояснити їх появу у вашому таборi?

    -- Коли наш уряд лише почав працювати, парламент не змiнився. I була велика кiлькiсть народних депутатiв, якi пiд "кучмiзмом" жили, бо були залежнi вiд Кучми, бо нездатнi були, як я, пiти до в'язницi. В той час, коли в парламентi почалася така дестабiлiзацiя уряду, спочатку м'яка, потiм жорсткiша, урядовi треба було на когось покладатися. I менi дуже приємно було бачити, як люди, якi знаходилися пiд "кучмiзмом", зiтхнули i з великим задоволенням прийшли в нашу команду.

    -- Але ж це по сутi такi ж самi пристосуванцi, як i тi, що прийшли до Ющенка?

    - У нашiй командi є сцементоване роками мiцне ядро, що живе своїми iдеями i цiнностями, якi нiхто похитнути не може. I новi люди, якi прийдуть до нас, можуть або прийняти їх i жити з нашою командою, або ж, якщо не зможуть жити з цими принципами, безумовно, пiдуть. Нiякi новi люди не зможуть змiнити нашого бачення майбутнього України.

    А тi, хто створював i створює ядро "Нашої України", вони формують i полiтику, впливають на рiшення. В цьому i є рiзниця.

    -- Минулого тижня нашiй газетi дав iнтерв'ю Павло Лазаренко. В ньому вiн заявив, що дуже хоче зустрiтися з вами i має до вас ряд серйозних запитань. Чому вiн так хоче з вами порозмовляти?

    -Я можу сказати, що нiяк не спiлкуюся з Лазаренком. Я багато рокiв не мала з ним жодної розмови, спiлкування... Менi просто важко сказати. Ми настiльки люди на рiзних орбiтах, що просто не можу прокоментувати його думки, погляди, задуми.

    -- Якщо "Громада" пройде в парламент (з Лазаренком чи без нього), ви бачите цю партiю в числi своїх можливих спiльникiв?

    -- Послухайте, ми збираємося взяти бiльшiсть у парламентi й поки що про блокування не думаємо. Єдине, що ми твердо знаємо, що ми будемо з Президентом, а далi життя покаже.

    -- Як ви гадаєте, чому виявилося таким сильним розчарування народу у "помаранчевiй" командi? Це народ сам надто високо пiдняв собi планку очiкувань, чи все-таки виннi полiтики?

    -- Я переконана, що таку вiйну з клановою системою, з дуже серйозними наслiдками, якi залишив режим Кучми, виграти тiльки за однi вибори i за один бiй неможливо. Це процес. Система дуже опирається i вона, в тому числi, опиралася в таборi Вiктора Ющенка, бо там є такi люди.

    Тому менi здається, що нiякого розчарування бути не може. Ми почали переможну ходу i завершимо її виграшем на парламентських виборах. Тому будь-яке розчарування нинi -- це голос на користь Януковича.

    expres.ua



    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с ELCOMART.COM активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Торгово-промышленные новости ELCOMART.COM" обязательна.



    info@elcomart.com
    При использовании материалов сайта в электронном виде активная ссылка на elcomart.com обязательна.