• Главная
  • ЛЕНТА НОВОСТЕЙ
  • АРХИВ
  • RSS feed
  • Ющенко пропонує план з врегулювання політичної кризи
    Опубликовано: 2006-01-25 16:48:00

    Перший заступник голови Секретаріату президента Іван Васюник оприлюднив пропозиції президента України Віктора Ющенка з врегулювання політичної кризи до парламенту, уряду та політичних сил. Сьогодні на брифінгу в Києві він представив план президента, який складається з шести ініціатив.

    Перший пункт плану – запровадження мораторію на висловлювання та дії з боку учасників політичного діалогу, які можуть призводити до подальшої дестабілізації ситуації в Україні. За словами І.Васюника, однією з форм такого мораторію президент бачить підготовку і проголошення відповідної заяви від свого імені, а також від голови Верховної Ради та прем’єр-міністра.

    Другим пунктом плану є відновлення повноцінної роботи Конституційного Суду України. Зокрема, за словами І.Васюника, першим кроком Ради на наступній сесії повинно стати приведення до присяги вже призначених суддів КС від президента і з’їзду суддів, а також призначення суддів КС від парламенту.

    Третім пунктом плану В.Ющенка, за словами І.Васюника, є ініціатива створення «відповідного круглого столу з питань енергозабезпечення і енергозбереження, до якого будуть запрошені народні депутати, представники ділових кіл і виконавчої влади. Метою цієї ініціативи є вироблення консолідованої і довготривалої позиції з питання, яке збурило ситуацію в протистоянні між Кабміном і Верховною Радою. За словами І.Васюника, вчора за його координації вже відбулося перше засідання відповідної робочої групи.

    Четвертий пункт плану В.Ющенка стосується підготовки і забезпечення чесних і прозорих парламентських виборів в березні цього року. За словами І.Васюника, відповідний указ президента, який підписано 23 січня, а також запровадження постійного моніторингу ситуації та миттєва реакція президента на порушення виборчого законодавства стимулюватимуть досягнення цієї мети. Крім того, зазначив І.Васюник, президент переконаний, що суб’єкти виборчого процесу повинні знайти в собі сили підписати угоду про невикористання у виборчому процесі тем, що розділяють суспільство, зокрема мови, федералізму та сепаратизму.

    П’ятим пунктом плану президента є вироблення постійного механізму, який в умовах зміненої законом №2222 Конституції, забезпечить досягнення стабілізації в суспільстві. Зокрема, зазначив І.Васюник, з учорашнього дня приступила до роботи тристороння група, до якої входять по три представника від президента, голови ВР та уряду, яка вже затвердила план реалізації пропозицій президента, а також має створити умови для збереження і забезпечення динаміки суспільного розвитку, що, передусім, передбачає прийняття ВР на наступній сесії пакету законів, визначених першочерговими.

    Останнім пунктом плану президента, який озвучив І.Васюник, є доручення глави держави своєму Секретаріату терміново приступити до діалогу з представниками ВР, уряду і політичних сил, а також до виконання зазначеного плану.

    "Сьогодні ми звертаємося до представників кожної фракції в ВР, які входять у робочу групу при Політичній раді при президентові України, для того, щоб завтра зібратися на засідання робочої групи і обговорити план президента», – зазначив І.Васюник.

    І.Васюник зазначив, що після проведення ряду консультацій президент переконаний, що голова ВР В.Литвин зацікавлений в конструктивному діалозі. «Маючи такого партнера, ми думаємо, що це вже є крок до можливої реалізації цього плану», – сказав він. На запитання про позиції інших політичних сил до запропонованого діалогу, І.Васюник висловив сподівання, що і лідер СПУ Олександр Мороз, і лідер БЮТ Юлія Тимошенко будуть учасниками цього процесу.

    І.Васюник наголосив, що зазначений план розрахований виключно на період до проведення виборів і до формування нового уряду.

    "Радiо - ЕРА"



    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с ELCOMART.COM активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Торгово-промышленные новости ELCOMART.COM" обязательна.



    info@elcomart.com
    При использовании материалов сайта в электронном виде активная ссылка на elcomart.com обязательна.