• Главная
  • ЛЕНТА НОВОСТЕЙ
  • АРХИВ
  • RSS feed
  • Роз’яснення від НАК “Нафтогаз України”
    Опубликовано: 2006-03-24 14:23:00

    24 січня у деяких інтернет-виданнях було розповсюджено інформацію про те, що НАК “Нафтогаз України” нібито знаходиться на межі банкрутства. Інформаційна політика Компанії не передбачає коментування подібних тенденційних публікацій, оскільки їх поява зумовлена виключно політичними чинниками і є одним з елементів передвиборчої боротьби.

    Однак зважаючи на високу суспільну важливість питань, що стосуються функціонування нафтогазової галузі України, НАК “Нафтогаз України”  надає необхідні роз’яснення щодо кредитної політики компанії.

    1.         Усі кредити, отримані НАК “Нафтогаз України” у банків-нерезидентів, є незабезпеченими (бланковими).

    Довідка: Бланковий кредит – кредит, який надається банком без обов’язкового еквівалентного забезпечення покриття кредиту товарно-матеріальними цінностями або цінними паперами. Бланковим кредитом користуються в основному стабільні, дисципліновані клієнти, які мають довготривалі ділові стосунки з банком, довіряють йому свої фінансові операції та мають високу платоспроможність. – Енциклопедія бізнесмена, економіста, менеджера. К.: Міжнародна економічна фундація, 2002. – С. 77.

    Таким чином, твердження анонімного автора статті: “Тогда не только банкирам, но и всем «маленькім українцям» станет известно значение термина «бланковый кредит». В отличие от кредита обычного, выдаваемого под залог чего-либо (зачастую – имущества компании), по бланковому - кредитор вправе потребовать у компании что угодно” – є апріорі неправдивим. Жодної загрози від бланкових кредитів для  майна Компанії немає.

    2.         Кредити НАК “Нафтогаз України”  отримані у декількох провідних світових банків – таких, як “Дойче Банк”, “Стандард Банк”, “Депфа банк”. Це переконливо доводить, що, по-перше, найбільші світові фінансові установи довіряють діловій репутації НАК “Нафтогаз України” і визнають високу платоспроможність Компанії. По-друге, це унеможливлює ситуацію, при якій кредитні зобов’язання Компанії будуть використані з метою тиску на неї. А отже, версія про те, що якась одна компанія може впливати на декілька найбільших світових банків, є абсурдною.

    3.         Провідні світові фінансові інституції, які надають кредити Компанії, з особливою відповідальністю ставляться до питань платоспроможності своїх клієнтів – інакше вони ризикують не лише власними коштами, але й репутацією. Тому апріорі неможливо уявити ситуацію, коли кредити на сотні мільйонів доларів надаються компаніям, що мають фінансові проблеми, тим більше – знаходяться на межі банкрутства.

    4.         Всі кредити НАК “Нафтогаз України”  в рамках чинної процедури проходять погодження у Фонді держмайна України. Це є додатковою гарантією того, що кредитна політика не нестиме загрози державним майновим інтересам. По всіх кредитах НАК “Нафтогаз України”  таке погодження було отримане.

    5.         7 березня 2006 року інвестиційний банк “Меррілл Лінч” у щомісячному звіті для інвесторів оприлюднив рекомендації стосовно єврооблігацій НАК “Нафтогаз України”, підтвердивши їх статус як таких, що варто мати в інвестиційному портфелі. Як зазначено в повідомленні “Меррілл Лінч”, оприлюднена у ЗМІ інформація щодо ймовірного банкрутства “Нафтогазу” з’явилася внаслідок політичних причин, а не на основі аналізу оперативної діяльності Компанії. “Під час нашої поїздки до України ми встановили з різних джерел, що нещодавні повідомлення в пресі стосовно банкрутства “Нафтогазу” та розслідування його діяльності були спричинені швидше політичними мотивами, ніж достовірними фактами”, - вказано у висновках провідних аналітиків “Меррілл Лінч”. Фахівці “Меррілл Лінч” зазначають, що відкидають заяви у ЗМІ про наявність підстав для можливого банкрутства Компанії.

    Таким чином, твердження про нібито банкрутство НАК “Нафтогаз України” є неправдивим. Його поява пояснюється виключно політичною боротьбою напередодні виборів.

    НАК “Нафтогаз України” відкрита для співпраці зі ЗМІ і готова надавати роз’яснення з усіх питань, що стосуються її діяльності й не є комерційною таємницею. Однак незрозумілим є те, що конфіденційна інформація (лист керівника СБУ до Президента, протокол засідання правління Компанії) є доступною для мас-медіа, більше того – стає підставою для тенденційних публікацій. Тому НАК “Нафтогаз України”  ініціюватиме розслідування з цього приводу.

    Прес-центр НАК «Нафтогаз України»










    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с ELCOMART.COM активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Торгово-промышленные новости ELCOMART.COM" обязательна.



    info@elcomart.com
    При использовании материалов сайта в электронном виде активная ссылка на elcomart.com обязательна.