• Главная
  • ЛЕНТА НОВОСТЕЙ
  • АРХИВ
  • RSS feed
  • Споживча впевненість українців буде відновлюватися, - експерт
    Опубликовано: 2015-09-18 20:00:00

    Споживчі настрої населення у вересні можуть продовжити відновлюватися.

    Сприяти цьому буде курсова стабільність, уповільнення інфляції, підвищення соціальних стандартів та зниження бойової активності на Донбасі.

    Таку думку висловив Андрій Шевчишин, провідний експерт інформаційно-аналітичного центру FOREX CLUB в Україні.

    Для поліпшення ситуації на споживчому ринку необхідна стійка стабільність. І вже зараз вона спостерігається на валютному ринку, який з травня знаходиться в діапазоні 21-22,5 грн. за безготівковий долар. Також, відзначені позитивні цінові тенденції: у липні-серпні зафіксована дефляція на рівні 1% і 0,8%, відповідно.

    «Ймовірно, дно вже пройдено. Можливі ще погіршення, але нових мінімумів в найближчій перспективі ми не очікуємо. Підтримувати поліпшення споживчих настроїв буде підвищення з вересня соціальних стандартів, зокрема, на 13% мінімальних зарплат і пенсій. І хоча дана ліквідність піде на зростаючі комунальні витрати, підвищення матиме позитивний вплив на споживчий сектор », – зазначає Андрій Шевчишин.

    Разом з тим, питання зростання комунальних тарифів, хоча і найбільш вірогідне, проте залишається відкритим. Таким чином, зберігається і ймовірність їх зниження, що буде вагомим внеском у поліпшення споживчих настроїв, так як вільні кошти підуть на товарні ринки, посиливши відновлення роздрібних продажів.

    На думку експерта, негативно вплинути на споживчі настрої у вересні можуть політичні ризики, які погіршать або стримають очікування розвитку економіки на рік, а також тривалі проблеми в банківському секторі. У той же час, досягнуті домовленості з реструктуризації зовнішнього боргу знімають фундаментальні передумови для погіршення платіжного балансу. «Вирішення питання реструктуризації в найближчій перспективі знижує девальваційні ризики, підвищує довіру, і послаблює інфляційні ризики. Продовження співпраці зі світовими фінансовими інститутами на даному етапі формує «подушку» ліквідності для подальшого економічного відновлення », – зазначає Андрій Шевчишин.

    Нагадаємо, згідно з даними Gfk Ukraine, індекс споживчих настроїв у серпні зріс з 43,2 до 46,9 пунктів. Поліпшення зафіксовано завдяки спаду девальваційних побоювань і поліпшенню очікувань економічного розвитку на найближчий рік. У теж час, побоювання девальвації і безробіття виросли, що стримало зростання результуючого індексу.

    finance.ua


    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с ELCOMART.COM активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Торгово-промышленные новости ELCOMART.COM" обязательна.



    info@elcomart.com
    При использовании материалов сайта в электронном виде активная ссылка на elcomart.com обязательна.