• Главная
  • ЛЕНТА НОВОСТЕЙ
  • АРХИВ
  • RSS feed
  • Затоплені шахти на Донбасі відновлювати ніхто не буде
    Опубликовано: 2015-05-15 09:00:00

    Більшість шахт, які припинили свою роботу на непідконтрольній України території, були нерентабельними, стверджують експерти енергоринку. Фахівці припускають, що технічно їх можна відновити, але це недоцільно.

    Майже 60% шахт на непідконтрольній України частині Донецької області затоплені. Відновити їх роботу практично неможливо. Про це заявив керівник Донецької обласної військово-цивільної адміністрації Олександр Кіхтенко.

    При цьому він зазначив, що не бачить підстав для перешкоджання ввезення вугілля з неконтрольованих територій. А законність ввезення або вивезення товарів має забезпечувати не облдержадміністрація, а відповідні органи.

    Детальніше про ситуацію з поставками вугілля радіостанція Голос Столиці поговорила з генеральним директором Центру досліджень енергетики Олександром Харченком.

    За словами Кіхтенка, більшість шахт відновити не зможуть. Наскільки це критично для енергетичної галузі?

    — Проблема не в тому, що більшість шахт технічно неможливо відновити. Їх можливо відновити, але це абсолютно недоцільно. Насправді, Україна мала шалену проблему з шахтами вже багато років, просто ніхто не брався за її вирішення. Більшість шахт були збитковими і фактично неефективними, тому відновлювати роботу цих шахт скоріш за все ніхто не буде. Питання в іншому — через ці шахти можуть бути дуже значні екологічні проблеми і з ґрунтовими водами, і з проваллями, і з чим завгодно. Це доведеться з часом вирішувати.

    Україна пережила віялові відключення електроенергії через брак вугілля. Що треба робити, щоб ситуація не повторилася?

    — І буде ще переживати, тому що наша влада поки не здатна нормально взятися за роботу з налагодження енергетики. Але головна проблема в тому, що всі шахти, які мають певний тип вугілля з так званим «коротким» полум'ям, залишилися на територіях, непідконтрольних Україні. Всі. Саме тому був брак вугілля, хоча у світі його можна купити, його можна замовити, привезти, це не є великою проблемою.

    Де вигідніше купувати вугілля – на тих територіях чи, наприклад, у Південній Африці?

    — Вугілля з цієї зони однозначно буде дешевшим за будь-яку альтернативу.

    З урахуванням логістики?

    — Так, з урахуванням логістики, з урахуванням світових цін на вугілля, з урахуванням ситуації, яку ми маємо сьогодні, це вугілля буде дешевше.

    newsradio.com.ua



    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с ELCOMART.COM активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Торгово-промышленные новости ELCOMART.COM" обязательна.



    info@elcomart.com
    При использовании материалов сайта в электронном виде активная ссылка на elcomart.com обязательна.