• Главная
  • ЛЕНТА НОВОСТЕЙ
  • АРХИВ
  • RSS feed
  • НБУ погіршив прогнози дефіциту електроенергії в 2024-2026 роках
    Опубликовано: 2024-08-05 15:26:14

    НБУ переглянув прогнози дефіциту електроенергії на 2024–2026 роки через обстріли української енергетичної інфраструктури і прогнозує проблеми з електропостачанням до кінця 2026 року. Про це йдеться в інфляційному звіті НБУ.

    Протягом 2024 року російські атаки, що вразили як генераційні, так і передавальні потужності, призвели до значного збільшення втрат в енергосистемі та триваліших відключень електроенергії. Найбільше постраждали теплові електростанції та гідроелектростанції, які забезпечують гнучкість енергетичної системи.

    “Як і очікувалося, суттєвий дефіцит виник уже в ІІ кварталі, а на початку ІІІ кварталу поглибився через спекотну погоду та подальші руйнування. Водночас відновлення втрачених потужностей та/або побудова нових вимагає значного часу та обсягів фінансування”, - йдеться у звіті.

    Оновлені прогнози показують, що:

    У 2024 році дефіцит електроенергії досягне 7%, порівняно з попереднім прогнозом у 5%.
    У 2025 році прогнозується дефіцит у розмірі 8%, замість раніше оцінених 4%.
    У 2026 році дефіцит очікується на рівні близько 5%, тоді як раніше його взагалі не прогнозували.

    Зазначається, що завдяки інтеграції з європейською енергосистемою імпорт електроенергії допоможе частково зменшити дефіцит власних потужностей. Однак ціна імпортної електроенергії є вищою за внутрішню, і щорічна вартість такого імпорту оцінюється Національним банком приблизно в 1 мільярд доларів.

    Нагадаємо, що подібну оцінку дефіциту електроенергії в Україні надав Міжнародний валютний фонд, згідно з якою нестача електроенергії також триватиме до 2026 року. Однак за оцінками МВФ у 2024 році середній дефіцит очікується на рівні близько 10%.

    Крім того, прогнозується, що серйозний дефіцит електроенергії (до 30%) буде спостерігатися в години пік, коли промислові споживачі працюватимуть зниженою потужністю, а побутове споживання обмежуватиметься плановими відключеннями, особливо в зимовий період.

    Інф. delo.ua



    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с ELCOMART.COM активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Торгово-промышленные новости ELCOMART.COM" обязательна.



    info@elcomart.com
    При использовании материалов сайта в электронном виде активная ссылка на elcomart.com обязательна.