• Главная
  • ЛЕНТА НОВОСТЕЙ
  • АРХИВ
  • RSS feed
  • Експорт електроенергії міг би стати великим плюсом для нашої економіки
    Опубликовано: 2016-05-27 23:00:00

    Якби нам вдалось збільшити експорт до електроенергії до Євросоюзу, це був би величезний плюс і для нашої енергетики, і для економіки в цілому. Потужностей у нас достатньо щоб покривати і внутрішні потреби, і виробляти значні обсяги електроенергії на експорт. Звичайно, треба навести лад з ціноутворенням. Про це заявив у коментарі журналістам  експерт з енергетики Олекса Гудима.

    Про те, що одним із пріоритетних завдань Міністерства енергетики та вугільної промисловості є відновлення експорту електроенергії, заявив профільний міністр Ігор Насалик під час презентації стратегії роботи свого міністерства на Енергетичному конгресі «ЕнергоВесна-2016».

    Проблема полягає в тому, що  у ціні нашої електрики включено дотації, а це робить її неконкурентною на зовнішньому ринку. Чи буде ціна української електроенергії конкурентною на ринку Європи залежить від рішення Кабінету міністрів про скасування дотаційних сертифікатів при експорті електроенергії. Наразі Національна комісія, що здійснює регулювання у сфері енергетики і комунальних послуг України, вже узгодила відповідний проект розпорядження.

    Про скасування дотаційних сертифікатів при експорті заговорили ще кілька місяців тому, коли вперше виникла проблема перевиробництва електроенергії в країні. Через падіння економіки, Україна стала споживати значно менше енергоресурсів, а після припинення поставок електроенергії до окупованого Криму, проблема зі збутом постала особливо гостро. Тоді зійшлись на тому, що єдиний вихід з ситуації — продаж електрики за кордон. І тодішнє керівництво Міненерго обіцяло вжити всіх заходів, аби усунути адміністративні перепони для експорту.

    «Експорт дозволить збільшити завантаження енергоблоків. А з урахуванням дотаційних сертифікатів ціна експортованої електроенергії невигідна. Ми не можемо продати її за такою ціною. То давайте скасуємо дотаційні сертифікати для експорту, все одно ми нічого не втратимо. Тоді ми зможемо продати більше енергії та завантажити енергоблоки, що простоюють, спалити вугілля», — ще взимку заявляв радник тодішнього міністра енергетики Сергій Чех.

    Але тоді скасувати дотаційні сертифікати не наважились. Тепер з це взявся уже новий міністр — Ігор Насалик.

    Він обіцяв налагодити експорт уже з 1 червня, за умови, якщо підготовані міністерством документи, погодить Кабмін.

    При цьому експерти сходяться на думці, що Україні варто докласти усіх зусиль, аби почати експорт електрики — навіть якщо на початках доведеться працювати собі у збиток. По-перше, це дозволить закріпитись на європейському ринку. По-друге, забезпечить роботою електростанції та вугільну галузь.

    «Експортні можливості України на сьогодні обмежені. На сьогодні синхронізовано з Європейською енергосистемою працює лише невелика частина — Бурштинський енергоострів. Ви будете шоковані, але решта енергосистеми досі працює синхронізовано з Росією, — сказав експерт з енергетики Олекса Гудима. — Звичайно, якби нам вдалось збільшити експорт до електроенергії до Євросоюзу, це був би величезний плюс і для нашої енергетики, і для економіки в цілому».

    zaxid.net



    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с ELCOMART.COM активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Торгово-промышленные новости ELCOMART.COM" обязательна.



    info@elcomart.com
    При использовании материалов сайта в электронном виде активная ссылка на elcomart.com обязательна.