• Главная
  • ЛЕНТА НОВОСТЕЙ
  • АРХИВ
  • RSS feed
  • Україна і Саудівська Аравія узгодили чіткий план двостороннього співробітництва
    Опубликовано: 2006-02-23 15:47:00

    Про результати Другого засідання Міжурядової українсько-саудівської комісії з торговельно-економічного та науково-технічного співробітництва говорили сьогодні на прес-конференції Голови комісії – Міністр економіки України Арсеній Петрович Яценюк та Міністр торгівлі та промисловості Королівства Саудівська Аравія Хашем бін Абдулла Ямані

    За результатами Другого засідання Міжурядової українсько-саудівської комісії з торговельно-економічного та науково-технічного співробітництва сьогодні підписано двосторонній Протокол з визначенням термінів наступного засідання, Протокол першого засідання українсько-саудівської Ділової Ради та Договір про створення спільного судноплавного підприємства.

     Міністр економіки України Арсеній Петрович Яценюк відзначив важливість двостороннього економічного співробітництва з Саудівською Аравією. “Ми повинні активно співпрацювати в економічному секторі. Уряд послідовно реалізовує план збільшення експортного потенціалу України, декларуючи чітку позицію щодо вільного доступу Саудівської Аравії на українські ринки”, - відзначив Міністр.

    Арсеній Яценюк розповів про пріоритетні домовленості з  Саудівською Аравією. Насамперед, це традиційні проекти, запропоновані  українською стороною, в першу чергу – авіабудування й суднобудування. Як відзначив Міністр, Україна за рахунок своїх 6 суднобудівних заводів здатна запропонувати надзвичайно серйозні послуги щодо суднобудування в Саудівській Аравії. Свідченням того є підписання Договору про спільне суднопідприємство.

    Міністр економіки України також подякував саудівській стороні за пропозицію щодо участі в тендері на будівництво залізниць в Саудівській Аравії. “Україна докладе максимум зусиль для того, щоб запропонувати найбільш прийнятні умови для виграшу тендеру”, - підкреслив Арсеній Яценюк.

    У ході засідань було обговорено питання культурного й освітнього співробітництва. Як зазначив Міністр економіки, “з великим задоволенням ми сприймаємо пропозицію саудівської сторони щодо відкриття освітньо-культурного центру при майбутньому посольстві Саудівської Аравії в Україні”.

    “Таким чином можна зазначити, що сьогоднішній протокол – це є досить чіткий план дій двостороннього співробітництва між Україною і Саудівською Аравією”, - заявив Арсеній Яценюк.

    За його словами, “країна, ВВП, якої складає 300 млрд дол, яка має 20% в ОПЕК та є членом СОТ, є надзвичайно важливим партнером для України”.

    Міністр торгівлі та промисловості Королівства Саудівська Аравія Хашем бін Абдулла Ямані у своїй промові подякував за можливість зустрічі з представниками української влади та бізнесу у рамках засідання комісії.

    “Я хочу відзначити повагу саудівського уряду, а також громадян Саудівської Аравії до України. Зокрема, щодо досягнень, зроблених Україною останнім часом у демократичних, економічних  питаннях”, - підкреслив Ямані.

    Міністр також зазначив, що “економіка Саудівської Аравії є вільною економікою на сучасному етапі, ринок є відкритим для виробників та експортерів. Королівство працює над забезпеченням сприятливих умов для залучення інвестицій”.

    Хашем бін Абдулла Ямані повідомив про прийняте рішення у ході  переговорів щодо завдання перед представниками ділових кіл та  приватного сектору з тим, щоб вони визначилися з цифрою, яка має складати товарообіг між обома країнами. Домовлено подвоїти товарообіг у 2006 році. “Також зроблено перші кроки до створення спільної українсько-саудівської компанії з інвестицій при капіталі 1 млрд дол”, - сказав Голова саудівської частини комісії.

    Під час переговорів досягнуто домовленості про проведення української виставки в Саудівській Аравії у грудні 2006 року, і саудівської в Україні – у травні 2007 року.

    Наразі, як зазначив Хашем бін Абдулла Ямані, ведуться переговори між українським експортним банком та саудівським фондом розвитку щодо надання банківських гарантій для інвестицій.

    Інф. Прес-служба Міністр економіки України



    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с ELCOMART.COM активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Торгово-промышленные новости ELCOMART.COM" обязательна.



    info@elcomart.com
    При использовании материалов сайта в электронном виде активная ссылка на elcomart.com обязательна.