• Главная
  • ЛЕНТА НОВОСТЕЙ
  • АРХИВ
  • RSS feed
  • Горбулін прокоментував українсько-російські відносини
    Опубликовано: 2006-01-27 15:43:00

    Володимир Горбулін, Радник Президента України, прокоментував нинішній стан українсько-російських відносин. «Нема нічого неочікуваного у наших відносинах. Росія дуже чітко почала захищати свої національні інтереси. Хотілося б, щоб і ми, як країна, почали дуже чітко захищати свої національні інтереси», – сказав В. Горбулін на сьогоднішньому брифінгу. Про це ELCOMART Политика повідомила прес-служба Президента.

    Зокрема, порушуючи тему українсько-російських газових домовленостей, В. Горбулін висловив переконання, що угода, підписана 4 січня, має бути розширена міждержавною угодою про постачання й транзит російського газу. У цій ситуації, переконаний Радник Президента, Україна має враховувати свою залежність від зовнішніх поставок газу. Однак наша держава, як головний транзитер російського палива, має достатньо ресурсів, аби послідовно відстоювати свої національні інтереси, переконаний В. Горбулін. Він нагадав, що територією України проходить 85% експортного газу з Росії. «Україна може мати дуже жорстку позицію, бо це серйозний ресурс», – наголосив В. Горбулін.

    Говорячи про перспективи створення спільного підприємства між НАК «Нафтогаз» та російським «Газпромом», В. Горбулін відзначив, що нині «є тверда політична воля Президента і уряду створити це спільне підприємство». Водночас, на його думку, «цьому повинна передувати чистота позицій «РосУкрЕнерго».

    Щодо тимчасового базування на території України російського Чорноморського флоту, В. Горбулін ще раз наголосив, що Україна не має наміру переглядати терміни дій угод від 28.05.1997. «Україна не може піти на денонсацію домовленостей, бо це свідчитиме про її непередбачуваність», – сказав В. Горбулін. При цьому, на його думку, наша держава має переглянути умови перебування флоту. Йдеться про умови оренди земельних ділянок, наведення порядку в ситуації, що склалася з суборендою деяких об’єктів, використанням об’єктів навігації, а також з безкоштовним використанням російською стороною радіочастот. В. Горбулін також наголосив на необхідності провести повну інвентаризацію об’єктів, якими користується Чорноморський флот.

    «Це важка робота, але без неї неможливо обійтися», – сказав В. Горбулін. Він також нагадав, що на 14 лютого заплановано початок українсько-російських переговорів щодо Чорноморського флоту. Про це нещодавно домовилися секретарі РНБОУ та Ради безпеки РФ.

    Продовження переговорів, на думку В. Горбуліна, потребує і тема припинення експорту до Росії молочної і м’ясної продукції з України. «Загалом можуть бути претензії до роботи нашої митниці і ветеринарної медицини, але вони не можуть бути такими обтяжливими, щоби приймати рішення про повне припинення постачання продукції з України до Росії», – сказав В. Горбулін. Крім того, українська сторона вже внесла пропозиції щодо посилення такого контролю, зазначив він. За словами В. Горбуліна, обмеження, накладені російською стороною, негативно позначаться не лише на українських виробниках. Внаслідок цих змін, у Росії ціни на м’ясну та молочну продукцію можуть зрости на 10-15%, сказав Радник Президента.

    В. Горбулін висловив сподівання, що 1 лютого переговори з цього питання будуть продовжені на рівні Міністерства аграрної політики України та Міністерства сільського господарства Російської Федерації.

    ELCOMART Политика



    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с ELCOMART.COM активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Торгово-промышленные новости ELCOMART.COM" обязательна.



    info@elcomart.com
    При использовании материалов сайта в электронном виде активная ссылка на elcomart.com обязательна.