• Главная
  • ЛЕНТА НОВОСТЕЙ
  • АРХИВ
  • RSS feed
  • «Небажаний» гість
    Опубликовано: 2006-01-11 15:16:00

    Міністр закордонних справ Польщі Стефан Меллєр, який 9-10 січня здійснив візит до Києва, став першим головним дипломатом країни Європейського Союзу, котрий відвідав Україну після закінчення українсько-російської газової війни.

    Основну частину візиту було заплановано саме на вівторок, коли Кабмін звітував перед Верховною Радою про залагодження газового конфлікту з Росією. Запланована зустріч Меллєра з Юрієм Єхануровим так і не відбулася, оскільки останній більшу частину дня був зайнятий у Верховній Раді, яка й відправила його у відставку.

    У Київ головний польський дипломат прилетів для того, щоб, за його ж словами, довідатися «від українських партнерів про перебіг газової кризи», як Україна бачить майбутнє відносин із Росією та в який спосіб будуватиме їх, зокрема у сфері постачання енергоносіїв. Окрім того, Меллєра цікавило, як українська влада оцінює рік, що минув після помаранчевої революції, як триває передвиборна кампанія, які зміни відбулися за рік у правовому полі, що могли б наблизити Україну до Європейського Союзу.

    Звичайно, ЄС і Польщі зокрема не терпиться дізнатися, яким чином Україні вдалося владнати газовий конфлікт із Росією, причому на шкоду останній, зокрема «Газпрому». Малоймовірно, однак, що Президент Віктор Ющенко чи тепер уже в. о. міністра закордонних справ Борис Тарасюк докладно розповіли Меллєру, чому «Газпром» погодився підписати невигідну для себе угоду з «Нафтогазом України» про експорт газу до України через швейцарського посередника «РосУкрЕнерго». Зважаючи на публікації в польській пресі, тамтешня громадськість ще не достатньо чітко розуміє теперішні механізми українсько-російської газової торгівлі. Попри це, в Польщі добре зрозуміли, що українська опозиція називатиме перемогу уряду поразкою та піде в наступ, однак не могли передбачити, що цей наступ у формі відставки відбудеться так швидко, що в часі збігатиметься з візитом міністра закордонних справ.

    Зустріч Стефана Меллєра з Президентом Віктором Ющенком, яка тривала 1,5 години та була першою вчора вранці, не віщувала ще нічого надзвичайного. Ющенко розповів Меллєру про свої плани диверсифікації постачання природного газу в Україну, будівництво нових газопроводів на території України, до чого запросив Польщу, а головне - заявив, що досягнута кілька днів тому з «Газпромом» домовленість про постачання російського та центральноазійського газу Україну цілком влаштовує.

    В. Ющенко підтвердив запрошення президентові Польщі Лєху Качиньскі відвідати Україну в лютому. Після цього глава держави вирушив до Астани на інавгурацію Нурсултана Назарбаєва.

    Голова Верховної Ради України Володимир Литвин, відомий своєю критикою останньої угоди між «Нафтогазом України» та Газпромом», розповів Стефану Меллєру про негативні висновки, поширені в парламенті. Здебільшого розмова точилася саме довкола цієї теми. В. Литвин зазначив панові Меллєру, що однією з причин критики є різниця ціни на російський газ для України від ціни на його транзит українськими газопроводами до Європи. Під кінець голова ВР коротко окреслив, яким може бути розклад сил у наступному складі парламенту та які коаліції можуть в ньому утворитися. Заплановану на вчорашній ранок зустріч польського міністра з Юрієм Єхануровим довелося відразу скасувати, оскільки тоді ще прем’єр-міністр Єхануров готувався до звіту у Верховній Раді. Як виявилося, марно.

    До речі, колишній президент Польщі Алєксандр Кваснєвський у вчорашньому інтерв’ю «Газеті Виборчій» поскаржився на свою непотрібність під час газової війни між Україною та Росією. За його словами, якби він і надалі був главою держави, то використав би чимало можливостей для врегулювання кризи, домігся б від Євросоюзу жорсткішої позиції. Варто лише згадати його посередництво під час помаранчевої революції. Натомість чинний президент Качиньскі, як відомо, не вирізнявся особливою активністю під час газової кризи. Можна припустити, що активна підтримка України з боку Польщі посилила б внутрішні позиції уряду Єханурова та перешкодила або хоча б відтягнула його відставку.

    "Львівська Газета"    



    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с ELCOMART.COM активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Торгово-промышленные новости ELCOMART.COM" обязательна.



    info@elcomart.com
    При использовании материалов сайта в электронном виде активная ссылка на elcomart.com обязательна.