• Главная
  • ЛЕНТА НОВОСТЕЙ
  • АРХИВ
  • RSS feed
  • Міністр праці про пенсійне забезпечення та соціальну політику
    Опубликовано: 2005-11-17 14:41:00
    Міністр праці та соціальної політики України Іван Сахань зазначив, що, згідно з чинним законодавством, пенсії повинні зростати відповідно до зростання темпів заробітної плати в Україні. На його думку, це дозволить забезпечити необхідну стабільність пенсійного фонду і реалізацію законодавства стосовно підвищення розміру пенсійних виплат громадянам України.
     
    Міністр праці повідомив, що проектом державного бюджету на 2006 рік повністю забезпечуються потреби збалансування пенсійного фонду. „Українські пенсіонери повинні знати, – зауважив Міністр,– що державний бюджет формується таким чином, щоб вони не відчули диспропорцій бюджету пенсійного фонду”.
     
    Іван Сахань повідомив, що розмір пенсій буде збільшено відповідно до рівня інфляції, виходячи з двадцятивідсоткового зростання зарплатні в Україні. За його словами, кожна пенсійна справа переглядатиметься окремо.  

    Аналізуючи проблему впровадження недержавного пенсійного страхування, Міністр праці та соціальної політики України зауважив, що недержавне пенсійне страхування здійснюється відповідно до окремого закону і регулюється окремим законом. І тому третім рівнем системи загальнообов’язкового державного пенсійного страхування в Україні сьогодні є недержавні пенсійні фонди, які тільки починають свою роботу. Існує система законів про недержавне пенсійне страхування, яка передбачає страхування за допомогою страхові компанії, як другий напрямок, і за допомогою банківських установ. Тобто ця система в Україні почала працювати. Іван Сахань повідомив, що приблизно 50 мільйонів гривень накопичено в недержавних Пенсійних фондах. „Якщо аналізувати цю цифру – це дуже мало. Бо, скажемо, російські недержавні Пенсійні фонди мають капітал приблизно сім мільярдів доларів. Тому відставання української недержавної пенсійної системи є наслідком, по-перше, зволікання з прийняттям нормативних документів, які забезпечать надійний захист внесків громадян, а по-друге, слабкої розвиненості фондового ринку. На сьогодні вигідно вкладати кошти поки що не так просто, як хотілося б. З третього боку, є очевидною відсутність належної інформаційно-роз’яснювальної роботи і відповідний активний наступ самих фондів. Вони самі повинні себе пропагувати. Я зараз бачив що на телебаченні з’являються перші рекламні агітки з цього приводу. Я сподіваюсь, що вони найближчим часом дадуть віддачу” – зауважив Міністр.
     
    Відносно нормативних документів і планів щодо їхнього захисту, Іван Сахань сказав: „Наскільки я проінформований, зараз всі необхідні нормативні документи вже прийняті, вони є чинні, і сьогодні державне Пенсійне страхування має повну можливість для самореалізації. Ми підтримуємо розвиток недержавного пенсійного страхування, вважаємо, що це є перспективним напрямком роботи”. За словами Міністра праці, держава створила необхідні механізми для цього, щоб ці кошти були захищені від можливого неефективного використання чи зловживання в цій сфері. І тому, як зауважив Іван Сахань, сьогодні уряду немає підстав не сприяти розвитку цієї сфери. Більше того, передбачені певні пільги для тих корпоративних інституцій, які створюють недержавні пенсійні фонди. 
     
    Міністр праці Іван Сахань сказав журналістам, що пенсіонери отримали не тільки більший розмір пенсій, вони і реально більше вагомі. Сьогодні на пенсію людина може купити більше, ніж раніше, тобто пенсії значно випереджають рівень інфляції. „Хоча інфляція дійсно знецінює рівень підвищень, але чинне законодавство передбачає механізм підвищення розмірів пенсій відповідно до темпів інфляції”, – зазначив Міністр.
     
    Іван Сахань також наголосив, що уряд зараз ставить завдання щодо пенсійної реформи наступним чином: створення відповідних робочих груп по подальшому реформуванню пенсійної системи. За його словами, життя поставило додаткові питання, пов’язані з рішенням конституційного суду стосовно пенсій депутатам, деяким іншим категоріям громадян України. Зрозуміло, що така ситуація вимагає відповідного втручання і пошуку ефективних форм виходу з цієї ситуації. Це є складовими подальших дій по пенсійному реформуванню. Крім того, накопичувальна система потребує здійснювати дії, пов’язані з тим, щоб вона мала надійній технічний супровід, що ці нарахування, які будуть формуватися на рахунку кожного працівника, давали пенсіонеру відповідну можливість одержувати інформацію про пенсію щомісячно.
     
