• Главная
  • ЛЕНТА НОВОСТЕЙ
  • АРХИВ
  • RSS feed
  • Віктор Ющенко про провал голосування по кандидатурі прем’єра, який відбувся вчора у Верховній Раді
    Опубликовано: 2005-09-21 16:44:00
    ЖУРНАЛІСТКА. «Франс-прес», запитання до Президента України. Віктор Андрійович, як ви можете прокоментувати провал голосування по кандидатурі прем’єра, який відбувся вчора у Верховній Раді? Коли і яку кандидатуру ви плануєте пропонувати в Парламент? І пов’язане з цим запитання. Сьогодні Юлія Тимошенко заявила про те, що вона готова протягнути вам руку і формувати з вами новий уряд. Чи можете ви погодитися на таку пропозицію? Якщо так, то за яких умов?
    В. ЮЩЕНКО. Я позавчора ввечері зателефонував Юлії Володимирівні і запропонував зробити ряд речей. Перша з них – це заховати сокиру війни і не девальвувати ідеали Майдану, бо на Майдані ми стояли разом. Тоді обирали Президента України, не Прем'єр-міністра України, тоді обирали Президента України. Тоді люди стояли на Майдані не заради портфелів, а заради змін. Переконаний, що одним із базових ідеалів Майдану була єдність. Єдність, яка кінець кінцем знайшла співавтора в Помаранчевій революції, практично все ... населення України. І коли ми говоримо, чому цієї єдності немає в команді, це вже питання до команди.  
    Я переконаний, що кризу в команді треба вирішувати з принципу відновлення єдності. Я, здається, 8 днів назад разом із Головою Верховної Ради, практично всіма лідерами фракцій підписав декларацію про єдність і майбутнє України, де мова йшла про те, що в нас є цілі, які об’єднують незалежно від кольорів прапорів, місця у владі чи то в опозиції. Є речі, які для нас виглядають як системні цінності. Чому б сьогодні не продемонструвати єдність навколо цих речей всім політичним силам? Я можу коротко назвати. Це ті виклики, які стоять перед нацією, якщо ми на них не знайдемо відповідь, ми багато чого втратимо і в політичному, і в економічному, фінансовому сенсі.
    Ми говоримо про тему чесних виборів в Україні, де я заявляю як Президент України. Перше. В українських виборах не буде брати участі адмінресурс. Нафтові гроші, газові гроші не будуть працювати на вибори. Міністр транспорту не буде стрілятися від того, що виникають проблеми у стосунках із фінансами, з тими чи іншими інститутами, які  займалися виборами, чи представниками інших інститутів влади. Я даю слово, що кошти державних підприємств будуть працювати на державний бюджет. Це вибори, моніторинг над якими буде робити ОБСЄ. Я закликаю сьогодні всі сторони максимально організувати на чесні вибори необхідну кількість спостерігачів. Іншими словами, давайте перегорнемо чисту сторінку і почнемо політичне життя в країні з демократичних змін.
    Я пропоную всім політичним силам сьогодні взяти участь у формуванні уряду, в тому числі й Блоку Тимошенко. Я ні з кого не роблю винятків, але всі ми, друзі, повинні пройти через системний діалог. Я не допущу вже більше команди, яка не має взаємної довіри, яка займається речами, які недостойні будь-якої (...) влади, чи ми говоримо про виконавчу владу, чи ми говоримо про апарат Президента. Переконаний, ми повинні починати з себе.
    Те, що відбувалося вчора у Парламенті , як не дивно, знаєте, це перший раз, коли в українському Парламенті масивні були пророблені проекти «як не обрати». Бо до цього були проекти, як підтримати ту чи іншу кандидатуру. Мені жодна політична сила, в тому числі і БЮТ, не заявили претензій до кандидатури прем’єр-міністра. Підкреслюю, це фігура, яка може консолідувати більшість політичних сил, якщо не проводити спецоперацій, якщо не думати про себе, а думати про українську справу. І переконаний, що цим ми повинні керуватися.
