• Главная
  • ЛЕНТА НОВОСТЕЙ
  • АРХИВ
  • RSS feed
  • Перерахунок голосів вигідний і тим, хто чесно виграв, і тим, хто програв
    Опубликовано: 2006-04-04 17:42:00

    Перерахунок голосів – найкращий спосіб довести, що парламентські вибори в Україні відбулися без порушень не лише у частині ведення виборчої кампанії, а і у частині підрахунку голосів.

    Ці вибори стали справжнім святом української демократії, коли партії та кандидати за всіма кращими демократичними канонами мали можливість агітувати за свої партії та блоки, отримали рівний доступ до засобів масової інформації та не мали жодних перешкод аби зустрічатися з своїми виборцями. Такого в історії України ще не було, і самі парламентські вибори поза сумнівами стануть прикладом того, чого може досягти країна, у якій громадяни зуміли мирними засобами перемогти автократичний режим.

    Але це свято демократії мало фальшивий заключний акорд – процес підрахунку голосів викликав чимало запитань у різних за своїм ідеологічним спрямуванням партій. Фактично, в Україні не виявилося жодного територіального виборчого округу, де би не мало місце дивне незбігання цифр у протоколах, які мали на руках представники партій, і цифрах, які подали до ЦВК територіальні виборчі комісії. Причому часто цифри в протоколах, які мали на руках партії, теж не збігалися між собою – виходило так, що ДВК часто видавали спостерігачам від різних партій протоколи з зовсім різними цифрами, а у територіальну виборчу комісії могла бути надіслана зовсім інша, ще одна версія протоколу. І такого в історії України теж ще не було.

    Наприклад, по ТВО №43 в м. Горлівка на Донеччині із169 дільничних протоколів у 35 виявилися цифри, які разюче відрізняються від цифр, попередньо оприлюднених ЦВК. І подібні незбігання фіксуються представниками різних партій по всій Україні.

    Ще більшими «сюрпризами» завершуються ситуації, коли представникам партій вдавалося добитися перерахунку голосів. У Херсоні, наприклад, у мішках, де мали би бути використані виборчі бюлетені виявився чистий папір. А у підвалі Соснівської райради м. Черкаси “навпаки” – активісти Громадянської партії ПОРА у присутності правоохоронних органів виявили невикористані і «непогашені» бюлетені, які невідомо як там опинилися.

    У партій, які стверджують, що під час підрахунку голосів мали місце фальсифікації, є десятки заяв від людей, які голосували на дільницях за ці партії, а у протоколах дільниць, де вони голосували, стоїть цифра «0». У Громадянської партії ПОРА таких заяв вже є 12.

    Але найпроблемнішим є те, що через десятки і сотні таких фактів в українських громадян є серйозні підстави сумніватися у тому, що ці вибори відбулися чесно. А якщо громадяни не повірять у те, що від їхнього голосу залежить доля країни, програють усі.

    Перерахунок голосів – найкращий спосіб довести, що парламентські вибори в Україні відбулися без порушень не лише у частині ведення виборчої кампанії, а і у частині підрахунку голосів. Це буде незаперечним доказом того, що влада готова відкрито і аргументовано довести, що в Україні відбулися справжні демократичні вибори, і що нинішня влада, поза сумнівами, є легітимною.

    Саме тема легітимності влади ставала основним аргументом для перерахунку голосів у інших демократичних країнах, коли з’явилися публічні докази, що голоси виборців підраховані з помилками. Найсвіжіші приклади – перерахунок голосів під час недавніх президентських кампаній у Польщі і США. Тоді такий перерахунок зайвий раз довів, що владі у цих країнах нема чого приховувати – якщо є сумніви у тому, що ця влада змогла забезпечити демократичні вибори. Причому, це додало авторитету владі не лише в цих країнах, а і серед демократичної міжнародної спільноти, яка переконалася у цілковитій прозорості виборчого процесу і в найбільшій демократії світу, і в недавній країні “соцтабору”.

    Для України, однак, така процедура має особливе значення. Недавня мирна “помаранчева революція” стала наслідком системної фальсифікації виборів, за що не поніс відповідальності жоден високий чиновник та жодна політична сила. Саме безкарність і безвідповідальність – причина того, що в Україні можуть знову у когось засвербіти руки порахувати “так, як треба”. Отож, перерахунок голосів може виявити не лише можливі помилки у підрахунку голосів, а і доказово з`ясувати, яким політичним силам небайдужа слава Ківалова. Остаточне і безсумнівне з`сування результатів виборів - це очищення українського політикуму – очищення раз і назавжди.

    Для Громадянської партії ПОРА, яка постала на чеснотах Майдану, це питання є особливо принциповим.

    Нарешті, перерахунок голосів чи не вперше в історії України створить умови, коли результати парламентських виборів визнають ті, хто програв. А визнання результатів виборів УСІМА партіями - свідчення того, що в країні існує консенсус щодо демократії як єдиної системи управління країною. І, звичайно, перерахунок має стати свідченням сили тих партій, які виграли. Звичайно, якщо буде підтверджено, що такий виграш був чесним.

    Сергій ТАРАН, блок ПОРА-ПРП

    Инф. Рolitikum

     



    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с ELCOMART.COM активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Торгово-промышленные новости ELCOMART.COM" обязательна.



    info@elcomart.com
    При использовании материалов сайта в электронном виде активная ссылка на elcomart.com обязательна.