    „Це один із напрямків роботи, який є приоритетним для України”, – наголосив Міністр.
     
    Що стосується розмірів дефіциту в минулому, позаминулому і в цьому році, Іван Сахань зауважив: „До 2004 року бюджетний Пенсійний фонд був збалансований належним чином, до чотирьох-п’яти років була зворотна проблема – Пенсійний фонд фінансував виплати пенсій, які повинні були фінансуватися з державного бюджету. І от розмежування джерел фінансування виплати пенсій між пенсійним фондом і державним бюджетом, - була одна з найважчих проблем, бо державний бюджет не знаходив кошти для того, щоб фінансувати ці виплати. Виплати надбавок ветеранам війни повинні здійснюватися не за рахунок коштів Пенсійного фонду, тобто, не за рахунок страхової системи. Ці пенсії та доплати повинні здійснюватися за рахунок державного бюджету. Тоді була зворотна проблема: в уряді намагалися перекласти ці виплати на Пенсійний фонд і коли ми домоглися розмежування джерел фінансування, це якраз був той рівень, коли з’явилися сприятливі умови для підготовки запровадження другого рівня. Нині навпаки бюджет є донором. 2006 рік передбачає десь більше двадцяти мільярдів гривень для допомоги з державного бюджету, одинадцять мільярдів – це будуть кошти, які підуть на виплату пенсій, що повинен платити державний бюджет, а дев’ять мільярдів – це трудові пенсії”. 
     
    Міністр праці зазначив, що ухвалений кілька років тому закон „Про обов’язкове пенсійне страхування” вніс принципові зміни у Закон „Про пенсійне забезпечення та страхування”. На основі світового досвіду закон започатковував реформу, яка складається з трьох рівнів: перший рівень - солідарна система, другий рівень – накопичувальна система, третій рівень – добровільне страхування. Чинний закон відповідає вимогам часу та говорити про його принципові зміни не потрібно.
     
    Міністр пояснив, що соціальне забезпечення – це спосіб забезпечення старості, безпосередньо не прив’язаний до участі громадян, котрі працюють до старості для формуванні своєї пенсії.
     
    А страхування – це персоніфікована можливість кожному працівникові разом з роботодавцем формувати свою пенсію на майбутнє. Кожна людина в умовах пенсійного страхування може знати, яку пенсію вона отримуватиме. Це стимулює і роботодавця, і працівника легально отримувати зарплатню, щоб на рахунку були більші внески і щоб людина не була зацікавлена приховувати свої заробітки. Людина в минулому періоді намагалася менше внести і більше одержати. В цьому полягає перша і кардинальна відмінність страхової системи від соціального забезпечення.
     
    Аналізуючи проблему недотримання встановлених термінів, Іван Сахань сказав: „Термін запровадження другої накопичувальної системи є не визначеним в часі через передбачені законом відповідні економічні передумови. Перша - економічне зростання в Україні, друга - стабільна ситуація у бюджеті Пенсійного фонду, третя – досвід функціонування накопичувальної системі у третьому рівні – добровільному страхуванні. За останній період відбулося підвищення рівня пенсійного забезпечення значно швидшими темпами, ніж зростання зарплатні. Внаслідок цього відбулися диспропорції формування бюджету Пенсійного фонду і на сьогодні виплати частини пенсії здійснюються не за рахунок страхових внесків, а за рахунок державного бюджету. Державний бюджет сьогодні годує бюджет Пенсійного фонду. В цих умовах неможливо говорити про вилучення частини фінансових ресурсів, які спрямовуються в солідарну систему від сплати страхових внесків, щоб відкладати її в накопичувальну систему. Закон передбачає, що треба було б частинами відкладати, можливо, протягом двох-трьох років, внески, які сплачуються до накопичувального рахунку, щоб вони не спрямовувались на виплату пенсій сьогоднішнім пенсіонерам. Тобто вкладалися на майбутнє з метою накопичення протягом двадцяти чи тридцяти років, тоді система формувала б певні можливості для застрахованої особи після виходу на пенсію одержати більш високий рівень пенсійних виплат. До того часу, поки бюджет Пенсійного фонду не є збалансованим, неможливо говорити про це. Бо сьогодні і так державний бюджет дотує виплати. Для того, щоб вийти на початок реалізації накопичувальної системи, треба, щоб доходи Пенсійного фонду повністю формувалися за рахунок страхових внесків. Як вважають експерти, цю систему можна відновити за два-три роки”.
     
     Инф. Мlsp.gov.ua
     


    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с ELCOMART.COM активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Торгово-промышленные новости ELCOMART.COM" обязательна.



    info@elcomart.com
    При использовании материалов сайта в электронном виде активная ссылка на elcomart.com обязательна.