• Главная
  • ЛЕНТА НОВОСТЕЙ
  • АРХИВ
  • RSS feed
  • Название киевской улицы Бассейной происходит от водозаборного рва, проходящего посредине улицы
    Опубликовано: 2013-01-27 04:55:55

    Міститься у Старокиївському районі біля Бессарабки. Назва вул. Басейної походить від так званої "басейної канави" - водозбірного рову посередині вулиці, куди у ХІХст. було спрямовано стічні води з Хрещатика; обабіч канави пунктирно стояли невеличкі типові будівлі. Наприкінці сторіччя канаву засипали, натомість сюди було поширено Бессарабський базар. Вздовж вулиці зводилися капітальні кам'яниці за проектами відомих архітекторів, більшість споруд межі ХІХ-ХХст. збереглася донині. Парний бік вулиці колись належав до Либідської поліцейської частини і за міським розкладом був віднесений до 4-го розряду, непарний належав до Двірцевої частини і відносився до 3-го розряду; 1914р. всю вулицю було віднесено до 1-го розряду. У повоєнні роки на вісі проїжджої частини розбито пішохідний бульвар.

     

    Двоповерховий з напівпідвалом прибутковий будинок, виразно оздоблений цегляною кладкою. Зведений 1888р. на замовлення поштового чиновника Ф.Блязера за проектом архітектора В.Ніколаєва. У першому поверсі передбачалися приміщення для шести магазинів. Знесений 1986р. з метою влаштування нового проїзду між вулицями Басейною та Червоноармійською.

     

    Відомий колись благодійний заклад - нічліжка ім. Н.Терещенка. Будинок зведений на "острівці" посеред вулиці у 1884-1885рр. коштом відомого цукрозаводчика і філантропа Ніколи Терещенка за проектом архітектора В.Ніколаєва. Надавав нічний притулок тогочасним бомжам, був розрахований на 500 місць (перший поверх для жінок, другий та третій - для чоловіків). У радянський час використовувався як пологовий будинок, як будівельний офіс. 1996р. безглуздо знесений для того, щоб перекласти рейки трамвайного маршруту, який невдовзі відмінили.

     

    Источник http://www.interesniy.kiev.ua

     



    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с ELCOMART.COM активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Торгово-промышленные новости ELCOMART.COM" обязательна.



    info@elcomart.com
    При использовании материалов сайта в электронном виде активная ссылка на elcomart.com обязательна.