• Главная
  • ЛЕНТА НОВОСТЕЙ
  • АРХИВ
  • RSS feed
  • Ринок «Лісовий»буде знесено
    Опубликовано: 2006-01-13 14:21:00

    В Україні вже давно з’явилася тенденція будувати на більш менш вигідному місці торгівельно-розважальні комплекси. Важко навіть порахувати скільки за останні роки їх було побудовано в столиці. Створення кожного нового комплексу завжди тягне за собою низку конфліктів чи то з владою, чи то з підприємцями. На черзі будівництво чергового торгівельного центру...без скандалу не обійшлося і на цей раз.

    Ринок на станції метро «Лісова», якому мало виповнитися 35 років, невдовзі буде знесено. Під знесення підуть не тільки палатки торгівців-підприємців, але й 2 гектари лісу. Причиною такого свавілля є побудова нового торгівельного центру та багатоповерхового паркінгу. Таке рішення в листопаді 2004 року прийняла Київська міська рада, яка затвердила проект передачі земельної ділянки площею 4,2 гектари в довгострокову аренду фірмі «ЖенСан» на 25 років. При цьому нікого не хвилювала думка ані тих 2 тис. підприємців, що втрачають роботу і прибутки, ані суспільства в цілому.

    Малі підприємці, хвилюючись за свою долю, наразі почали екстремальні форми протесту — перекрили Броварской проспект. Але, звичайно, такі дії нічого не змінили. Натомість прибули наряди міліції, які, за словами підприємців, протягом двох днів без будь-якого дозволу руйнували торгові палатки та конфісковували чуже майно.

    Ще рік тому ніхто навіть уявити не міг, що ці земельні ділянки можуть стати об’єктом масового протесту суспільства. Мабуть тому депутати і проігнорували вирішення цього питання. За словами підприємця директора ООО «СерМіТ» Дениса Алфеєва, таке рішення різко суперечить вимогам Земельного кодексу України, а саме:

    - проект відведення ділянки не узгоджений з Державним управлінням екології та природних ресурсів м. Києва;

    - не проведено обстеження зелених насаджень, що потрапили в межі зони відведення та не затверджено відповідний акт обстеження;

    - відсутня згода користувачів земельних ділянок, на яких розташована автотранспортна розв’язка та зона відстою автобусів управління транспорту міста Києва, а також ЗАТ «Червоний мак».

    Крім того, Дарницьким ЛПГ безпідставно узгоджено вилучення з держлісфонду 2 га лісу 1 групи, які виконують природоохороні функції. Згідно зі статтею 57 Земельного кодексу України такі земельні ділянки на умовах оренди можуть надаватися лише підприємствам та організаціям, у яких створено спеціалізовані лісогосподарські підрозділи, а також для ведення лісового і мисливського господарства, культурно-оздоровчих, рекреаційних, спортивних, туристичних цілей, проведення науково-дослідних робіт. Іншими словами, до будівництва це не має ніякого відношення.

    Наразі вищезгадані порушення є предметом судового розгляду в Шевченківському районному суді м. Києва.

    Цією справою зацікавилася столична прокуратура, вбачаючи у змісті проекту порушення інтересів держави. 12.09.2005 року прокуратурою м. Києва було направлено до Київської міської ради протест з вимогою скасувати вказане рішення. Але Київська міська рада не визнала свою провину і відхилила прокурорський протест. Тоді до справи залучився прокурор міста Києва В. Присяжнюк. Він подав до суду позов з вимогою скасувати рішення Київради про земельні ділянки. Але якщо позови, подані Київською міською радою розглядаються за лічені дні, то позови проти неї можуть лежати дуже довго. Цей позов не став винятком. Заява В. Присяжнюка знаходиться в Шевченківському районному суді вже місяць.

    За словами голови міжнародної правозахисної організації «Міжнародна Ліга захисту прав громадян України» Едуарда Багірова, є окремі корумповані посадові особи, до яких належить, зокрема, народний депутат України Лариса Усаченко, які намагаються вплинути на керівництво прокуратури та «протягнути» позитивне рішення через Шевченківський суд.

    «Зважаючи на існуючу до цього часу декларативність принципу незалежності судів і підкоренні їх лише законові, на нашу думку, ці корумповані особи зроблять все можливе, щоб отримати прийнятне для себе рішення Шевченківського суду м. Києва та «захистити» його по усій судовій вертикалі. Нами було направлено звернення до Президента України Віктора Ющенка, до голів фракцій у Верховній Раді України, до Генеральної прокуратури України з вимогою не допустити втручання у діяльність та рішення прокуратури та Шевченківського районного суду м. Києва, що здійснюється народним депутатом України Усаченко Ларисою Михайлівною, членом фракції „Наша Україна“»,— повідомив Е. Багіров.

    Конфлікт на Лісовому ринку вийшов за рамки районного масштабу, тому міському голові Олександру Омельченко довелося відреагувати на цю проблему. Коментуючи ситуацію, він назвав плітки про закриття ринку нездоровою виборчою технологією і завірив, що насправді це проекти, які покращать умови для торгівлі на ринку. Але мабуть міський голова щось наплутав, адже у рішенні Київської міської ради про виділення землі фірмі «ЖенСан» мова йде про будівництво торгівельного центру з багатоповерховим паркінгом, під що і відводиться ділянка у 4 гектари лісу. Таким чином, якщо й існує проект покращення торгівлі, то ніяк не на ринку, а на тому місці, де він був розташований.

    Наталія Погосова,

    кореспондент

    ELCOMART News

    (www.e-news.com.ua)













    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с ELCOMART.COM активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Торгово-промышленные новости ELCOMART.COM" обязательна.



    info@elcomart.com
    При использовании материалов сайта в электронном виде активная ссылка на elcomart.com обязательна.