• Главная
  • ЛЕНТА НОВОСТЕЙ
  • АРХИВ
  • RSS feed
  • Прихід іноземних енерготрейдерів не знизить ціну на газ в Україні
    Опубликовано: 2017-08-07 15:07:41

    Впродовж 2017 року на український ринок газу вийшло кілька крупних міжнародних енерготрейдерів. Однак чи зумовить поява конкурентних гравців в енергетичному секторі  зниження ціни на газ для населення?

    Крім голландського світового гіганту сировинної торгівлі Trafigura, який прийшов в Україну цієї весни, вітчизняний ринок газу поповнився ще кількома крупними гравцями зі Швейцарії:  DufEnergy,  MET Holding, AOT Energy. Буквально днями представництво в Україні відкрив ще один швейцарський енерготрейдер Petroforce. Основні види діяльності цих міжнародних компаній – постачання та торгівля природнім газом. Тож як поява нових трейдерів може вплинути на український ринок газу?

    Валентин Землянський, експерт з питань енергетики: «Суттєвого впливу на ринок це не дасть, тому що сьогодні на українському ринку працює достатньо як вітчизняних, так і іноземних трейдерів для того, щоб запропонувати більш привабливі умови для промислових споживачів, ніж умови, які пропонує НАК Нафтогаз України. Тобто Нафтогаз виступає в якості маркеру ринку – він показує ціну, за якою можна продавати. Як правило, приватні трейдери можуть запропонувати постачання газу на 20-30% дешевше».

    Якщо для української промисловості прихід міжнародних газових трейдерів, можливо, і відіграє певну роль, то для приватних споживачів сподіватись на зниження вартості газу не варто.

    Нафтогаз, навпаки, пропонував збільшити ціну на газ для українців майже на 20% вже на початку опалювального сезону у жовтні цього року. Проте в Кабінеті Міністрів цю пропозицію сприйняли без ентузіазму.

    Якби в Україні дійсно була мета знизити ціну на газ, жоден трейдер з-за кордону сюди б не прийшов, кажуть експерти. Бо великі гравці газового ринку не йдуть туди, де немає умов для отримання прибутків.

    Тим не менш, в Україні є ще одна важлива ніша ринку – видобуток газу. Не виключено, що іноземні гравці можуть входити у співпрацю з українськими видобувними компаніями і заробляти наданням сервісних послуг. Тож прихід міжнародних трейдерів в Україну ніяк не вплине на ціну для населення. Однак торгівля у промисловому сегменті та діяльність в газовій логістиці може бути взаємовигідною як для іноземних компаній, так і для української економіки.

    ranok.ictv.ua  



    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с ELCOMART.COM активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Торгово-промышленные новости ELCOMART.COM" обязательна.



    info@elcomart.com
    При использовании материалов сайта в электронном виде активная ссылка на elcomart.com обязательна.