• Главная
  • ЛЕНТА НОВОСТЕЙ
  • АРХИВ
  • RSS feed
  • В Кіровоградській ОДА відбулося засідання представників Ради соціального партнерства
    Опубликовано: 2006-01-27 15:00:00

    Засідання проводилося за дорученням Кабінету Міністрів України, проте з ініціативи Анатолія Дмитровича воно носило демократичну форму: по суті це була тристороння робоча зустріч за участю облдержадміністрації, представників профспілок та роботодавців, на якій піднімалися та обговорювалися проблеми захисту інтересів працівників.

    Анатолій Ревенко розповів про роботу, яка проводилася у зазначеному напрямку органами виконавчої влади минулого року. Зокрема, він повідомив, що на першому місці було вирішення питання соціального забезпечення жителів області: виплата гідної заробітної плати та погашення боргів щодо оплати праці за попередні роки. За словами Анатолія Дмитровича, фонд оплати праці за минулий рік збільшився на 34%.

    Середній показник заробітної плати в області зріс на 37,1% і склав 624 грн. Навіть якщо врахувати показники інфляційних процесів, то можна зазначити, що реальне зростання середньої заробітної плати також досить відчутне – за статистичними даними на 19,7%. Проте невирішеною залишається проблема низького рівня зарплати в сільській місцевості. На сьогодні середня зарплата на селі – 393,7 грн., що на 13 % нижче прожиткового мінімуму.

    Щодо ліквідації заборгованості із заробітної плати, то перший заступник голови ОДА повідомив, що проблема практично не вирішена. Проте за його словами показники заборгованості в області вдалося істотно скоротити – загальна сума зменшилася на 23% і сьогодні складає 28,4 млн. грн. У семи районах Кіровоградщини заборгованість із виплати зарплати відсутня.

    Ще одна проблема області, вирішення якої було серед першочергових завдань, - безробіття. Середній показник безробіття на Кіровоградщині вищий від середнього в державі. Сьогодні він складає 9,7%. До того ж, ще одним негативним явищем, яким ознаменувався минулий рік, були масові звільнення робітників "за згодою сторін" в Новоархангельському , Олександрівському та інших районах.

    За уточненнями Марини Родіонової, директора обласного центру зайнятості, основна причина таких звільнень – небажання роботодавців виплачувати своїм працівникам вихідну допомогу. У такий спосіб вони примушували людей реєструватися в центрах зайнятості і там отримувати допомогу по безробіттю. Гостро стоїть і проблема легалізації праці в області – виявлено десятки тисяч працівників, трудові відносини роботодавців з якими оформлені неналежним чином. Однак програму зайнятості населення на 2005 рік щодо створення нових робочих місць вдалося виконати на 100,8%.

    Від профспілок виступив Яків Бондар, голова ФПО Кіровоградської області. Він зазначив, що ініціатива проведення подібних зустрічей викликана трудовим колективним спором Кабінету Міністрів і Федерації профспілок України (причина – штучне заниження деяких показників бюджету). За його словами, робота із захисту інтересів робітників минулого року велася різними структурами досить активно. Проте багато проблем залишилися невирішеними через нескоординованість дій (та ж заборгованість із виплати зарплати та протизаконне звільнення працівників). Тому Яків Андрійович закликав співпрацювати активніше і реанімувати роботу Ради соціального партнерства, яка в 2005 році практично не проводилася.

    У свою чергу Олександр Саінсус, голова правління ВАТ "Червона зірка", зазначив, що у прагненні поліпшити добробут населення штучно, часто порушуються закони економіки і це призводить до негативних наслідків. Наприклад, минулорічне підвищення заробітної плати призвело до скорочення робочих місць і невиплати заборгованості із заробітної плати, оскільки зростання продуктивності праці і розширення обсягу виробництва на підприємствах області не було. "Ми повинні завжди продумувати свої дії на кілька кроків вперед, а для цього потрібно частіше зустрічатися і обговорювати проблеми, тому що багато з них можна вирішити на регіональному рівні", - підсумував Олександр Дмитрович.

    Також під час засідання було обговорено багато конкретних проблем і питань стосовно захисту інтересів працівників. Зокрема учасники зустрічі переймалися проблемою дефіциту кваліфікованих працівників, низьким рівнем зарплати, зайвим формалізмом, з яким зустрічаються підприємці під час роботи тощо.

    На закінчення засідання Анатолій Ревенко визнав прорахунком відсутність подібних зустрічей минулого року. Тому було вирішено проводити засідання Ради соціального партнерства щомісяця. На наступному засіданні запропоновано обговорити і знайти шляхи вирішення найвагоміших і найактуальніших проблем, порушених на цьому засіданні.

    Прес-служба КМУ



    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с ELCOMART.COM активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Торгово-промышленные новости ELCOMART.COM" обязательна.



    info@elcomart.com
    При использовании материалов сайта в электронном виде активная ссылка на elcomart.com обязательна.