• Главная
  • ЛЕНТА НОВОСТЕЙ
  • АРХИВ
  • RSS feed
  • Стан і перспективи відновлення міждержавної ПЛ 750 кВ ПУ АЕС-Ісакча (Румунія)
    Опубликовано: 2006-03-24 14:14:00

    Стратегічною метою зовнішньої політики України є членство в Європейському Союзі. Одним із пріоритетних напрямків діяльності підприємств електроенергетичної галузі України як складової Програми інтеграції України до Європейського Союзу є реалізація комплексу організаційних та технічних заходів, спрямованих на створення технічних умов для забезпечення паралельної роботи ОЕС України з енергетичними об’єднаннями європейських країн.

              

    У рамках цього процесу в червні минулого року була створена галузева Координаційна рада з питань інтеграції ОЕС України до об’єднання енергосистем європейських країн та розвитку експортного потенціалу електроенергетичної галузі під головуванням Міністра палива та енергетики України Івана Плачкова.

    Координаційною радою щорічно розробляються та затверджуються Плани заходів, спрямованих на інтеграцію ОЕС України до об’єднання енергосистем європейських країн на кожний рік. Одним із пріоритетних завдань у переліку першочергових заходів є відновлення проектної схеми мережі, в тому числі шляхом відновлення ПЛ 750 кВ Південноукраїнська АЕС – Ісакча, яке надасть можливість більш якісного, ефективного та надійного функціонування енергосистеми України в складі європейського енергооб’єднання, а також дозволить підвищити експортні можливості країни. 

    ПЛ 750 кВ ПУАЕС-Ісакча довжиною 398, 367 км до державного кордону знаходиться на балансі НЕК “Укренерго” і була введена в  експлуатацію у 1986 році.

    За період експлуатації 1986-1996 р.р. повітряною лінією була передана електроенергія в обсязі ≈ 45 млрд. кВт.ч. з потужністю до 1500 кВт.

    У 1996 році енергосистема Румунії перейшла на відокремлену роботу з ОЕС України і ПЛ 750 кВ ПУАЕС-Ісакча була відключена.

    При проектуванні ПЛ 750 кВ ПУАЕС-Ісакча у відповідності за діючою методикою на той час були прийняті кліматичні навантаження, які не відповідають фактичним. У результаті за період з серпня 1986 року по листопад 2000 року на цій ПЛ виникли 12 аварій, пов’язаних із падінням проміжних опор. Внаслідок стихійного лиха у листопаді-грудні 2000-го та 2001 року лінія зазнала додаткових значних пошкоджень.

    Незважаючи на вжиті заходи із забезпечення охорони повітряної лінії від розкрадань, у подальші роки вона зазнала руйнувань від злочинних дій зловмисників. Незважаючи на те, що Компанія щорічно витрачає на охорону і демонтаж зруйнованих опор понад 2,5 млн. грн., розкрадання і руйнування лінії продовжується. Сьогодні ділянки ПЛ, які зазнали незначних пошкоджень, знаходяться під охоронною напругою. На всій трасі ПЛ організоване чергування підрозділів охорони й у відповідності з рішенням Мінпаливенерго розпочате проведення відновлювальних робіт.

    Згідно плану заходів щодо підвищення експортного  потенціалу паливно-енергетичного комплексу України на 2006-2007 роки, затвердженого розпорядженням Кабінету Міністрів України від 08.02.2006 року за №71-р передбачене проведення передінвестиційного дослідження проекту реконструкції лінії електропередачі напругою 750 кВ Південноукраїнська АЕС- Ісакча (Румунія).

    На виконання вищезазначеного розпорядження НЕК “Укренерго” готує технічне завдання з метою розроблення проекту реконструкції ПЛ 750 кВ ПУАЕС-Ісакча та тендерну документацію для проведення тендеру і визначення проектної організації для виконання проектних робіт.

    Відбудова міждержавної ПЛ 750 кВ Південноукраїнська АЕС-Ісакча, яка з’єднує енергосистеми України та Румунії є взаємовигідним проектом як для України, так і для Республіки Румунія, особливо в умовах посилення діалогу України з європейськими країнами. Як було наголошено Міністром палива та енергетики України І. Плачковим під час презентації у Брюсселі українського сектору, “Україна сьогодні демонструє відкритість для діалогу з іноземними партнерами не тільки у  вирішенні конкретних інтеграційних завдань, а й для вироблення спільної стратегії”.

    Слід відмітити, що поряд з розвитком та відновленням міждержавних ліній електропередачі України значна увага Міністерством палива та енергетики України та особисто міністром приділяється також розвитку системоутворюючої мережі у Південно-Західному регіоні ОЕС, зокрема будівництво ПЛ 330 кВ Аджалик-Усатове, ПЛ 330 кВ Новоодеська-Арциз з реконструкцією підстанції, що було визначено першочерговим завданням для забезпечення надійного електроспоживання Одеського регіону.

    Міністерство палива та енергетики  України









    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с ELCOMART.COM активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Торгово-промышленные новости ELCOMART.COM" обязательна.



    info@elcomart.com
    При использовании материалов сайта в электронном виде активная ссылка на elcomart.com обязательна.