    Тому моя рука простягнута 48 мільйонам людей. Моє звертання сьогодні до кожного громадянина України. Друзі, ми підняли планку вимог, у тому числі до влади. Владу сьогодні, і будь-який процес, оцінюють по-іншому, ніж рік назад. І до цих вимог повинні бути готові всі, в тому числі й ті люди, які пропонуються на урядові посади. Я відверто вам скажу, що я з легкою душею сьогодні дивлюся на ті процеси врегулювання, тому що я зробив найголовніше. Принципи, засади, конфлікти, протистояння, які були внесені в нову українську владу, сьогодні виносяться до минулого. Більше не буде таких конфліктів в уряді, поза урядом і в апараті Президента. Ми цей урок сприйняли, я це сприйняв як (...)
    Моя довіра до людей, до моїх найближчих соратників, окрім того, що унікальні повноваження через високу довіру до них я дав і Прем’єр-міністру, і Державному секретарю, і секретарю РНБО, показали, що якщо в команді нема порозуміння, цей апарат не працює на націю.
    Я ще раз хочу підкреслити: в мене нема оточення – в мене є команда. В яку входять Прем’єр-міністр, міністри, керівники областей і районів. Це та команда, за яку я несу відповідальність. Якщо в цій команді щось відбувається неетично, щось відбувається непрофесійно і непублічно, з порушенням моральних норм – це моя відповідальність.
    Ті десять днів, які я останні провів, я думаю, що це так міг прожити тільки Президент України. Але я щасливий, що я поставив крапу в тому, що мене мучило багато днів і ночей.
    Я закликаю всіх, незалежно від того, чи це політична сила провладна, чи опозиційна – заховати сокири війни. Вони працюють тільки на невелике коло осіб. Я добре знаю, що деякі політичні сили можуть жити тільки в революцію (...) Але спокійна вода, взаєморозуміння потрібні нації. Нам потрібно відновити у світі авторитет країни. Тому я закликаю всіх сьогодні без виключення сісти за стіл переговорів, підписати декларацію, визначити ті цінності, які нас об’єднують.
    Я – Президент, який буде гарантувати дію закону. Не буде політичних переслідувань за те, що хтось ходить під іншим прапором. Я останні дні по цій темі уже багато чітко заявив своїм колегам. Але я хочу сказати, що всі будуть жити під одним законом. Не буде виписаний закон для однієї партії і не буде виписаний закон для іншої партії. Всі повинні навчитися ходити під одним законом.
    Я вважаю, друзі, процес, який відбувається сьогодні – це процес очищення, процес, який може пройти тільки велика нація, європейська нація, нація, яка може відверто говорити, що є проблеми, є спосіб їх вирішення. Не треба ховати голову в пісок. Переконаний, що вісім місяців назад Україна показала світові унікальний спосіб виходу з політичного протистояння. Ті партизанські війни, які сьогодні пропонуються і задумуються, я не можу прийняти як спосіб врегулювання українських питань. Переконаний, що це є приниження у вигляді шантажу, у вигляді погроз, у вигляді блокування роботи Парламенту. Переконаний, що ці методи не для України, це методи для сил, які не можуть через свою ідеологію закріпити прогрес ідей і цілей для нації і держави.
    І тому я безліч разів сьогодні повторюю. Шановні політичні колеги, час прийшов проявити політичну волю, стати істинним патріотом України і дати відповіді на виклики, які сьогодні існують. Це красива, величава робота для істинно конструктивних політиків. Я подаю руку всім. Я – Президент 48 мільйонів українців, якщо не більше.
    Дякую.
    І.ГЕРАЩЕНКО. Віктор Андрійович, було питання ще про кандидатуру Єханурова. Чи буде вона ще раз подаватися до Парламенту?
    Друзі, в мене сьогодні буде о 16 годині заключна консультація з лідерами фракцій Парламенту. Я хотів би з ними обговорити питання, пов’язане з кандидатурою Прем’єр-міністра. Це буде заключна консультація, на базі якої я прийму рішення відносно пропозицій по кандидатурі.
     
    Офіційне інтернет-представництво Президента України


    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с ELCOMART.COM активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Торгово-промышленные новости ELCOMART.COM" обязательна.



    info@elcomart.com
    При использовании материалов сайта в электронном виде активная ссылка на elcomart.com обязательна.