• Главная
  • ЛЕНТА НОВОСТЕЙ
  • АРХИВ
  • RSS feed
  • До питання протидії поширенню пташиного грипу на Тернопільщині
    Опубликовано: 2006-02-24 12:45:00

    Загроза виникнення пандемії пташиного грипу є актуальною і важливою темою, адже випадки цього небезпечного захворювання вже зареєстровано у 19 країнах світу. Сотні людей загинуло. Економіка багатьох країн зазнала серйозних збитків.

    Як мінімізувати ризик виникнення та поширення пташиного грипу в Україні та на Тернопільщині зокрема говорили учасники засідання Тернопільського прес-клубу. Гостями журналістів були заступник керівника ветеринарної служби області Володимир Марків, головний спеціаліст міської ветеринарної служби Василь Заїчко, та лікар-епідеміолог міської санепідемстанції Світлана Маціпура.

    Як запевнив присутніх заступник головного ветлікаря Тернопільщини Володимир Марків, випадків пташиного грипу на Тернопіллі зафіксовано не було. В області проводяться всі необхідні заходи для попередження появи цього небезпечного захворювання.

    На птахофабриках та підприємствах, де розводять птицю, введено жорсткий карантин, інформація про грип розповсюджується серед населення області.

    На думку Володимира Марківа, враховуючи вжиті заходи, єдино можливим шляхом зараження свійської птиці, може бути її контакт із дикими птахами.

    “Аби цього не сталось, ми пояснюємо людям, щоб вони не випускали птицю на відкриті водойми. Рекомендуємо утримувати курей, гусей та качок у вольєрах. Власне, ми намагаємося зробити все, щоб люди усвідомили, що їхня безпека і безпека їх сімей у їхніх же руках”, - сказав Володимир Марків.

    Водночас п.Марків відзначив велику увагу, яку приділяє питанню пташиного грипу держава. Так днями було створено Координаційну раду з питань протидії високопатогенному грипу птиці та запобігання пандемії грипу за участю медиків, науковців та профільних міністрів, які зможуть об’єднати зусилля органів влади, науковців та медичних структур у боротьбі з епідемією.

    З метою вивчення реальної ситуації велика увага в області приділяється проведенню моніторингових досліджень. Про це розповів Василь Заїчко. Пан Василь сказав, що у питаннях профілактики важливу роль відіграє і пильність самих громадян, їхнє розуміння ситуації та бажання не закривати очі на проблему, якщо вона є, а спільно з владою цю проблему вирішувати..

    Світлана Маціпура більше зупинилася на ситуації із захворюванням звичайним “людським” грипом. Наразі, сказала пані Світлана, причин, щоб хвилюватися, немає. Останнім часом у місті був зареєстрований лише один випадок, коли лікар поставив діагноз грип. Відтак, рівень захворюваності на гострі респіраторні вірусні інфекції не є високим і ситуація стабільна. 

    Однак, додала Світлана Маціпура, ситуація може змінюватися щодня і населенню потрібно дбати про своє здоров’я. Насамперед, зробити щеплення від грипу, що є найефективнішим методом профілактики.

    До речі, Міністерство охорони здоров’я вже звернулось до Європейського бюро організації охорони здоров’я для надання вакцини та антивірусних препаратів, як тільки вони будуть винайдені. Адже до сьогодні не знайдено ефективної протидії пташиному грипу.

     Інф. Урядовий портал

     



    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с ELCOMART.COM активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Торгово-промышленные новости ELCOMART.COM" обязательна.



    info@elcomart.com
    При использовании материалов сайта в электронном виде активная ссылка на elcomart.com обязательна.